Klimaatbos

Deze week liepen de boomweggeefdagen door. Elke dag toch nog wel 10 mensen, met soms grote afnames zoals een boer die zijn hele erf ging reorganiseren. In totaal zijn er nu wel 3500-4000 boompjes naar een nieuwe plek verhuisd.

Ook ontstaan er leuke contacten, zoals een peuterspeelzaal, die behalve boompjes voor een nieuwe tuin ook 300 wilgen tenen nodig had voor een wilgentenenlabyrint, en die die zelf kwam helpen zagen in Meermond (waarbij een paar mensen het zo leuk vinden dat ze zaterdag op de spoorlijn ook mee kwamen werken). En dat is precies de bedoeling: n et zoals ouders met kinderen die n.a.v. hun bezoek de stap wagen als gastouder voor de struintuin of met hun kinderen deel gaan nemen aan de struinkids of de Greenteens.

Wellicht nog belangrijker is de ontwikkeling dat we met onze verzamelde boompjes het experiment aan mogen gaan om met de boompjes die over zijn een begin te maken met de aanleg vaneen klimaatbos. Daarbij worden onze inheemse boompjes en bomen gebruikt om samen met 15000 gekweekte exemplaren een gevarieerde opstand te maken van eerst maar eens 3 ha. Als dit experiment succesvol blijkt, ligt burgerparticipatie op veel grotere schaal bij de aanleg van nog veel meer klimaatbos open. Op 1 april sluiten we de boom weggeefdagen af en gaan alle overblijvende exemplaren tussen 4 en 15 april uitgeplant worden. Het streven is om 15000 gekweekte en 15000 verzamelde boompjes te gebruiken. Daarom zijn we deze week weer volop bezig geweest om nieuwe exemplaren te verzamelen. En die 15000 gaan we makkelijk halen. Deze week al weer 5000 stuks,waaronder een donatie van de gemeente Heemstede van ca 2000.Inmiddels komt het grootste deel van de boompjes van dit jaar uit de gemeente Heemstede (Meermond en vooral Groenendaal)

En met de uitzendingen van Vroege Vogels Radio op zondag en Vroege Vogels TV op dinsdag 22, is het project ook publicitair op de kaart gezet. Nu nog de acties om het planten te coördineren en om de 1500 manuren te vinden om de 30.000 boompjes tussen 4 en 15 april de grond in gaan zetten.

De rest van de week was niet minder saai: op maandag is er weer een stuk wandelbos Hoofddorp op orde gebracht en zijn de tuintjes op het Kaageiland klaargemaakt om in te zaaien. Op dinsdag wisten we, samen met een aannemer, de hoeveelheid compost voor de Voedseltuin Park 2020 die nog op gebracht moest worden te reduceren van 170 m3 tot 10 m3. En om de konijnenvraat aan de groente te beperken name we de drastische stap om alle plantvakken te omheinen met gaas.

Uit Heemstede weer goed nieuws dat er steun is voor een subsidie aanvraag en het opschalen van onze werkzaamheden van 1 dag in de week naar meer.

Minder prettig was dat het nieuwe MEERgroenbestuur nog niet rond is. Maar er wordt nog steeds aan gewerkt.

Op donderdag kregen we een groep en een tractor gemobiliseerd om de bloemenweide en de boomgaard van Houtwijkerveld voorjaarsklaar te maken. Doordat het gronddepot waar deze tuin grotendeels op ligt door zware machine in elkaar is gereden, staat dit veld elke winter onder water. Daarom hebben we het frezen van de grond dit jaar als experiment maar een keer niet in september, maar in het voorjaar gefreesd.En na 3 weken droog weer waren de condities daarvoor ideaal. Laten we kijken of dat dit jaar meer bloei oplevert.

Goede vrijdag brachten we door in meermond, waarbij de weergoden ons zoals meestal gunstig gezind waren: na een nacht regenen werd en bleef het droog na de ochtend koffie.Behalve de 300 wilgen slieten die naar Haarlem gingen hebben we er zelf ca 700 toegevoegd aan ons eigen wilgentenen labyrint.

En zaterdag was weer een mooie dag om met 8 mensen 40 m spoorlijn in Amstelveen op orde te brengen.En er bleef nog net tijd over om 200 kg pootaardappelen en uien in te slaan voor de verschillende tuin projecten (en vooral voor de record bietensalade poging die we in Park2020 willen gaan doen in september)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.