Snipperdagen

Deze week stond in het teken van Snipperdagen. Bij ons betekent dat wat anders dan in de rest van samenleving. De snipperdagen dienden zich aan toen we op maandag bij het werk in het Wandelbos (het uitplanten van nog eens honderden bosrandplanten, die het bos fleuriger moeten maken) de herrie hoorden van een takkenversnipperaar. We hadden de afgelopen weken in De Heimanshof de bospaden met oude snippers net uitgeharkt (dat doen we voor de stinsenbolletjes uitkomen om nieuwe bosgrond te creëren zonder de bloemen te beschadigen). Meestal duurt het wel een week of 6 nodig en 10- 20 pogingen om een aannemer te bewegen een vracht nieuwe snippers op de tuin af te leveren. Maar deze keer was het meteen raak: Op maandagmiddag lag de eerste 20 m3 al op de tuin. Dus dinsdag was de eerste snipperdag. Iedereen vind het heerlijk om de niet zo zware snippers het bos in te kruien. Het ziet er mooi uit, en ruikt heerlijk. Het geeft de tuin (en de mensen) meten een voorjaarsgevoel. Op dinsdag was er al 12 m3 op z′n plek, toen er een 2e tip kwam dat er ergens hout gesnipperd werd. En dat leidde op dinsdag tot de 2e vracht van 20 m3. Dus woensdag en donderdag konden er nog meer snipperdagen genomen worden. Op donderdag was alles klaar en dat was een nieuw record. Nu de snippers zo snel op hun plek gereden zijn, komt er ook geen broei tot stand. De laag van 10 cm dik op de paden broeit nl niet (de laag is te dun en dus de druk is te gering), maar de bergen van 20 m3 wel. En als er veel broei plaats vindt groeien de schimmels ook heel snel en worden de snippers zwart en raken vol met stuivende schimmelsporen. En dat is niet lekker werken. Het voorjaarsgevoel in de tuin werd verder aangewakkerd door het feit dat de eerste 3 soorten van het nieuwe seizoen al in bloei kwamen: een inheemse kerstroos, stengelloze sleutelbloem en de grote sneeuwklok. En op de dagen dat het niet plensde van de regen of stormde lieten de ijsvogel, de grote bonte specht, de halsbandparkieten en vooral de koolmezen zich duchtig horen met territorium geluiden. En ook de recordtemperatuur van 13- 14 graden droeg bij aan het voorjaarsgevoel.

Boomlabyrint

Naast het snippers rijden was het doorbouwen aan het boomlabyrint de 2e rode draad van de week. We zijn nu aan de definitieve afwerking van vooral de veiligheid bezig. Alle veiligheidsnetten en leuningen hangen al provisorisch en nu is het zaak om alles strak en netjes en veilig vast te maken. En dat valt niet mee. Soms hebben we (tussen de bedrijven door) wel drie dagen nodig om alles rond 1 platform definitief klaar te krijgen. Dan moeten er nog balken, planken on draadeinden worden afgezaagd of een bout moet losgemaakt worden om de benodigde 5- 15 cm speling te krijgen om 2 netten te verbinden en netten moeten vaak doorgesneden en daarna weer stevig bevestigd worden. Al met al zijn we deze week 2 platforms en 2 overspanning (15 m) verder gekomen. en we hebben 2 schoren geplaatst om een wel heel lange en hoge overspanning over de beek van 14 m op 2 plaatsen te ondersteunen. Dus nu zijn er 5 van de 9 platforms en 4.5 van de 9 overspanningen definitief klaar. Jammer dat het bedrijf dat de klus op zich had genomen er voor de 3e achtereenvolgende week vanaf zag om hun belofte om te komen helpen in te lossen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.