TEDX en Stage week

Gelukkig zijn de maatschappelijke stages van de scholen in de regio een beetje gecoördineerd, zodat er elke week een andere school′de MAST′markt bestormd.Deze week was het College Hageveld. 4 VWO 4 jongens ,die er zin in hadden waren de hele week aanwezig. We hadden er 18- 20 besteld en daarom extra begeleiding ingezet, maar hun inzet maakte veel goed.

Ze hadden prachtig weer uitgekozen; elke dag 18- 23 graden. Op maandag na de gebruikelijke intro op de Heimanshof namen we het Wandelbos onderhanden. Daar hebben aalbessen struiken zich tot een plaag ontwikkeld o.a op plaatsen waar de zeldzame grote kever orchis groeit. Die plek werd daarom nauwkeurig geschoond en ook de naast geleden Perzische berenklauw explosie werd aangepakt. Halverwege de dag moest ik de groep verlaten om een lezing te geven in Den Haag in het kader van De TWEDX Binnenhof. Weliswaar niet in de hoofdsessie op het Binnenhof, maar in een zaal met 150-200 management studenten. Daar kon ik mijn verhaal over de plaats van ecologie en sociale duurzaamheid in een geroep die volgepompt wordt met economisch en juridische werkelijkheden goed kwijt. De discussie daarna die een uur duurde, was daarvoor een goede indicator. Toen fluks terug naar Hoofddorp voor een inspraaksessie over het Stadspark Hoofddorp met een stomende zaal protesterende burgers tegenover een groep wethouders en ambtenaren die bezwoeren dat er nog niets beslist was en in de krant van die week meldden alleen ′waarderende woorden′uit de zaal hadden opgevangen.

Op dinsdag werkten we in het Groene carré om de natuurvriendelijke oever te schonen (uit te baggeren) en om de orchideeënkuil vrij te maken van het teveel aan berkenbomen.

In de middag verdeelden we onze groep van 15 in een paar die hielpen in de kas aan de Oosteinderweg van Vork en Mes en een groep van 12 die een begin maakte met het inrichten van de nieuwe 500 m2 kas aan de Aalsmeerderweg. In 1.5 uur krui-den we er 11 m3 compost in.

Op woensdag konden we een structureel begin maken met het spitten van de akkertjes op de Heimanshof als voorbereiding op het zaaien van de granen en kwam er een bericht binnen dat er €40000,- voor burgerinitiatieven in het groen beschikbaar was gekomen. Daarvoor planden we 5 project voorstel ideeën die voor 30 april uit gewerkt moeten zijn.

Donderdag was het insectenpad in het Haarlemmermeerse Bos aan de beurt. De zonovergoten en wind luwe inhammen langs e Ijtocht hadden nodig een maaibeurt nodig en het verwijderen van veel (duizenden) braamstruiken. Hoewel de klus ondoenlijk leek aan het begin, was alles om 15 uur klaar:in de ochtend met 22 man en in de middag met 9. Om het leuk te maken hadden we een lunchpauze met pannenkoeken en een after party op het terras van Vork en Mes. Al met al lagen er aan het einde van de dag 5 hopen van elk ca 3 m3 maaisel en bramentakken.

Vrijdag was de laatste stage dag en die brachten we in Heemstede zelf door in Meermond met het plaatsen van 18 nestkasten, het inkuilen ( voor de boomweggeefdag van 2015) van 250 vijgen boompjes, het bouwen van een wilgentenenhut, het zagen van bomen voor het knuppelpad en het schonen van het moeras rond het knuppelpad. En natuurlijk weer een evaluatie gesprek op een terrasje: Van Theehuis Cruquius deze keer.

Zaterdag was na deze week een dag van opruimen en bijkomen om op zondag weer af te kunnen reizen naar Texel om het kampeer weekend van de Greenteens voor te bereiden.

Al met al weer een leuke week.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.