TV doumentaire

Geen week gaat voorbij zonder verrassingen, maar deze week sprong er toch wel uit.

Maandag begon gelukkig nog rustig om e.e.a.op te ruimen van het jubileumweekend,maar dinsdag was het volop raak:

In de morgen kwamen er 50 laboranten van een ziekenhuis op werkbezoek in De Heimanshof,zowel om zich te informeren over wat de tuin inhield als om te werken. 50 mensen naast de gebruikelijke 15 geeft de nodige logistieke problemen in catering, rondleiders en werk begeleiders. Gelukkig liep dat prima en beloofden er verschillende mensen om op eigen gelegenheid terug te komen voor meer info en om te helpen. Dinsdag middag is de vaste Park2020dag en die was deze week extra belangrijk om de voedseltuin klaar te maken voor de officiële opening op woensdag en een NCRV/KRO rapportage op donderdag. Maar tegelijkertijd had een school ingeschreven met 30 leraren voor een kook workshop bij Park cafe groen die gekoppeld is aan het verkennen van de tuin en het werken erin. Dus het inwerken en begeleiden van 30 mensen werd gekoppeld aan het plaatsen van informatiebordjes bij elk gewas, het wieden van de buitentuin en het dieven van tomaten, komkommers en augurken, het wieden van de buiten tuin en het reorganiseren van alle verkeerd gegroeide bonen en nog niet vastgebonden bonenstaken.

Na het jubileum weekend kon in De Heimanshof het grote maaien beginnen.Dus het grootste deel van de woensdag ging op aan maaien en hooien. En de struinkids genoten van de volop in productie komende courgettes,pompoenen,bonen en ander gewassen.En de eerste courgette cake werd genuttigd: het maken van lekkere gerechtjes van kinderen met ouders is een traditie die we graag stimuleren.

Park 2020

En toen om 4 uur snel naar Park 2020 voor de officiële opening, weer met een 15-tal vrijwilligers/balangstellenden om de officiële gasten rond te kunnen leiden en te begeleiden.

Naaste de betrokken organisaties (Delta Development, Van der Tol hoveniers, Meerlanden, Paswerk,Park café Groen, gemeente en MEERGroen) waren alle directies, facility managers en personeelsmanagers van de kantoren in Beukenhorst uitgenodigd. En het doel was om naast de technische duurzaamheid (het cradle to cradle bouwen) via deze tuin (naast de voedseltuin ook de vlindertuin den de natuurtuin) ook uit te nodigen tot meedoen aan beheer (en als beloning mee-eten) en de waarde van ecologie op de kaart te zetten. Zowel de kas als de buitentuin stonden er piekfijn bij: de schermen van augurken- en komkommerplanten en de tomaten reikten tot het plafond en overal hingen de eerste vruchten. Vooral voor mensen die de hele zomer op vakantie waren geweest wen de tuin begin juli voor het laatst hadden gezien was het een eye-opener om te zien hoeveel bonen, pompoenen, buiten en kas groenten er kunnen groeien in 4- 6 weken. Een leuke meenemer was dat de volgende activiteit op 10 september een oogstfeest is, waar we en Guinees book of Record bieten salade willen laten proeven: Bij deze opening kwamen de financiën los om de Guinees aanvraag te kunnen doen. En zodra de opening klaar was, gingen de sluizen van de hemel open en regende het tot halverwege de donderdag pijpenstelen. Het regende zo erg dat bij het opnemen van de tv documentaire, de helft van de buitentuin onder water stond. De TV ploeg voor het programma BinnensteBuiten dat vanaf 5 oktober wordt uit gezonden nam rustig de tijd tot het rond 4 uur droog werd. Onze hoop is dat dat programma bijdraagt aan de bekendheid waardoor mensen regionaal mee gaan doen met telen en eten en dat projectontwikkelaars, gemeente en kantorenparken elders dit model van het tijdelijk benutten van braakliggende grond gaan na volgen

Vrijdag was het weer prima weer voor een Meermond dag. Ook daar hadden we weer 2 nieuwe mensen en konden we op onze slofjes aan wat er moest gebeuren. We hebben ons vooral geconcentreerd op het toegankelijk maken van de paden, het open wieden van de ijsvogelpoel en het dicht vlechten van de wilgentenenhut. En dat was weer een voorbereiing voor het bezoek van de Struinkids met ouders op zaterdag.

Op zaterdag waren er trouwens wel 5 activiteiten tegelijk. Carl en Jeroen namen het op zich om om de museumspoorlijnmensen bij te staan, Tugay en ik assisteerden de Houtwijkerveld buurtbewoners in een flinke maai- en hooidag, de struinkids deed ik met Ans, waarna zij een familiedag in de struintuin ging vieren en ik met mijn maatje Frank me terugtrok op de Geniedijktuin om bramen te plukken. De Struinkids (21 met ouders) genoten van de Meermondmogelijkheden: paddenstoelen en bessenproeven, heksenpad verkennen, waterbeestjes vangen zwemmen, hutten bouwen en lekker spelen. Ik geloof dat de helft van de gezinnen op zondag weer terug gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.