Melkweg, Meermond en Groene Ca

De week begon met een Struinkids excursie naar de Kennemerduinen op het wisentenpad.Het was droger dan de vrijdag op Meermond, maar er stond wel een windkracht 9 en het Wisentenpad bleek op 500 m van de Noordzee bij Bloemendaal aan zee te beginnen. De paar regendruppels die vielen veranderden wel in kleine kogeltjes. 12 dapperen, waaronder 4 stagiaires durfden de tocht aan. Lekker ruig weer dus. ook het landschap was on-Nederlands ruig met stuifzanden en duinen van meer dan 20 m hoog.

De wisenten, wilde paarden en Schotse Hooglanders, waarvan we overal sporen zagen, lieten zich echter niet zien. Die lagen vast in een dalletje te herkauwen. Ook volop sporen van vossen en herten. Na een kilometer of 8 door de storm vonden we dat we een stop bij een vis/patatkraam verdiend hadden.

Maandag was het weer een stuk beter: zonnig zelfs. Daarom heerlijk in het Wandel bos gewerkt met een man of 6: boompjes en rode bessen struiken geoogst voor de boomweggeefdag, bramen verwijderd en bollen uitgedund en verspeend. De middagrit naar De Kaag en de milieustraat leverde een volle kar op plus en puntgaaf aquarium voor de onder waterontdek wereld.

Avond: jeugdclub commissie vergadering om het jaarprogramma door te spreken en te organiseren.

Dinsdagochtend werd er hard gewerkt om de jeugdclubtuinen voorjaarsklaar te maken: spitten met de spitmachine, paden ophogen, en composthopen voor courgetteteelt opbouwen. In de middag:ramen van de kas in Aalsmeer vervangen en een stukje land buiten de kas ontgonnen tbv van buitenteelt en hard op zoek naar een grote aanhanger waarop we 18 fietsen voor de Oostvaardersplassen excursie met de GreenTeens kunnen vervoeren.

Avond: overleg met een consultant die voor het NMCH de roofdierenstand in de polder aan het inventariseren is.

Woensdag: 2 nieuwe vrijwilligers ingewerkt in De Heimanshof en verder met het klaarmaken van de groentetuinen. Een bovenfrees gevonden, waarmee we de naambordjes van de kruidentuin diep kunnen uitfrezen, zodat de (120) bordjes beter weersbestendig kunnen worden geschilderd. Na de jeugdclub snel naar Amsterdam Noord- voor de ondertekeningsceremonie van het Melkwegterrein (4.5 ha),dat we van de stadsdeelraad voor 10 jaar lang gratis in bruikleen kunnen krijgen (inclusief 17 gebouwen) voor de M.E.E.E.R. doelen.

Avond: werkdiner met het Heimanshof bestuur en NMCH in een wokrestaurant over partnerschap en samen werken.

Donderdag: met de GGZ groep (13 man sterk) maar weer eens een project buiten de tuin aangepakt; het opknappen van de orchideeënkuil (1 ha) in het Groene Carre. Hoewel de wind sterk was, is de kuil luw, dus heerlijk gewerkt en zeer veel gedaan. De halve kuil is nu klaar voor het nieuwe seizoen. De andere helft kan met NLdoet. En we hielden er ook nog 3 grote kruiwagens aan boompjes voor de boomweggeefdag aan over.

Avond: bestuursvergadering De Heimanshof

Vrijdag was het weer Meermond.3 mensen bleven werken in De Heimanshof aan het klaarmaken van de kas voor de kassenlessen, aan de bouw vabn de opslagschuur naast de kas en aan de website. En 13 mensen, waarvan inmiddels 6 uit Heemstede werkten op Meermond. Door de resultaten die we bij het beheer boeken, krijgen we veel positieve pers. Daar komen weer nieuwe vrijwilligers op af en ook de gemeente krijgt er steeds mee lol in. Zo is er nu ruimte gecreëerd voor een boomgaard van 77 fruit- en notenbomen , die op NLdoet door B&W en de raad met een school zullen worden geplant. Deze dag legden we de laatste hand aan het klaarmaken van de plekken (bramen weg, maaisel afvoeren) en namen we weer een stuk moeras langs het Spaarne onderhanden.Daar kwam tussen metershoog riet en oude waterwilgen weer tientallen zeer vitale pluimzegges te voorschijn (van 20- 100 jaar oud) en zelfs een plek met kiemplanten. Ook een stuk oever met 3 m hoge bramen hebben we aantrekkelijk gemaakt voor Spaarneboten om eens aanland te gaan. Na dit keiharde werken ontstaat er langzamerhand een traditie om gezellig ergens een biertje of koffie te drinken. Dat smeedt een band en maakt het werk leuk. En natuurlijk zagen we veel leuke padenstoelen (houtskoolzwam, grote vilt inktzwam, houtknotszwam en vele vogels zoals 5 houtsnippen,een havik en vele zingende zangvogels, en als klap op de vuurpijl bospismuizen en een noordse woelmuis)

Avond: start van het formuleren van een aantal lessen die we als De Heimanshf in het NMCH programma kunnen gaan invullen. En het bericht dat Sharon Dijksma misschien toch op tournee langs komt op de Ripperda kazerne voor het thema stadslandbouw. En hopelijk kunnen we daar een presentatie geven met onze ideeën.

Zaterdag : werk zaterdag De Heimanshof en 10 m3 houtsnippers geregeld voor de paden in de tuin.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.