(geen) Vakantierust in de natuur

Wat vrijwilligers betreft, was het een rustige week: meestal maar tussen de 4 en 10, terwijl 10- 25 gebruikelijk is. Want heel vele mensen zijn op vakantie. Ze zoeken rust op overbevolkte campings en in de blikkende hitte struinen ze marktjes af naar voor toeristen gemaakte hebbedingetjes. De echte rust vind je gewoon thuis eigenlijk.. (en wat verstoken we intussen aan energie daarbij, vooral met al dat vliegen).

Het kan vreemd lopen:de zomer vakantie is de tijd dat alles hier optimaal groeit en bloeit en van de regering kregen we vrij om het gewas te verzorgen, te oogsten en in te maken om het eten voor een heel jaar veilig te stellen in de tijd dat we nog zelfvoorzienend waren. Hoe is dat veranderd met de opkomst van de stedelijke cultuur.Weg wezen in de vakantie en liefst verder dan de buren is een sociale verplichting geworden.En hoe lang duurt het vakantiegevoel als je weer terug op het werk bent: 2 ,3 of 4 dagen?

Mijn persoonlijk gevoel is, dat als je leven zinvol inricht je helemaal geen ′verweg′ vakantie nodig hebt.

Met een paar mensen zijn we dus lekker aan de gang geweest deze week; Maandag eerst maar weer eens een flinke beurt aan het Wandelbos Hoofddorp gegeven.De paden en de grasstroken kunnen er dan weer een paar weken tegen. In Park 2020 neemt ook het aantal vrijwilligers steeds verder toe. Dat kun je zien aan het feit dat we het wieden van steeds grotere stukken goed onder controle hebben, en ook de bloemen weides om de voedsel tuin heen nemen we steeds meer mee. Leuk is dat de kantoren mensen er om heen nu er zoveel oogst is, ook steeds meer komen afnemen. Nu ze nog zover krijgen dat ze komen helpen. Dankzij de op gebrachte compost staat alles er prachtig bij. Op de vrije donderdagmiddag hebben we deze week met 5 mensen weer een stuk van het stenenveld bij de brandweer onder handen genomen. Daar groeien steeds boompjes tussen. Als we die structureel onder controle hebben is het een prachtige locatie/biotoop voor vetplanten en( muur) hagedissen. Vrijdag was zoals altidj weer een ′Heemstede′dag: Het beheer in Meermond is zo onder controle dat we weer om en om in Landgoed Groenendaal kunnen werken: met 9 mensen deze keer.

En deze eerste zaterdag van Augustus had ik voor de 2e keer dit groeiseizoen tijd om bij de Tudor groentetuinen langs te gaan ′voor een soort spreekuur′. Inmiddels tuinieren daar 55 gezinnen elke week en nu al 5 jaar. De grond ( ex akkerbouw gebied) is daar nu perfect op orde e bijna iedereen helpt mee. We zouden deze locatie voor 3 jaar krijgen van Ymere om er een soort wijkpark van te maken, maar dat lijkt toch niette gaan lukken. Het hele terrein vol zetten met huizen is nog steeds belangrijker dan een stukje saamhorigheid en cultuur historie inde wijk op bouwen. Het lijkt erop dat we nog een jaar mogen blijven. maar we hebben wel zoveel goodwill op gebouwd dat Ymere ons een plekje elders ( in Park21) gunt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.