Beetje nazomer

De week begon met en Haarlemmermeercafe in boekhandel Stevens met als onderwerp: welke 10 dingen je in de Haarlemmermeer gezien of gedaan moest hebben. Daar waren natuurlijk wel een paar suggesties voor te geven. Naast de monumentale bomen en orchideeën bekijken viel vooral op dat het doen niet meer zo in het bloed van de tegenwoordige generatie zit.Dus daar vult MEERgroen wel een gat.

Na de natte weken kwam er deze week een beetje een nazomer op gang. Die gebruikten we in het Wandelbos om de vijverranden bij de kinderboerderij een beurt te geven: dwz veel riet en boom opschot weg en om met de gemeente een schouw in het bos te houden. Naast het feit dat het bos er goed bijstond werden daarbij plannen gemaakt om wat grotere lijnen in het beheer uit te zetten m.b.t. het inbrengen van interessante nieuwe bomen, het creëren van doorzicht en het invullen van gaten die er door de zomerstorm in het bos waren gevallen .

Op de Kaag hebben we de afspraken rond kunnen maken voor het oogstfeest van de smikkelroute. Dat wordt 2 oktober. Dit jaar niet alleen met de lokale school zoals de afgelopen 9 jaar, maar met de hele Kaag gemeenschap (omdat de oogsten van de 40 hoogstambomen steeds groter worden).

Op dinsdag was De Heimanshof zover op gedroogd dat we konden beginnen met het spitten van de grote akker (voor het inzaaien van de wintergranen) en dat er gemaaid kon worden voor het eerst in 3 weken. Dat proces ging woensdag en donderdag door. Op dinsdag middag werkten we in de voedseltuin van Park 2020; Daar was het nog steeds nattigheid troef. De nattigheid was zo erg dat zelfs de kas geen water meer hoefde omdat er zowel water omhoogkwam van uit de grond. En het bonenvak staat dood te gaan van meer dan 10 dagen natte voeten. In de andere vakken kon er nauwelijks gewied worden omdat we tot over onze en enkels in de natte modder wegzakten.

Op donderdag werd de Haarlemmermeervoorelkaar website gelanceerd met heel ‘ons kent ons’ aanwezig. Een goed moment om te netwerken en afspraken die al lang bungelden vast te zetten. Gedurende de dag meldde de KRO zich weer met belangstelling om (na Park2020) een aantal TV rapportages te maken over ons jeugdprogramma en de bomenroutes. En in de avond een telefonisch interview met een journalist van de Nederland Kantelt beweging.

Vrijdag was zoals zo vaak dit jaar de mooiste dag, die we met 10 mensen in Meermond hebben ’gevierd’. Deels ook door te maaien en het vrijmaken van de boomspiegels van de boomgaardfruitbomen en deels door de bloemenhelling aan het Spaarne weer vrij te maken van bramen en boompjes.

Op zaterdag viel de 3e Houtwijkerveldwerkdag. Met z’n 4-en verzetten we werk voor 10- 15 mensen door alle weides, die tot dusver niet gemaaid en gehooid waren, klaar te krijgen.

De week werd afgesloten met het eerste van 4 oogstfeesten. Deze maakt onderdeel uit van het jeugd- en inspiratie programma van De Heimanshof. Het is al een jaar of 7 traditie om als de oogst van de tuintjes op z’n top is, er samen van te genieten door met de kinderen te koken en iedereen die een link voelt met De Heimanshof mee te laten eten. Vorig jaar waren er 50 mensen die kookten en 120 die mee aten. De hoop is elk jaar dat we de records verbreken. Tot dusver hebben zich 100 mensen opgegeven, dus de kans is redelijk groot dat dat lukt. Nu op zaterdagavond ben ik bezig de bieten en aardappels van ’mijn’ gerecht klaar te stomen. De regels zijn simpel. Je koopt je recht om gratis van de 20-30 gerechten mee te proeven door zelf iets te maken. Als je alleen komt weten betaal je een tientje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.