De Kracht van Groen Dichterbij

De week begon met weer 2 overlijdens berichten: Frits Darlang, de oprichter van De Heimanshof en een oude getrouwe vrijwilligster die al naar Oost- Nederland verhuisd was. OP maandag was het een dag droog na 5 dagen storm en regen. Die tijd hebben we gebruikt om nog wat aan het bomenlabyrint te werken en om de ′takken bende′in het Wandelbos op te ruimen. Dinsdag tm donderdag bracht weer storm en heel veel regen. Voor het eerst deze winter lag de tuin weer 5- 10 cm onder water. Dat weer kwam weer goed uit om allerlei binnen klussen te doen, het repareren van een aquarium, het herstellen van de vandaaltjes-schade aan de boomhut en vooral het werken aan de bestelde vandalisme bestendige insectenhotels. We zitten nu in de fase van het boren van de gaten om de eikenhouten blokken over de 4 stangen op de hoeken te schuiven. Door het gladfrezen van de blokken zijn ze net 1-2 mm dunner geworden en kunnen de de rioolbuizen met bamboestokken er alleen maar tussen krijgen voor het volgende blok er overheen geplaatst wordt.

Dus moesten we ook haastje repje 360 rioolbuizen van 11 cm diameter en 15 cm lengte zagen en de vulling van bamboestokken daarvoor. (de rioolbuizen dienen alleen om de bamboestokken klemvast te zetten).

In de regen periode viel ook de landelijke Groen Dichterbij bijeenkomst van groene buurtinitiaitieven in het provinciehuis in Den Haag. Het was fijn om daar te merken hoeveel groene initiatieven er genomen worden. Jammer genoeg zijn er maar weinig initiatieven die meer willen dan gezellig samen tuinieren. Gelukkig hadden we de gelegenheid om ons doel en werk wijze ook uiteen te zetten in een plenaire ′pitch′. Wij willen maatschappelijk en politiek draagvlak creëren voor de (her)inrichting van onze verspillende samenleving in evenwicht met de draagkracht van het ecosysteem, en dat houdt heel wat meer in dan gezellig tuinieren. Vele mensen begrepen deze boodschap en wilden samenwerken. Nog meer mensen begrepen dit (nog) niet.Het regenweer was ook nuttig om in alle rust de burgerparticipatieprojecten die we met geld van de Provincie Noord-Holland hebben uit gevoerd( in 2012 en 2103) te evalueren. Uit dat gesprek komen een paar nieuwe initiatieven voort.

Op vrijdag sloeg het weer om en was het stralend zonnig weer om in meermond te werken. De groep daar breidt zich ook steeds verder uit: deze dag 12 mensen al, waarmee we het moeras maaiden, een bramenhelling bijna gereorganiseerd kregen en plannen maakten voor wilgen knotten en essenhakhout herstellen.

Op zaterdag werkte ik mee met een groep Haarlemmers onder leiding van Landschap Noord-Holland in de Poelbroek polder, om te helpen en te netwerken. Ook weer met mooi weer.

Daarna snel naar Nieuw Vennep om hooibalen op te halen voro de 48- uurs sponsor winterrust marathon die de GreenTeens willen houden op 23- 25 januari. De leverancioer was een raadslid waar ik 2 uur mee om te keukentafel samenwerkingsmogelijkheden kon verkennen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.