Klaprozen velden in alle soorten

De week begon op zondag 7 juni met een Stuinkidsekskursie met 7 kinderen en 8 ouders rond boerderij Zorgvrij van Spaarnwoude bij IJmuiden onder begeleidingvan 4 IVN gidsen. Helaas was er niet zo veel te ervaren voor de volwassenen, maar voor de kinderen was het een groot succes.

Maandag had voor het eerst in een maand weer een gewoon ritme, met wat werkzaamheden in de Heimanshof de stroom was uitgevallen in de kas en daardoor waren de aquaria in een slechte toestand met 4 dode vissen). Daarna was het tijd om in het wandelbos de hopen fluitenkruid, die een week hadden liggen indrogen, op te ruimen en daarna naar het Kaageiland voor de groente tuinen, Op deze dag was er weer een nieuwe MBO stagiaire Bos en Natuur beheer om in te werken. Hij (Koen) blijft een maand.

Die maandagavond was er een bijeenkomst over het opzetten/uitbreiden van vrijwilligerswerk in de Spaarnwoude gebieden. Altijd belangrijk om naar toe te gaan, maar ook onduidelijk wat daar (op korte termijn) uit gaat komen.

Dinsdag-,woensdag- en donderdagmorgen werden volledig aan de Heimanshof besteed: alles groeit in deze periode tegen de klippen op: tijd om hoge grassen af ′te grazen′, om heermoes te plukken en om delen van de tuin te maaien en te hooien. Vanwege overmatig gebruik van de leemovenwas de opening beschadigd en werd er begonnen om er een nieuwe vuurvaste opening in te maken.

Klaprozen

Deze week was het avondvierdaaagse. En altijd zijn in deze week de bloemenvelden die we in Overbos, Floriande en Houtwijkerveld hebben liggen op hun mooist. Dat is dus ook een gelegenheid om mensen er op te wijzen er een keer langs te gaan via een persberichtje en om te checken dat het aandeel ′plaagplanten (zoals distels) onder controle is. Van 30 m3 distels in 2010 zijn we steeds verder gezakt tot mogelijk maar 1- 2 m3 dit jaar (door elk jaar te wieden). Dat is verheugend nieuws en geeft aan dat akkerdistels niet onuitroeibaar zijn zoals vaak beweerd wordt. Naast distels kunnen we dit jaar dus ook aandacht geven aan andere soorten zoals zuring, koolzaadachtigen, riet en duizendknoopachtigen.

Op donderdag was er in het Oude Buurtje in Hoofddorp een wijkraadsvergadering met allerlei ecologische agendapunten, waaronder het in beheer nemen van een natuurstrook, het steunen van de mussen- en gierzwaluwenpopulatie, een wijkgroentetuin en een bomenwandeling.

Vrijdag was zoals gebruikelijk weer Meermonddag en voor de 2e week op rij tropisch van temperatuur. Na al het maaien en hooien was het daarom zeer de moeite waard om even te zwemmen in het naastliggende Spaarne.

En zaterdag werd geheel gevuld met een werk- en genietdag in het Houtwijkerveld project. Het was hard nodig om met de bosmaaier riet, bramen, kleine boompjes en veel gras te maaien, vooral onder de 2 jaar geleden geplante fruitbomen. Fruitbomen die er allemaal nog staan (dwz niet door de jeugd beschadigd zijn) en goed aangeslagen zijn. Maar de oogst dit jaar (40 appels,10 peren, 10 pruimen en 10 kweeperen) is nog niet genoeg om een wijkoogstfeest te houden dit jaar. Dat wordt volgend jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.