Nooit Saai

Bedrijven activiteit

Het is letterlijk nooit saai.Elke dag gebeuren er leuk of spannende zaken. Het is zelfs vaak zo dat we wel een verlangen dat er een rustige dag is, om de tientallen kleine dingen die altijd blijven liggen aan kant te maken. Deze week werd weer gedomineerd door de nasleep van de natuurwerkdagen. En dan met name met de activiteiten van 2 bedrijven die met 150 mensen in werkseries hadden ingeschreven: : Kyocera met 3x 50 mensen (dat werden er uit eindelijk de eerste keer 40 en toen ze de smaak te pakken hadden 70 en deze week 60) En Idexx die maar liefst 10 keer met elke keer met 10 % van hun personeel inschreven elke vrijdag van 17 oktober tot 19 december. Met Kyocera (die het werk inbedde in 3 filosofie dagen over maatschappelijk verantwoord ondernemen (corporate social responsability, want het moest ook allemaal in het Engels) hebben we een eikenaanplant van ca 4ha ecologisch gepimpt (en deze week klaargekregen) . Dat hield in het dunnen van het geplante bomenbestand zodat de overblijvende bomen meer groeiruimte kregen. Met de ‘slachtoffers’ werden takkenrillen gebouwd waar allerlei kleine dieren (wezels, egels, amfibieën en vogels) schuilplaatsen in kunnen vinden en waarop zeker 5 jaar lang talloze paddenstoelen zullen groeien. Daarnaast hebben we plaagplanten (bramen en essen) verwijderd en leuke boompjes die zich zelf hebben uitgezaaid ( kersen, meidoorn, Gelderse roos, sleedoorn, hazelnoten) zowel gedund als de mooiste exemplaren meer ruimte gegeven. De laatste truc die we hebben uit gehaald is dat de verwijderde boompjes (behalve de bramen). Dat waren er ca 5000 en die hebben we apart gezet zijn voor de boomweggeefdagen in maart.

Naast het educatieve en praktische element werd het werk leuk gemaakt door een pannenkoekenlunch en prijzen die er individueel en als groep te winnen waren. En rondom het Kyocera kantoor zijn een paar leuke soorten geplant die mensen zelf uit gezocht had en overgezet. Deze actie is een leuk voorbeeld van een zgn ‘win-win’situatie waar we elke dag aan werken( en dan 1+ 1=5 en niet 3):iedereen heeft er lol in en iedereen neemt er iets van mee.

De IDexx aanpak (ook een kantoor met 150 mensen) is mogelijk nog interessanter . Het is een technisch bedrijf en ze zochten een leuke uitdaging. En voor uitdagingen ben je bij Stichting MEERgroen aan het juiste adres.

De uitdaging die we samen hebben uitgedokterd is een uitbreiding van het bomenlabyrint (65 m op 3-4 m hoogte in 9 overspanningen) wat we als onderdeel van de natuurspeelplaats aan hadden laten leggen, een jaar of 4 geleden. Die eerste 20 m kostte bij een bedrijf maar liefst 9000 euro. Sinds 2010 waren we op zoek naar geld om er weer een stukje aan te laten bouwen, maar dat lukte maar steeds niet. Dus nu gaan we het met Idexx zelf doen. Materialen hebben we zelf geregeld en technische mannen en vrouwen kunnen helpen om mee te denken hoe we 9 overspanningen het beste en het veiligste kunnen maken. We hebben er na deze week nu 7 van de 10 werkdagen op zitten en alle bomenplatforms zijn klaar, met boomstammen en dikke kabeltrossen en een touwladders zijn alle overspanningen gemaakt (en met een lier met 3000 kg kracht strak getrokken) en nu zijn we begonnen de leuningen en de veiligheidsnetten aan te brengen. Het lijkt er op dat we net wel of net niet in die 10 keer klaar gaan komen (en dan hebben we ook nog 3 keer voor de variatie elders gewerkt). En het leukste is als je het zelf doet, kost het geen €30.000 (voor 65 m) maar de teller staat tot nu toe op €750. Weer zo’n leuke win win-situatie!

Onderwaterontdekwereld

We hebben de eerst vis uit de onderwaterontdekwereld die te groot geworden is vrij gelaten : een snoek die met 25 c m binnenkwamen met 45 cm is uitgezet ( zie facebook filmpje: Heimanshof/meergroen).

Wandelbos en Hoofddorp Centraal

In het wandelbos zijn we begonnen extra bosplanten zoals vingerhoedskruid uit te zetten om het bos ook na de stinsenplantenperiode (januari tot mei/juni) meer kleur te geven. En tegelijkertijd loopt het′participatie′proces om een aanpak te vinden voor het spanningsveld tussen Stadspark groen, een intercity station in Hoofddorp en de leegloop in kantoren Beukenhorst West. Na een eerste hoopvolle sessie dat we iets innovatiefs kunnen bereiken met elkaar, is dat na de sessie van deze week weer wat minder geworden. Er wordt zo veel tijd besteed aan algemeenheden in strak geregisseerde praatgroepen dat er geen chemie ontstaat tussen groepen die anders ook niet met elkaar in het circuit zitten. En dan gaat het toch weer uitkomen op een ambtenaren- of een politieke beslissing gebaseerd op ′debet-credit′overwegingen.

Amstelveen

In Amstelveen zijn een paar interessante ontwikkelingen. De gemeente wil van het spoorlijn tracé een ′burgerparticipatie in het groen′ proefproject maken. Deze week hebben een een 8-tal concrete afspraken gemaakt hoe we gaan beginnen, wat de gemeente doet en wat de rol van MEERGroen daarbij en daarna wordt.

Zevenaar

Na de onverwachte belangstelling voor onze ecologische en burgerparticipatieaanpak uit Sassenheim, Groningen en West – Brabant was er deze week een groep op bezoek uit Hogeschool Saxxion in Deventer om een project van ca 20 ha in Zevenaar van de grond te te tillen.

Mogelijk richten ze een eigen stichting op of worden ze een werkgroep van MEERgroen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.