Bloemenweides

Tegen oktober verwacht je normaliter dat het herfstig weer is, maar dit jaar was dat zeker niet het geval. De hele week temperaturen van 20- 23 graden (in de schaduw): Korte broekenweer en zelfs zwem weer was het tm zaterdag.

Maandag een groot deel van De Heimanshof met bosmaaier gemaaid en in het Wandelbos de grote Kaukasische vleugelnoot, die omgevallen was, teruggesnoeid om er een speelboom van te maken. In de middag contact met beheerder Botshol over beheer van rietlanden en Greenteens weekend als tegenprestatie.

De aanvulpomp voor de beek in De Heimanshof was stuk gegaan. Daardoor was de beek bijna geheel drooggevallen ( in de zomer staat het grond water op 1-3 m diep en in de winter soms op + 10- 20 cm in de tuin). Van deze nood hebben we een deugd gemaakt door een grote uitbagger beurt te beginnen. Op dinsdag , woensdag en vrijdag werd de eerst 50 m van 150 gerealiseerd.

Op dinsdagoverleg met de beheerder van Recreatieschap Spaarnwoude om de prioriteiten in het werk deze winter vast te leggen. Ook op dinsdag was het afronden van alle werkzaamheden voor de bloemenweides in het Haarlemmermeerse Bos, Houtwijkerveld, Overbos en Floriande. Die zijn door ons aangelegd in 2007 en 2008 met een wijkbudget en elk jaar is het weer een druk overleg circus om het juiste beheer er op te krijgen, zodat ze weer mooi in bloei komen. Zo zijner in 2008 al een paar geplande stukken niet gefreesd en dus ook niet ingezaaid, is er een verschil in weides ( alleen maaien en afvoeren) en akkerkruiden( maaien, afvoeren en grond los frezen) zijn er altijd weer andere werkzaamheden die roet in het eten gooien (zoals de aanleg van een brug in2011, een hoogspanningskabel in 2012 en 2 rotondes in 2013, waardoor of de grond stuk gereden wordt of we er niet bij kunnen komen. En als het beheer 1 jaar niet goed is (vooral bij akkerkruiden) nemen de meerjarige grassen de overhand en verdwijnt 80- 90 % van de bloemen in het jaar erop. Dus om de zoveel jaar moet weer ook dieper gefreesd en bijgezaaid worden. En dan zijn er de overleglijnen tussen de gemeente raad, de uitvoerende wethouder, de beleidsambtenaar en verschillende aannemers die ook weer directeuren, uitvoerders en tractor bestuurders kennen. En in alle overdrachtsmomenten kunnen er fouten en vergissingen gemaakt worden, zoals het maaien van een akkerkruiden veld in april (waardoor alle klaprozen en korenbloemen wegvallen) . Met al dat soort zaken lijken aansturings- en management theorieën geen rekening te houden. Toch hakt de wet van Murphy ( alles wat fout kan gaan , gaat ook fout) er elke keer weer diep in. Het bijzondere van dit jaar was dat de gemeente voor het eerst in jaren niet alleen het maaien en afvoeren voor zijn rekening nam , maar ook het frezen. En dat gaf ruimte om een eigen aannemer wat extra zaken te laten doen zoals het bijzaaien van vergraste velden (met € 2000 euro aan zaad voor 0.7 van de 1.5 ha) en het frezen van de stukken die in 2008 en 2013 niet gedaan waren. Omdat het weer ook ideaal droog was voor frezen en zaaien, alles voor 1 oktober klaar was (dat was ook wel eens half november) en pal erna er flinke buien losbarstten, kunnen we rekenen op een explosie van kiemplanen die voor het echt koud is, om te groeien, flink uit kunnen groeien om de winter door te komen en volgend jaar zowel vroeg als veel te bloeien.

Vrijdag was de mooiste dag van de week. Die besteedden we voor een groot deel aan het beheer van speelbos Meermond. Met maaien, wieden, snoeien. Het was zelfs zo mooi weer en lekker weer en water dat we een verfrissende duik in het Spaarne konden nemen. Die dag zetten we de laatste puntjes op de’ i’ voor het diner wat de gemeente Heemstede ons 8 oktober gaat aanbieden op het gemeente huis als dank voor het beheer van dit gebeid sinds juli 2013.

En toen was het al weer zaterdag: de eerste zaterdag van de maand betekent: algemene werk dag op Tudor park met vragenuur. Deze keer vooral besteed aan het verschil tussen droge bonen ( zoals kievitsboon en pronkboon) en hele peulen (zoals sperzieboon en spekboon). Dat blijft een lastig punt voor beginners. En de hele padenstructuur van de tuin werd op de schop genomen. De Tudor activiteit ging naadloos over in een verjaardagspartijtje in de Struintuin, gewijd aan het maken en testen van een zelf gebouwde pijl en boog. (ook hele lastig zowel voor de kinderen als hun ouders) en dat ging weer over in het Greenteens survival weekend. In dat weekend ging het erom zelf je eten te zoeken en klaar te maken. We begonnen daarom met groente oogsten, toen pizza bakken voor de avondmaaltijd, vervolgens op de rest warmte van de leemoven broodjes voor het ontbijt. Vervolgens werd het 2014 programma geëvalueerd en het 2015 programma in de steigers gezet met denderende regen druppels op het dak. En na het slapen werd er gevist , weer in meermond en met de vangst van 20 vissen ,waaronder een snoek togen we tevreden huiswaarts. De snoek kreeg een visje. Het opeten van de andere vissen kregen we niet over ons hart. Die mochten in de aquaria bijkomen van de schrik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.