Moederkruid is weer zo’n niet inheemse plant, die zich inmiddels uitstekend thuis voelt in Nederland en overal te vinden is. Alle plantensoorten die nu nog bestaan, danken dat aan het feit, dat ze een strategie hebben gevonden die voorkomt dat ze opgegeten worden voor ze zaad kunnen zetten. Een veel voorkomende strategie is de aanmaak van allerlei chemische stofjes die niet lekker zijn om in te bijten. En daar hebben we een duizelingwekkende variatie aan stofjes aan te danken waarvan vele ook (nuttige)bijwerkingen voor de mens hebben. Moederkruid is daarin een kampioen. Ook is het een dankbare tuinplant, die wel een beetje lijkt op kamille, maar 4 maanden bloeit ipv 2-3 weken. De belangrijkste reden dat de plant hierheen gehaald is, zijn zijn vele medicinale toepassingen. Zo werd de plant in het verleden ingedeeld bij het Pyrethrum geslacht, waaruit biologische insecticide wordt gewonnen. Tegenwoordig wordt moederkruid bij boerenwormkruid ingedeeld. Dat is ook al zo’n multifunctionele plant , die vroeger in geen boerenhof ontbrak.
Bijzonder
Moederkruid ontleent z’n naam aan het feit dat een van de stofjes die hij maakt een regulerend invloed op de menstruatiecyclus heeft. Maar de plant maakt wel 50 etherische oliën en andere stoffen aan. Sommige daarvan helpen bij de meeste soorten van hoofdpijn en migraine, andere hebben een ontstekingsremmende invloed of helpen tegen reumatische en ontstekingsklachten. Het gebruik bij hoofdpijn is al van af de oudheid bekend. Ondanks die vele bijzondere stoffen is moederkruid niet giftig en kunnen de bladeren ook in salades en als smaakversterker in cake en omelet gebruikt worden. Maar het is natuurlijk altijd verstandig de juiste dosis te gebruiken en bij gebruik goed advies in te winnen.
Waar
Moederkruid komt oorspronkelijk uit de Balkan, Turkije en de Kaukasus. Maar het is inmiddels over de hele wereld verspreid vanwege z’n vele gebruiksmogelijkheden. Het groeit ook in de Haarlemmermeer in veel tuinen en tussen tegels.