Door het maken van de onderwater ontdekwereld op De Heimanshof bestaande uit ca 20 aquaria met daarin zoveel mogelijk van de onderwatersoorten die in de Haarlemmermeer voorkomen, ben ik steeds meer gefascineerd door de bijzonderheden, die er in die modderige en donkere wereld zijn aan te treffen. We kunnen inmiddels ruim 40 soorten tonen en dat is nog lang niet alles.
Een van de mooiste vissensoorten in onze polder, is de kleine modderkruiper. Het is een visje van slechts 8 – 14 cm, dat op en in de bodem leeft. Naast de kleine modderkruiper die behoorlijk algemeen is in onze wateren bestaat er ook een grote modderkruiper, waarvan het onzeker is of die ook hier voorkomt. Kleine modderkruipers zijn met name in de schemering en ’s nachts actief, overdag rusten ze verscholen tussen de vegetatie of ingegraven in de bodem met enkel hun kop eruit stekend. Ze voeden zich door modder op te happen en daaruit eetbare deeltjes te filteren. Het dieet bestaat uit watervlooien, kleine diertjes, algen en dood organisch materiaal.
Bijzonder
De kleine modderkruiper is een zeer bewegelijk wormvormig visje ‚met een mooie tekening: een rij zwarte vlekken op zijn flanken. Hij kan zowel in stromend zuurstofrijk als stilstand water voorkomen. Als het water erg zuurstofarm wordt, heeft de kleine modderkruiper een bijzondere oplossing: hij kan dan lucht happen aan de oppervlakte en zuurstof opnemen via zijn darmkanaal.
Waar
De soort heeft een voorkeur voor stilstaand tot langzaam stromende ondiepe wateren met een rijke plantenbegroeiing en een zandige of met dunne sliblaag bedekte bodem. Kleine modderkruipers komen in vrijwel heel Nederland voor in sloten, vaarten, kanalen, riviertjes, beken, plassen en meren. De kleine modderkruiper heeft een verspreidingsgebied in Europa boven de Alpen tot aan de Oeral. In een groot deel van dit gebied is de soort zeldzaam, maar niet in Nederland. Maar om die reden staat de kleine modderkruiper wel op de lijst van bedreigde Europese soorten.