GreenTeens Survival

Deze week stond het meest in het teken van en survival activiteit met de GreenTeens. Het idee daarachter was dat deze tieners leren dat niet alles voorgekauwd wordt door volwassenen en wat er kom kijken als je een keer geen tent of hotel en supermarkt bij de hand hebt. Let wel dit programma hebben ze zelf verzonnen in september 2014, het verwerkt in een folder in december 2014 en er 3 sponsor activitieten voor uitgevoerd om e.e.a. te bekostigen.

Als locatie om 24 uur spannend te overleven hadden we speelbos Meermond uitgekozen in een tijd dat er veel buiten te eten is: Bramen bv en vis. Maar in de weken ervoor kwamen oogsttesten niet erg hoog uit . Dus om het niet alleen spannend , maar ook leuk te maken hadden we ( als volwassenen) geregeld dat we met een beroeps visser mee mochten om fuiken te lichten en een deel van die vis over te nemen, zelf klaar te maken en ook om in een groente tuin vast 5 kg bramen ′voor te plukken′. En dan komt het bijzonder van tieners: op de visexpeditie was er wel geteld eentje, die het bewustzijn had om mee te gaan en het bramen plukken heb ik helemaal alleen gedaan.

Zaterdag om 20 uur verzamelden we in Meermond, toen was er nog 2 uur licht om een onderkomen voor de nacht te maken,. En net die middag was na 4-5 week zomer weer het weer omgeslagen naar grijze luchten en een beetje miezeren.Dus het uithangen van hangmatten leek geen optie. Dat huttenbouw initiatief sloeg goed aan. In 2 uur stonden er 5 totaal verschillende ontwerpen: van (satmmen)wigwams, blokhutten met voor opening en helemaal afgedicht met riet, blokhut met overstapopening, tot een zeildoek tent en een persoonshutje. Toen het goed donker was , was het tijd voor het 2e hoogtepunt:een dropping in de nacht. Dat ging met veel hilariteit gepaard, maar iedereen kwam in dit onbekende gebied uit de instructies. En dat werd gevierd met een kampvuur. Om 2 uur was iedereen doodmoe en was het binnen 5 minuten doodstil. Niet dat er veel geslapen werd. De helft sliep het grootste deel van de nacht niet. Om 8 uur in de morgen was het reveille en moest er ontbijt gemaakt worden van eieren, bramen, munt(thee) en 3 soorten vis (baars, snoek baars en reeds gerookte paling). Dat er ook nog ontbijtkoek en wat krentenbollen opdoken deerde niemand.

De rest van de morgen tot 11 uur werd er opgebroken en het terrein verkend. Toen was het tijd om met de Baseline duikgroep te gaan snorkelen in het Haarlemmermeerse bos. Sommigen hielden het meer dan een uur uit in het water. Maar dat leverde dan ook fraaie waarnemingen op van een snoek (van 8o cm). karpers, grote scholen jongen visjes en baarzen en voorntjes. Bij de afronding op De Heimanshof ( met om het af te leren hotdogs…) waren zowel survivallen als snorkelen voor herhaling vatbaar. En iedereen heeft er veelvan geleerd. De oudere Greenteens gaan dat volgend jaar zelf allemaal in de praktijk brengen.

Rest van de week

Na de droogte van de tijd hiervoor,viel er eindelijk wat regen,terwijl de temperatuur nog hoog was.De turbo tuintjes en Park2020 tuinen groeiden dan ook exponentieel en moest er veel gewied worden. Op de woensdag meldde zich een journalist van een landelijk tv zender, die misschien wel 3- 5 items rond natuurontwikkeling, burgerparticipatie en stadslandbouw bij ons inschatte.

En op donderdag meldde zich een aannemer/hovenier die gebruik wil maken van de insectenhotel types die we al jaren bouwen.

Vrijdag ruimden we de laatste storm schade op Meermond op en werden de hoofdingang van bramen en het moeras rond het heksen pad van riet ontdaan. Daarmee is het beheer weer op orde en kunnen we volgende we week waar naar landgoed Groenendaal. En op zaterdag was er een werkdag aan de museumspoorlijn. helaas was de hele werk ploeg maar 2 mensen groot, maar die hebben wel 160 m rails ontdaan van massale opschot van essen, eiken,bramen en van haagwinde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.