Bollen en Winterweer

Sinds een jaar of twee is werk groep Heemstede van Stichting MEERGroen met de boswachters actief in Landgoed Groenendaal. Inmiddels 15 ha van de 90 is grotendeels ontdaan van honderdduizenden zaailingen van vooral esdoorn ( soms tot 10 m hoog) die de monumentale eiken , beuken en lindes aan het zicht onttrokken.

We zoeken altijd mensen die het leuk vinden ons helpen dit werk voort te zetten. We willen de vrij gekomen oppervlakte in het bos voor bezoekers, flora en fauna ook op een andere manier aantrekkelijk maken. En dat doen we door de bloemen rijkdom in de ondergroei te stimuleren. In een bos als dit zijn stinsen planten daar bij uitstek geschikt voor : denk daarbij aan sneeuwklokjes, anemonen , winterakonieten, sterhyacinten, wilde narcissen, daslook en nog een soort of twintig.

In oktober hebben we met geld van gemeente Heemstede en hulp van de Valkenburg school al 40.000 bolletjes aangeplant. Onze bollenleverancier (Uittenbogaard) waardeert ons initiatief dermate, dat we al zijn overschotten aan het einde van het plantseizoen voor bijna niets mochten overnemen: die donatie omvatte maar liefst 150.000 bollen ,waarvan we er afgelopen vrijdag ( foto) zelf al 50.000 hebben geplant. Wie helpt ons dit luxe probleem op te lossen door de komende twee weken de rest de grond in te zetten? Het is leuk werk met een rendement van tientallen jaren en geschikt voor basisscholieren, middelbare scholieren, volwassenen, bedrijven raadsleden, 65 plussers, oftewel voor iedereen.

En dan hopen we ook dat u ons vaker komt bezoeken en helpen . We werken elke vrijdag om en om in Meermond en Groenendaal en kunnen nog veel hulp gebruiken. Graag houden we ons aanbevolen voor andere plant locaties en natuurlijk is er ook voor helpers de mogelijkheid om voor eigen tuin mee te profiteren.

Na de fase van de gekochte en gedoneerde bolletjes volgt tussen maart en mei nog de fase, waarin we de pollen van uitgebloeide bollen van elders gaan splitsen en herverdelen. Ook daarbij zoeken we nog hulp. En ook komende jaren gaat dit ‘mooi maak proces ‘ door wat ons betreft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.