Voorjaarskriebels

Hoewel wij bijna elke dag van het jaar in een soort voorjaarsstemming zijn, gaat bij ons de activiteit en de stemming in de overdrive als de temperaturen zo stijgen als afgelopen week. Deze week was dan ook wel heel bijzonder met temperaturen tot 17 graden,windstil en strakblauwe luchten:

– het ijsvogels paartje balste en begon met het eerste nest

– de eerste vlinder en ( veel) honingbijen en hommelkoninginnen verschenen

– de eerste tjiftjaf meldde zich

– de grootbloemige krokus en wilde narcis bloeide uitbundig en de anemonen knalden de grond uit

– en de sneeuwklokjes en winter akonieten raakten uit gebloeid.

De maandag gebruikten we om de laatste details aan het nieuwe bomenlabyrint op orde te maken en om boodschappen te doen om de kas klaar te make voor de kassenlessen. Dit tocht naar Aalsmeer gebruiken we ook om de gereedschap voorraad weer aan te vullen> alles bij elkaar een dure tocht van ca €1000,-

Omdat de tuin totaal op orde is, is er ruimte om wat extra dingen te doen zoals het uit zeven van grind voor het maken van beton voor de 4- 5 vandalisme bestendige hotels die in de bestelling staan.

En verder is er hard gewerkt een aan bestelling van 90 nestkasten voor begraafplaats West gaarde en 100 insectenhotelletjes voor de workshop die we 11 april met Gamma gaan houden.

Op woensdag en donderdag werd dit werk gecontinueerd.

Bomen om bij weg te dromen

Na ruim 4 jaar aan onderzoek, documentatie en vormgeving was op 10 maart de grote dag dat de 14 monumentale bomen routes door de hele Haarlemmermeer langs ′Bomen om bij weg te dromen′ gelanceerd werden. Al locatie hadden we de Hoofdvaart kerk (inmiddels restaurant) , naast begraafplaats Iepenhof gekozen, waar prachtige 160 jaar oude bomen staan. Gedeputeerde Bond van de provincie, die het grootste deel van het project heeft gefinancierd bood de eerste exemplaren aan aan de voorzitter van de landelijke Bomen stichting, Wethouder Nederstigt (symbolisch voor alle Haarlemmermeerders), en eigenaren van de oudste bomen van de polder (familie Stokman beheerder van de eendenkooi met 320 jaar oude essen) , Rijnland (eigenaar van de 180 jaar oude Beuk bij gemaal Buitenkaag) en in aanwezigheid van 100 eigenaren van bomen die in de routes zijn opgenomen.

Vrijdag was het weer Meermonddag, waar we het knotseizoen afrondden, maar nog lang niet klaar waren met het terugdringen van de braamstruiken. Daarnaast maakten we een begin van het herstellen en uit bouwen van het wilgentenen labyrint. Vorig jaar hebben we daar de hele winter aangewerkt, maar alleen de staken die we in maart hebben geplant sloegen aan. Daarom beginnen we daar nu pas mee.

Zaterdag 14 maart was de eerste NLdoet activiteit: in Houtwijkerveld. Onderwerp was het beheren van de boomgaard ( boomspiegels maken, en mest toedienen) en het vervangen en aan vullen van boompjes die niet aangeslagen waren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.