Vlinders en BSO´s

In het wandelbos konden we deze week pas beginnen met het ruimen van de takken van de storm. Er lag zoveel hout dat we slechts een derde van het bos opgeruimd kregen.

Op dinsdagmorgen was de meeste aandacht gericht op het aanpassen van het boomlabyrint voor een keuring en openstelling. Dat komt vooral neer op het afronden van paalkoppen, een paar leuningen verhogen en wat platform een net mazen aanpassen

Dinsdagmiddag werd gewijd aan Park 2020. In deze nieuwe voedseltuin van 0.45 ha hebben we te maken met een aantal uitdagingen: een daarvan was de zomerstorm die met koude en vlagen de jonge gewassen vernielde. Het rustige zomerweer (en veel water geven) lost dat probleem hopelijk op. Ook een groep van 200-300 kauwen die de malse groentes ontdekte was een probleem. 300- 400 euro aan netten heeft de grootste vraatzucht afgeremd. Op deze dinsdag ontdekten we een 3e probleem: alle kruisbloemingen ( radijs, ruccola, kolen) werden zwaar aangevreten dor een klein insect. Eentje die we nog nooit gezien hebben, maar die niets overlaat.Het lijkt erop dat we iig dit jaar de kruisbloemigen kunnen vergeten als gewas. Ander gewassen zoals biet, wortels,bonene,pompoenen en kruiden hebben nergens last van.

BSO´S

Buiten schoolse opvang groepen hebben De Heimanshof massaal ontdekt. Elke week zijn er 1. 2 of 3 groepen en zeker in de vakantie. De groepen komen soms op eigen gelegenheid spelen in de struintuin en vaker vragen ze om een georganiseerd programma. Wat we aanbieden (naar er capaciteit is) zijn bijenlessen, vissenlessen en pizza- of pannenkoek ′experiences′. Zowel de kinderen als de leidsters leren er veel van hoe een schoof graan verwerkt wordt. En ze zijn 2- 4 uur bezig. Een vissenles bestaat meestal uit het kennis maken met de 30- 40 onderwater soorten en ze dan voeren met zelf gevangen wormen en watervlooien. Ook deze week waren er weer 3 groepen,eentje op eigen gelegenheid en 2 met een pizza en pannenkoeken programma.

vlinders

Op woensdag arriveerden de tropische vlinder poppen om een 2e poging dit jaar te doen om een populatie inde tropische klas te ontwikkelen. De eerstepogingin mei mislukte om dat iemand een verkeerde knop had omgedraaid en daarmee het vlindernet had stuk getrokken zodat de vlinders konden ontsnappen en doodvroren. Die netten zijn nu weer gerestaureerd, zodat we hopen dat ze eitje gaan leggen op de gekweekte waardplanten.

Op woensdag was een activiteit in het kader van het inspiratie programma: het bezoek aan een tuin van een lid van De Heimanhof. Het inspiratieprogramma is bedoeld om de sociale samenhang in de vereniging niet alleen te laten bestaan uit samenwerken. Na een tocht naar de Oostvaardersplassen, de heemtuinen van Amstelveen en een picknick was nu het bezoek aan een tuin van een lid het onderwerp en 25 mensen bezochten het Dr Nanninga bad in Hoofddorp,waar een groentetuin van 1000 m2 en een heemtuin van 1000 m2 was ontstaan in de afgelopen 20 jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.