Grote boom en grote gift!

Werkzaamheden

Na ca 6 weken afwezigheid op de Kaag werd dat op maandag weer eens de hoofdbestemming. De tuintjes aldaar moeten bemest en klaargemaakt worden voor het voorjaar. En het is ook tijd om het snoeien en mesten van de fruitbomen met de lokale school weer te regelen. Bij aankomst waren er 2 verrassingen. Er lag een jacht′je′ van 100 m lang dat gebouwd was op de scheepswerf: bijzonder indrukwekkend. De grootste die ik in 6 jaar gezien had. Maar ook had de scheepswerf het hele terrein omheind met hekken, zodat we bijna nergens meer bij konden komen. We hadden vandaag 4 kruiwagens meegenomen. Maar dat doen we normaliter niet. Hoe moet ik dan 20 emmers met oogst meekrijgen als we 50 – 80 m moeten lopen? Dat wordt onderwerp van gesprek in de jaarvergadering van de tuinders. Verder was de grond nog zo nat dat de spitmachine zich erin verslikte. Dus om 13 uur togen we naar het wandelbos om daar nog een stuk te doen en vervolgens met de stagiaires naar het gemeentehuis om te overleggen hoe we de bomenroutes kunnen lanceren.

Het bomenlabyrint was vorige week afgekomen, dus konden we de dinsdag ergens anders werken. Omdat we op onze normale vrijdag een uitwisselingswerkdag met de Groenendaal landgoed in Heemstede) werkgroep hadden, werd het deze dinsdag (met de GGZ groep ) een kennismakingsdag op Meermond. Er werk flink gewerkt en flink genoten en we kregen de 2 weken eerder afgezaagde essen en wilgen bijna opgeruimd. Als noviteit vonden we aanwijzingen voor muskusrattenholen.

Boven de boomhut op De Heimanshof torende een 28 m hoge wilg uit die het knotten van een jaar of 4 daarvoor door een aannemer niet goed had doorstaan. We kunnen het er niet op aan laten komen dat hij een keer afbreekt en de boomhut of het boomlabyritn beschadigd. Dus de top 20 m moest eraf. Hoe doe je dat? Wij kregen ladders tot op 19 m hoog en wisten met een lange tak een touw nog 6 m hoger vast te maken. Zo konden we hem in 3 fasen op woensdag en donderdag inkorten.

Op vrijdag volgde de uitwisselingswerk dag van de Meermondploeg in Groenendaal. De beheerder had een prachtige 120 jaar oude beukenlaan uitgezocht die vol groeide met esdoorns,bramen, en kleine beukjes. Terwijl aannemers dit soort opschot met een bosmaaier afzagen (waardoor de problemen alleen maar groter worden vanuit het intakte wortelstelsel) halen wij de boompjes er met wortel en tak uit. Die dag een een stuk of 10.000 met een ploeg van 11 mensen die er zin in hadden. En als bonus konden we 2000 boompjes (vooral beuken, veldesdoorns, taxus, kastanje en meidoorn) meenemen voor onze eigen boomweggeefdagen. Die werden meegenomen om op De Heimanshof te worden ingekuild.

andere zaken

Op dinsdag was er overleg met de eigenaar van de Westgaarde begraafplaats in Osdorp om te komen tot een werkplan om iets te doen met burgerparticipatie en het beheer van de unieke orchideeënpopulatie. Daar bleek wel dat een begrafenisondernemer en een ecoloog hele andere perspectieven hebben. Maar we kwamen tot overeenstemming om een voorzichtige start te maken.

Woensdag begon met een bezoek aan het ziekenhuis, waar knieprobleem aan meniscusslijtage gekoppeld kon worden. Die meniscus kan volgende week al aangepakt worden (met een kijkoperatie). En de woensdag eindigde met een overleg met 4 deelwijkraden in Schalkwijk over het in gebruik nemen van braakliggende terreinen. Er komen wel een stuk of 4 terreinen ( van 600, 500, 15000 en 50000 m3) in aanmerking. Dat dat kan nog wat worden.

Maar de klapper van de week was toch wel op zaterdag bij het opstarten van de 2015 boekhouding bleek,dat er een donatie van €15000 gestort was en later die dag nog een toezegging van nog een s €10.000 gedaan werd. Er zitten wel voorwaarden aan, maar het blijft een gigantische op steker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.