Turbo tuinieren

Greenteens

Met de GreenTeens hebben we de eerste 3 dagen van de zomervakantie gekampeerd in Limburg. Om een leuk programma te kunnen maken hebben ze 3 keer sponsor geld ingezameld. Het kamp was op een boerderij (waar 3 kalfjes werden geboren in die tijd) en we hebben alle uithoeken en thema’s van Limburg verkend: wandelen langs de Geul, avondwandeling met vuurvliegjes, alpenwater salamanders, orchideeën, mergelgrotten en -groeven en ga zo maar door. En de GreenTeens zouden de GreenTeens niet zijn als er ook geen spetterende bonte avond (onderwerp ‘Nerds’) was gehouden. Het thema grotten werd ook origineel ‘belicht’ door in een grot te gaan lasergamen en het onderwerp natuur werd opgerekt met een bezoek aan een bijzondere dierentuin. Al met al een 3-daags programma dat wel 10 dagen lang leek.

Turbotuinieren

De zomervakantie is nu begonnen en dat betekent tegenwoordig dat er een volksverhuizing van je welste op gang komt. Eigenlijk is dat heel vreemd, want oorspronkelijk was de zomervakantie bedoeld om alle hens aan dek te kunnen mobiliseren om het voedsel voor de winter te kunnen veilig stellen. In onze verstedelijkte samenleving is dat gevoel geheel verloren geraakt. Maar als je weet dat de groei van gewassen begon juli 20- tot 60 keer zo snel is als in april dan zou iedereen dat eens moeten ervaren. In de Heimanshof zijn de schooltuintjes met onvolgroeide groentes leeg geoogst en achter gelaten. Wij (de achter blijvers die deels ook weigeren om op vakantie te gaan) nemen die 100 tuintjes over; wieden ze schoon, bouwen composthopen en bonenstaken en zaaien ze in. Deze week hebben we het aantal van 80 van de 100 tuintjes (600 m2) ingezaaid gekregen. Zowel ons werk als de groei in de natuur (als er maar mest en water is) gaat dus op turbosnelheid.

Dat is ook het geval in Park 2020. De dag voor de zomervakantie hadden we water en waren de teeltvakken opgeleverd. Hoewel ook het grootste deel van onze vrijwilligers en medewerkers op vakantie toog, zijn we er met en paar getrouwen in geslaagd al 60 % van de tuin ( 1400 m2) in er zaaien deze week. Daarbij is het essentieel om voor half juli alle gewassen in de grond te krijgen. Dan hebben ze voor half september (als de nachtvorst begint) tijd om volwassen te worden en dus een oogst te leveren. Na 1 augustus lukt volwassen worden niet meer voor de meeste gewassen.

Meermond

Zoals gebruikelijk werd er vrijdag gewerkt in Speelbos Meermond. De resterende distel (clusters) begonnen vervaarlijk te pluizen, dus die hebben we gemaaid en af gehooid. Voor we het terrein opkonden, wachtte ons 2 verrassingen: de gemeente Heemstede had een super de luxe schaftkeet van 3 x 5 m op de kop getikt, die we wekelijks mochten gebruiken, als hij ook af en toe elders kon worden ingezet. Op termijn kan de kar verplaatst worden naar de verschillende projecten die we in Heemstede/ Kennemerland willen gaan opzette. Maar voorlopig eerst in Meermond. We zoeken nog naar een naam voorde keet die wervend is en meer mensen uitnodigt om mee te doen. De 2e verrassing was van een totaal andere orde: een aannemer had 3 van 4 50.000 Mwat ondergrondse kabels kapot gemaakt, zodat er potentieel 200.000 Mwat door 1 kabel moest… Er werd dus met man en macht een aantal nieuwe kabels geboord op de plek waar wij langs moesten

Dat is weer eens wat anders.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.