Meermond en Bomenpad

Deze week was zeer gevarieerd.

bomenpad

Onderdeel van de struintuin is het bomenpad: 3 overspanningen tussen de boomhut en bomen over 15 m, aangelegd door een bedrijf, die daarvoor het grootste deel van het budget van de struintuin gebruikt hebben. De struintuin blijft alleen aantrekkelijk als alles heel blijft en als er af e toe nieuwe ontdekelementen worden toegevoegd. Sinds 4 jaar zijn we dus op zoek naar sponsoren om o.a. het bomenpad uit te breiden. Dat kan in principe kris kras over de hele beek van ca 150 m lang en weer terug gebruikmakend van de talloze grote bomen die daar staan. Maar dat is een 10- 25 jarenproject. We zouden al heel tevreden zijn, als er jaarlijks een stukje toegevoegd zou kunnen worden. Omdat financiering van een professionele aanleg niet lukte in de afgelopen 4 jaar, zetten we onze antennes uit om het op een ander wijze te realiseren. Die kans kwam recentelijk toen een technisch bedrijf zich aanmeldde om maar liefst 10 vrijdagen met 10-15 mensen te komen werken en een′uitdaging ′zocht. Daarvoor ben je bij ons altijd aan het goede adres. Dus keken we naar een natuurlijk einde van het bomenpad en dat was 9 overspanningen over 65 m. De kunst van het aanleggen konden we afkijken van de bestaande overspanningen. Daaruit bleek dat we ca 50 palen voor boomplatforms nodig hadden, honderden grote bouten en draadstangen, een aantal hardhouten bomen als brug, een aantal 15- 20 cm dikke touwtrossen en 160 m veiligheidsnet. Alle palen en planken bleken we op voorraad ( uit de milieustraat) te hebben liggen, een aantal hardhouten iepenstammen lagen al jaren in de beek. Wat we nog misten waren kabeltrossen, veiligheidsnet en het ijzerwerk. De trossen en het veiligheidsnet vonden we op marktplaats in Friesland. Op maandag gingen we daarheen en 400 km later hadden we voor 300 euro 4 kabel trossen , een touwladder en ruim voldoende veiligheidsnet gescoord.Een van de kabels was zo zwaar dat we een lengte van 18 m met 12 man moesten dragen. En probeer maar niet te bedenken hoe al dat spul in en op mijn auto gestouwd was: ik kon iig niet meer in de 5e versnelling en in zijn achteruit schakelen. Na het inventariseren van het benodigde ijzerwerk (dat deels 40- 100 cm door een boom moet worden geboord) werden we weer door de voorzienigheid geholpen doordat een vader van de Jeugdclub op woensdag bleek een metaalfabriek te hebben. Hij heeft zich ontfermt over de goed kwaliteit en de aanschaf en kon ook nog technische adviezen geven.

Zo lijkt het erop dat we ruim binnen een budget van 700 euro 65 m aan ons bomenpad kunnen toevoegen in de komende 2.5 maand. Dat is heel wat anders dan 15 m voor 8000 euro.

Meermond

Sinds juli 2013 hebben we gewerkt aan het beheer van de Meermond natuurspeelplaats en aan de vorming van een vaste vrijwilligers groep. We bestaan dus ruim een jaar en in die tijd zijn er ca 15 mensen gekomen die regelmatig werken en die hebben alle achterstallig onderhoud aan bramen, riet en opschot van boompjes onder controle gekregen en daarnaast nieuwe elementen zoals en boomgaard, het heksenpad, en het wilgentenenlabyrint toegevoegd en zeer veel PR geproduceerd, waardoor het bezoek aan het gebied verveelvoudigd is. Dat is wel reden voor een feestje met alle betrokkenen en dat vierden we op de woensdag in de vorm van een diner op het gemeentehuis Heemstede met 12 van de 15 deelnemers, de vrijwilligerscentrale, de wethouder van openbare zaken, de directeur gemeentewerken, het hoofd groenvoorziening en een Meergroen bestuurslid.Tijdens dat diner zijn er aanzetten gemaakt om burgerparticipatie in het groen in Heemstede naar een hoger niveau te tillen.

andere zaken

De hele week was de eerste groep maatschappelijke stagiaires van het nieuwe school seizoen present en wel de eerste leerlingen uit Amstelveen die op de advertenties rond de spoorlijn aldaar af waren gekomen.Het waren 4 VWO-ers die zeldzaam gemotiveerd en aanspreekbaar waren. Een plezier om mee te werken en vol te stoppen met praktische ervaring om hun schoolkennis aan te vullen.

Ook de MEERgroen bestuursvergadering was memorabel, met een grote opkomst en veel werk dat verzet werd, met name rond het directie statuut om depositie van de directeur te formaliseren, het opzetten van een nieuw bestuur, begrotingen en 5-jaren plannen en het voorbereiden van de vele besprekingen met gemeentes en provincie die steeds veelbelovender worden.

Ook rond het Tudorpark zijn goede ontwikkelingen te melden. Ymere heeft ons plan om de tuin uit te breiden met extra tuinen en een bloemen veld geaccepteerd en een tuincentrum heeft ruimhartig een blokhut, gereedschap, zaden en fruit bomen en struiken gesponsord, Dat alles geeft vleugels en energie aan het nieuwe bestuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.