Naast natuurontwikkeling doen we bij De Heimanshof en Stichting MEERGroen ook veel aan biologisch tuinieren.
Een belangrijke les bij de groenteteelt is ‘dat onkruid niet bestaat’.
Biologische groenteteelt leer je nl om respect voor voedsel te krijgen. En bij dat respect hoort niet alleen dat je alles wat een grammetje wil mee snoepen, doodspuit, maar ook het inzicht dat alle planten waarde hebben op een op andere wijze.
Onkruid betekent nl dat een plant niets waard is en is per definitie dus een onterechte naam. Maar ook bij ons wordt flink gewied. Daarom spreken we liever over ongewenste kruiden.
Een van de meest ongewenste kruiden in onze tuin is harig knopkruid, afkomstig uit Zuid-?Amerika. Maar laat deze plant (net als brandnetel en zevenblad) nu ook bijzondere eigenschappen te hebben!
Bijzonder
In omgewoelde aarde is knopkruid één van de eerste planten die ontkiemt en ook snel voor nakomelingen zorgt. De bloeitijd is van juni tot oktober.
Het zaad blijft 10 jaar lang kiemkrachtig en wordt op veel manieren vervoerd: door landbouwvoertuigen, schoenzolen, kleding en dierenvachten. De plant is een bijzonder waardevol voedingsmiddel. Het heeft het hoogste ijzergehalte van alle eetbare wilde planten en heeft een bloedstollende en ontstekingsremmende werking.
De bloemen kun je overal in verwerken. Maar ook de bladeren en stengels zijn eetbaar in een stamppot of om soep een bijzondere smaak te geven. Je kunt harig knopkruid ook eten als spinazie: kort roerbakken wat knoflook toevoegen.
Waar
Knopkruid past zich makkelijk aan nieuwe omstandigheden aan. Het groeit in de tropen en in het tropisch regenwoud, maar kan ook een landklimaat met winters van -10 ºC overleven.
In het begin van de 19de eeuw werd het door de laarzen van soldaten en hoeven van paarden van Napoleon door heel Europa verspreid. Voor die tijd was harig knopkruid in Europa alleen te vinden in de botanische tuin van Parijs. En nu overal.