Gortdroog

Terwijl een groot deel van Europa en zelfs Nederland bedolven werd onder stortbuien bleef het in onze contreien deze en vorige week gortdroog en zomers warm.

Dat had als effect dat de plantengroei in al onze terreinen enorm groeide, maar ook versneld a rijpte en het snel zomers ′geel′ werd in veel terreinen.

Het was na 10 dagen vakantie dus extra overrompelend om in alle terreinen dubbel aan de bak te moeten met wieden en snoeien. Na een week buffelen kan ik daarom mijn armen en schouders nauwelijks meer bewegen. De terugkomst uit Italië op de dag van het open weekend van De Heimanshof was wel leuk met 45 enthousiaste mensen die het weekend trokken en 200 bezoekers die intens genoten van het mooie weer, de mooie tuin en alles wat er gepresenteerd werd.

Maar maandag begon het buffelen onmiddellijk in de heemtuin, in het wandelbos en op de Kaag. En dinsdag en woensdag was het niet minder. Tientallen kubieke meters gras en riet en bramen hebben we dit ze week gemaaid, gegraasde en afgevoerd. Op donderdag was het tijd voor een inspectie van de klaprozenvelden in Overbos en Floriande ( de half juni altijd op hun mooist zijn) . Van de 20 vakken stonden er 9 prima bij, 3 waren vermorzeld door aannemers die een stroomkabel aan het g waren en de rest had in min of meerdere mate te leiden van vergrassing . Maar distels en zuringen waren er nauwelijks te vinden. Dat geeft voldoening na 6 jaar werk waarin we resp 30 m3. 25 m3. 20 m3, 15 m3, 10 m3 en 3 m3 distels en zuring hadden uitgetrokken en -gestoken. Meer dan 1 m3 is het dit jaar niet! Het kan dus wel akkerdistels onder controle krijgen!

Op vrijdag werd er door gebuffeld in Meermond met een ploegje van 8 mensen: maaien van distels en bramen met 3 bosmaaiers was daar het parool: uiteindelijk 15 m3. En op zaterdag was de museum spoorlijn weer aan de beurt: 3 jaar zijn MEERGroen en de EMA nu bezig met ecologisch beheer ( dwz zonder herbiciden). Dit werk bestaat vooral uit het terug dringen van plaagsoorten, zoals bramen, grassen, boomopschot, haagwinde, soorten die toch niet uit te roeien zijn, ten bate van leefruimte van soorten met een hoge toegevoegde ecologische en recreatieve waarde zoals klap rozen, toortsen, etc. Van oktober 2015 tot heden is er vele werk verzet tussen de overgang van de A9 , de Molen weg en de Karsenlaan in Amstelveen. Daar werden niet alleen bramen verwijderd , maar ook een zode van mossen en grassen tussen en naast de rails afgeplagd. Inde vrij gekomen voedselarme ruimte komen in de voor jaar nu talloze interessante soorten weer terug zoals: vetplanten , beemd ooieaarsbek, stalkaars, koningskaars, akkerleeuwen bek, vlasleeuwenbek, kleine leeuwen bek, vingerhoedskruid, glad parelzaad, kleine en grote ratelaar, teunis bloem, grote klaproos, maanzaadklaproos e.d.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.