Vliegende Deur

Het Was weer een bijzondere week.

activiteiten

Dat begon al op zondag 1 februari met de maandelijkse lezing op De Heimanshof. Gemiddeld trekken we daarbij 15- 25 belangstellenden. Deze keer was er een lezing van een duiker: Axel Gunnarson over onderwater ecologie. Naar onze inschatting een interessante, maar niet breed gedeeld item. En opeens zaten we met 50 mensen. Dat is niet slecht voor de eerste lezing in het 40- jarige jubileum. Om meteen de ander 2 activiteiten van deze week maar te behandelen: Deze trend zette zich de rest van de week voort; Op zaterdagavond hadden we een struinkids excursie om met Arend de Jong, de ′uilenman′ naar uilen te zoeken in landgoed Elswout. Vaak komen er maar 5- 15 mensen opdagen, maar deze keer maar liefst 46. En de uilen waren bijna niet van ons af te slaan. Op een gegeven moment zaten we op de grens van 5 territoria en waren 5 bosuilen naar ons aan het roepen en van een tak recht boven ons de voor hen verwarrende situatie te verkennen.

Op zondag 8 hadden we de eerste inspiratiedag 2015 voor de volwassenen van dit jaar. Maar liefst 28 mensen gingen mee naar de Oostvaaardersplassen. Een man of 10 ging fietsen en de rest te voet en met de auto. Dit was mijn 5e bezoek aan de Oostvaardersplassen en nooit had ik de zeearend beter gezien dan als een stipje aan de horizon. En deze keer kwam een jong exemplaar in de eerst 10 minuten toen we nog koffie aan het bestellen waren op 10- 20 m boven ons. En dan maakt hij zijn bijnaam ′vliegende deur′ meer dan waar. En de rest van de dag was al even inspirerend met vossen, zilverreigers, een ooievaar, 10 soorten eenden en ganzen, en natuurlijk 1500 edelherten, 400 konikpaarden,de wilde runderen, raven, en volop beversporen.

Werk

Behalve excursies houden deden we ook nog werk. Maandag en dinsdag was het zo nat dat we weer naar binnen togen en een stuk verder kwamen met de insectenhotels voor de gemeente Amstelveen.

En tussen de bedrijven door kwam in deze 2 dagen het boomlabyrint af. De laatste klus bestond uit het aanbrengen van een ingang en uitgangsdeur met schuif en slot, zodat kinderen er niet al te gemakkelijk in kunnen als er geen toezicht is.Daarmee zijn we 2 maanden voor op schema klaar gekomen, want de opening is pas op 8 april. Naast de tijd die we nodig hadden ( vanaf half november) waren ook de kosten een record: we hebben 70 m ( 9 overspanningen) klaar gekregen voor €1500 terwijl het professioneel aangelegde stuk van 15 m ( 3 overspanningen) 4 jaar geleden bijna €9000 kostte.

Woensdag was een verwarrende dag , met zoveel bezoek en aanloop dat er bijna geen tijd was om te werken. Wel kwam de jeugdclub weer sterk op gang met 20 mensen. En die kregen ondanks de sneeuw en ijs 6 m3 mest op z′n plaats.

Donderdag hebben we besteed aan het voorjaarsklaar maken van de ijsvogel wand en de gevlochten muur die de ijsvogelpoel en de natuurspeelplaats scheidt. Omdat we 4 balen hooi over hadden van de sponsoractie van de Greenteens werd deze wand mooier en dichter dan ooit.

Ook was er donderdag tijd om te overleggen met de Tennisvereniging Hoofddorp over samenwerking rond het Stadspark Hoofddorp. In die samenwerking zit wel muziek. En tussen de bedrijven door ontdekten we ook een tot dusver verborgen gebleven monumentale haagbeuk op hun terrein.

Vrijdag is de Meermond dag. Ondanks stevige kou een wind uit de verkeerde hoek zijn we met een man of 12 hard aan het werk gegaan om de essen en wilgen op te ruimen die we 2 weken eerder geknot hadden. Dat leverde een indrukwekkende takkenril op en dito stammenwal. Ook kreeg de Ijsvogelwand hier een voorjaarsbeurt. Na een jaar inklinken kon hij recht afgestoken en gezaagd worden. Alleen dan durft een ijsvogel het aan om zijn holletje erin te maken. (anders kunnen ratten en ringslangen tot in het hol komen).

Ook zaterdag was weer een werkdag: de 2e werk dag aan de museumspoorlijn Amstelveen. Ondanks de bedroevende op komst ( alleen 4 Hoofddorpers en geen Amsterdammers of Amstelveners) hebben we met z′n vieren net zoveel spoorlijn geschoond ( 50 m) als op 10 januari met 25 mensen!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.