Stagiaires en GreenTeens

Stagiaires

Deze week was de start van een 2.5 maanden lange stage met examen opdrachten van een MBO stagiaire toegepaste biologie ( uit Den Bosch): Manon. Stages waarin je echt wat kan leren (ingezet worden als een goedkope werkkracht kan overal) zijn dermate schaars, dat op de 2e dag een 2e klasgenoot en op de 3e dag een 3e klasgenoot zich aansloot. Met deze 3 gemotiveerde 19 jarigen is het fijn werken. Ze vallen in onze praktijk, met 6 projecten gelijktijdig op alle niveaus tussen overleg met wethouders tot het begeleiden van autisten en minder validen, de hele dag van de ene verrassing in de andere. De eerste dag was en kennismaking in De Heimanshof, de 2e dag het verzamelen van 1500 boompjes voor de boomweggeefdag en het maaien van een orchideeën weide.De 3e dag werd gewijd aan het inkuilen op soort van de boompjes en het egaliseren van tuintjes en leggen van (verhoogde) paden . De 4e dag was regenachtig en dus werd er gewerkt aan insectenhotels en de voorbereiding van een examenopdracht ( karteren en inventariseren van een gebied voor een potentiële heem tuin van 25 ha). En op vrijdag konden ze kennismaken met natuur speelbos Meermond,waar we amfibieënpoelen aan legden, het heksenpad opknapten en 25 verwaarloosde essen van 40 jaar oud weer in essenhakhout-staat terugbrachten met een record groep van 15 mensen.

Kern voor Pit prijs

Op zaterdag ging een deel van de Meermond groep mee naar Wijk aan Zee alwaar de Kern voor Pit verkiezing 2014 en 2015 ( van Heidemij Stichting) werd gehouden en waar we met een cheque van €1000 huiswaarts konden keren.

Greenteens

Inmiddels was op de vrijdagmiddag al weer een nieuw spektakel begonnen. De GreenTeens goede doelen marathon.Deze GreenTeens ( voortgekomen uit de jeugdnatuur club van de heemtuin) organiseren hun eigen programma en financiering (voor dure wensen). Hoe zij dat met een ecologische en maatschappelijke insteek doen, bleek weer eens uit dit weekend. Bij het maken van het programma was hun opgevallen dat veel dieren en planten in de winter in winterslaap gaan .Dus dat gingen zij in januari ook ervaren. En wel 48 uur lang in de boomhut ( met een typische tiener bijgedachte dat ze dan gezellig kunnen ′keten′). Maar daar bleef het niet bij.Het was voor hen natuurlijk om hun eigen sponsoring te koppelen een een goed doel en daarvoor kozen ze de bestrijding van Ebola. Maar daar bleef het niet bij. Om de 48 uur door te komen gingen ze ook leren breien om lapjes voor een deken voor een arm gezin in Roemenië te maken.Kan het nog mooier??? Ja zeker. want door deze mooie insteek werden ze overstelpt met aandacht van de pers, ouders en belangstellenden: wie goed doet, goed ontmoet.

En het weer was er ook naar. Op vrijdag was het minus 4 tot minus 6. Daarom hadden we de kierende bodem van de hut dicht gelegd met een grote laag hooi. Maar die nacht kwam er ook 40 mm regen en ijzel uit de lucht vallen.Gelukkig hadden we de dagen er voor de boomhut zo dicht gemaakt dat de inzittenden droog bleven

De 48 uur mochten ze de hut niet uit. Dat betekende dus plassen in een emmer met de nodige hilariteit. Maar ze deden het wel. Niet in het minst om dat ze super verzorgd worden door ouder paren en belangstellenden die ontbijt, lunch, Indonesische maaltijden, hotdogs, arme chocolade melk en pannenkoeken bleven aan voeren. De tijd tijd vloog om met spelletjes, (leren) breien en ook het maken van heuse origami papier kunstwerken. En wat dan opvalland is: terwijl heel Nederland bibbelend achter de Centrale verwarming zat, raakten wij zo gewend aan de buiten temperaturen dat we gezellig buiten zaten te knutselen en te breien!( bij 4- 6 graden C!)

De 600- 700 euro sponsorgeld hadden ze zondag avond helemaal verdiend. Op 1 na had iedereen de hele periode volgemaakt. Dat gaan we vaker doen. Als alle tieners eens een voorbeeld namen aan deze groep….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.