Weer vandalisme

Deze week werd door 2 zaken gedomineerd: enorme ‘turbo’oogsten en problemen met vandalisme.

Vandalisme

Vorige week begon het al met het in lichterlaaie steken van onze prehistorische hut. Op zaterdag liep de gastvrouw van dienst aan tegen een groepje van 3 kinderen,die zich niet wensten te houden aan fatsoensregels. Schelden, smijten met deuren en stenen, aangeboden thee terug in het gezicht gooien, etc, etc. Het waren een Marokkaans, een Afrikaans en een Nederlands jongetje van een jaar of 12, waarbij het Nederlandse jongetje de aan stichter bleef en de beide anderen wel voor rede vatbaar leken. De gastvrouw stuurde ze de tuin uit, maar bij het afsluiten zagen we dat er een kraan was opengedraaid. Pas op maandagmorgen bleek dat ze nog een tweede kraan hadden op gedraaid:er was toen al 30- 35 m3 drinkwater weggelopen en er waren tl buizen stuk gesmeten in de tuin. Op dinsdagmorgen bleken beide kranen weer de hele nacht te hebben gelopen: weer 10- 15 m3 water weg. Dat was reden om systematisch te gaan posten op woensdagavond to 6 uur. Daarbij trof ik wel andere spelende kindergroepjes aan, die ik vroeg ook op te letten. Bij die checks bleek er een pompoen van 20 kg te zijn stukgesneden en de luiken van de boomhut uit hun hengsels te zijn gerukt. Toen op donderdag morgen weer 10 – 15 m3 water was weggelopen, was bevestigd dat het groepje buiten sluitingstijd de tuin in sloop. Op donderdag kreeg een tuinvrijwilliger het ook aan de stok met het groepje ,wat inmiddels een 4e deelnemer telde. Ook zij stoorde zich aan het ruwe spel , het groffe taalgebruik en het lukraak met groente en fruit smijten. Om kwart over 6 meldde een buurtbewoonster dat ze het groepje kende van terreur van kinderen in de wijk (bedreigingen met een mes en grof taalgebruik)en dat ze bezig waren om de tuin binnen te dringen door over of door het hek te gaan. Daarop heb ik de politie gebeld, die na 40 minuten in de tuin was, waar ik me inmiddels verdekt had opgesteld. De dicht geschroefde luiken van de boomhut waren inmiddels weer losgerukt en ze waren bezig fruit uit onze boomgaard te plukken en kapot te stampen. Met 2 politieagenten en de buurtbewoners sloten we het groepje van 4 in, maar slechts 1 kregen we er te pakken: een 9-jarig meelopertje. Deze kon de namen die we al half hadden, bevestigen en tenminste een adres aangeven. Vandaar af is het nu een politiezaak, waarbij de aanpak, evenals de vorige keren zal zijn dat ze zich met hun ouders mogen melden op de tuin om de achtergronden toe te lichten, de schade te betalen en een week Halt- werk te doen in een school vakantie.

Turbo oogsten

Eind vorige week leverden de rond half juli ingezaaide schooltuintjes hun eerste bonen en courgette oogst af: 6 emmers bonen en 40 courgettes. De dinsdag daarop ( 4 dagen later!) waren er al weer 18 emmers bonen en 90 courgettes oogstrijp. Dat is nog eens turbo tuinieren!. We zijn benieuwd hoelang dat door gaat. Deze oogsten halen wij van de schooltuintjes die aan het begon van het turbo seizoen verlaten worden omdat de scholen op vakantie willen. Deze houding t.o.v. voedsel tref je overal in de samenleving aan. Overal is wat te verbouwen of groeit er wat ,maar we zijn zo druk druk druk met (risico?) management en ander papier werk dat alles gewoon hangt te verrotten. Zo heb ik maandag ergens 30 kg druiven geoogst waar de eigenaar niets mee wist te doen en woensdag troffen we een boomgaard aan waar 600 kg perfect fruit aan hing en wat bij navraag niet geoogst zou worden. Daar hebben we toen met de jeugdclub een feestje van gemaakt en 400 kg appels en peren er afgehaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.