Stage en Stadslandbouw

De afgelopen week werd gedomineerd door een groep van 6 Havo 3 leerlingen van het Monesssori college in Aerdenhout, die maatschappelijke stage kwamen doen en door mooie ontwikkelingen rond het al 6 maanden vastzittende 2e kassen project in Aalsmeer.

Oostvaardersplassen

Maar de week begon op zondag met een GreenTeens activiteit: fietsen rond de Oostvaardrplassen. Het idee was dat eind februari de winter op zijn dieptepunt is en dat onze tieners dan de Nederlandse Serengeti vlakte op z′n ruigst zouden zien met talloze kadavers van dieren waarop raven, vossen en zeearenden afkomen. Op zaterdag was het inderdaad ruig, maar meer ruig in de betekenis van regen en storm. Gelukkig bleef ons dat op zondag bespaard en was het een prima dag, alleen met een straffe windkracht 5. Maar door de zachte winter was dit een van de best jaren voor de dieren.Er was nog volop gras om te grazen en de kuddes edelherten, paarden en Heck runderen (oerossen) waren overal verspreid en er was geen kadaver te zien. De leukste waarneming van de dag was een klapekster. Om potentieel 18 fietsen mee te nemen hadden we 2 aanhangers ( waarvan een gigantisch groot) mee. Maar de groep bleef steken op 11 deelnemers.

Stage week

De groep van 6 leerlingen uit Haarlem, Aerdenhout en Heemstede was elke dag goed op tijd en goed gemotiveerd. Elk dagdeel tijdesn zo′n stage proberen we iets anders te doen: op maandag eerst kennismaken en verwachtingen afstemmen, daarna 3 uur naar het wandelbos bessenstruiken verzamelen voor de boomweggeefdag en bramen uitsteken (en een paar bijzondere bomen aanleren) en in de middag naar het Kaageiland en Rijsenhout met een verdiepingsslag over wat de landschappen waar we door heen komen en wat dat betekent voor landgebruik en natuur.Het moeilijkste voor hen was om uit het hoofd uit te rekenen hoeveel m3 veen er jaarlijks verbrand in een polder van 100 ha als er jaarlijks 1 mm veen verdwijnt in de lucht. Op dinsdagmorgen werden er 1000 boompjes voor de boomweeggeefdag ingekuild en schooltuinen voorjaars klaar gemaakt en in de middag werd het de kas in Aalsmeer, waar we een stuk buitenterrein ontgonnen voor rabarberteelt.

Op woensdag werd het onderwerp insectenhotels en nestkasten. Ze hebben o.l.v. 2 andere MBO stagiaires 2 creatieve insectenhotels zelf ontworpen en in elkaar gezet met alle technische problemen van schuine hoeken en binnen- en buitenmaten er gratis bij. Op donderdag werd deze klus afgerond en werd alles geschilderd en al deels gevuld.

stadslandbouw

Al 5 jaar leveren we biologische streekgroente en fruit aan restaurant Vork en Mes, waarvan nu 2 jaar deels vanuit een 3000 m2 grote kas in Aalsmeer. Dat project is zo succesvol dat er veel mensen langskomen die op de zelfde manier willen werken. Zo zijn we een jaar geleden in contact gekomen met de Voedselbank Aalsmeer, die samen met het Leger des Heils en de Raad van Kerken verse groenten zouden willen gaan telen. Op een oproep voor kasruimte hebben 6 maanden geleden 2 bedrijven gereageerd. Maar zij willen van hun opbrengsten kunnen leven. Dus dat leidde tot een lange zoektocht langs gemeentesubsidies en naar (horeca) bedrijven die ca de helft van de opbrengst willen afnemen om e.e.a. te financieren. En dat liep wat stroef tot vorige week, toen er een restaurant enthousiast reageerde. Dit restaurant maakte deze week bekend dat er in de slip stream misschien ook cateringbedrijven en een burger coöperatie van 400 leden willen aanhaken,die ook nog zelf willen helpen telen.

Dat zou het plaatje van zoetjesaan beginnen op 1000 m2 en dan langzaam proberen de volle 2 ha in gebruik nemen een heel stuk anders maken…. Laten we kijken wat volgende week brengt.

en verder

Vrijdag de kas gereorganiseerd tbv de kassen lessen op de Heimanshof met 4 mensen en 5 mensen werkten op Meermond om de plantplekken voor de NLDoet boomgaard uit te meten. En zondag met de GreenTeens en 10 extra mensen de Oliebollenritbelofte van 29 december inlossen door een dagje aan het spoor te werken bij de Amstelveemse Poel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.