Groene Nieuwjaarswensen van Stichting MeerGroen

En dit speelde afgelopen week:

Stichting MEERgroen heeft nu een jaar of 4 elke maandag het Wandelbos Hoofddorp in beheer met vrijwilligers. Die jaren waren hard nodig om allerlei probleemsoorten zoals bramen, reuzenberenklauw, ribes, zaailingen van es, esdoorn, iep en andere boomsoorten onder controle te krijgen. Getuigen van dat werk zijn de vele takkenrillen die in het bos verschenen zijn, waar kleine dieren in kunnen schuilen of broeden.

De vrij gekomen ruimtes zijn we altijd aan het invullen met kruiden en bollen die het bos aantrekkelijker maken voor bezoekers en fauna. Vrijwilligerswerk vereist meestal woekeren met tijd en geld. Om het park van 6.5 ha floristisch in te kleden kweken of kopen we planten en ( stinsen) bollen, die zich zelfstandig voortplanten. Op 21 december hebben we aan het einde van het bollen seizoen kans gezien ca 25000 bollen te verkrijgen en uit te planten van inheemse soorten zoals winteraconiet, lenteklokje, holwortel , daslook, reuzen sneeuwklok, gewone sneeuwklok, wilde krokus en aronskelk ( zie compositie foto). Deze soorten bloeien van december tot mei, waarna bosrandplanten zoals vingerhoedskruid, stinkende gouwe, die eerder al uit geplant zijn de bloei overnemen.

In 2007 is er een soortgelijke actie geweest waarbij 20.000 sneeuwklokjes en narcissen zijn uitgezet. Deze bollen hebben zich in tussen vermenigvuldigd tot meer dan een half miljoen stuks. Op dezelfde manier verspreiden de toen ook uitgezette kruidensoorten zoals longkruid, maagdenpalm, lievevrouwen bedstro, bos zegge, bos zonnebloem, daslook en armbloemig look zich ook en zorgen voor een zich steeds verder uit breidende bloemendeken door het hele jaar.

We hopen dat iedereen die wel eens door het wandel bos Hoofddorp komt in 2016 ( en vele jaren daarna) geniet van de kleuren op de bosvloer.

Op elke maandag is er ook gelegenheid om mee te werken of een rondleiding over de vele ecologische bijzonderheden te krijgen

Hoofddorp 21 december 2015

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.