Vakantie?……

De zomer is de tijd van overvloed. De productie van de tuinen klotst overal over de randenvan de emmers waarin we oogsten: inmiddels 50 pompoenen, 200 courgettes, 150 kg bonen van 8 soorten, 500 kg aardappels. 100 kg uien, 200 kg bieten, 80 kg bramen, en ga zo maar door. Het erge is dat er bijen niemand is om het aan te slijten. En waarom is dat? Omdat het stellige idee post gevat heeft, datje in deze tijd van het jaar dat het weer het lekkerst is, dat ze vooral in een ver buitenland moet zitten. Vele mensen hebben ik er o aan gesproken en bijna niemand weet meer waar dei zomer vakantie voor bedoeld is.: tegenwoordig halen we scheepsladingen voedsel uit Argentinië, China, Rusland, Egypte.. maar tot een jaar of 100-150 geleden waren we zelfvoorzienend en moest in deze tijd van het jaar gewied, geoogst en ingemaakt. En dat was zo belangrijk dat iedereen er vrij voor kreeg. Wat we nu mee maken is een vorm van verstedelijking en onthechting van de leefomgeving. En om dat we zo weinig binding met ons voedsel onze leefomgeving hebben en zo weinig kennis , maken we alles wat ons lief is om ons heen kapot: van het openbaar groen tot ons klimaat. Een beetje verdrietig allemaal dat we me topen ogen op een betonnen muur afrazen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.