Vandalisme

Deze week begon niet optimaal.Bij De Heimanshof lezing op zondag middag hadden zich jongeren in de tuin laten insluiten, die met een soort rabiate boosheid overal in de tuin en de kas vernielingen hadden aangericht:

– informatie borden gebroken;

– kruiwagens en emmers met inhoud om en leeg gegooid;

– in onze kweekhoek waren de potjes,gereedschappen en vooral de informatielabels kapot en door elkaar gegooid en verspreid en was alles beklad met scheldwoorden

– 3 half lege 3 liter potten met groene, bruine en grijze verf waren in de kas, waar we insectenhotels en nestkasten aan het bouwen waren leeggegoten en rondgekliederd: daarover heen waren handschoenen, emmers met zaagsel, bakken met schroeven en alles wat ze konden vinden doorheen geroerd. 2 gereedstaande insectenhotels van ca 100 euro/stuk waren zo vies en besmeurd dat ze helemaal leeg en overnieuw moesten worden gemaakt (schade aan verf en toebehoren: 150 euro)

– ook de onderwaterontdek wereld hadden ze gevonden: uit alle 10 aquaria hebben ze de vissen en kreeften opgevist en bij elkaar in een bak gegooid. En laat dat nu net de quarantaine bak met zieke vissen zijn! En alle voer: een bak met zaagsel vol maden, een 2 liter pot van droog vissenvoer en 3 flesjes met medicijn (schade 40 euro) was ook in de zelfde bak geleegd waardoor de waterkwaliteit giftig en troebel was geworden:3 vissen overleefden de rotzooi niet.

Het kostte een dag of drie voordat we alle rommel weer min of meer op geruimd hadden. Tijdens het opruimen overwogen we vervolg acties: met het naar de politie gaan met vandalisme hadden we slechte ervaringen. Hoe zou de politie dit soort kinderen/pubers kunnen traceren.Een betere aanpak leek, ons om een oproep in de krant te doen aan ouders die op zondag 2 februari kinderen met grijze, groene en /of bruine verfvlekken op handen en kleren thuis hadden gekregen. Tegelijkertijd zet een dergelijk bericht de tuin en de kwaliteit van de opvoeding in te veel gezinnen op de kaart.

Het Witte weekblad ruimde zelfs plek in op de voorpagina en MEERTV in het journaal. Dit leverde de hele week honderden reacties op van meelevende en verontwaardigde mensen en extra bezoekers in de tuin.

Het belangrijkste was dat ook de zoektocht naar de daders vruchten afwierp.Er kwamen 2 tips, die door de politie nog worden nagetrokken. En aangifte doen om dat de daders bekend zijn, is een stukeffectiever dan aangifte doen zonder de verwachting dat het helpt. Ook was de politie (HALT-programma,jeugdpolitie en wijkagenten) geïnteresseerd in nadere samenwerking met ons vrijwilligers programma. Eerst mogen deze kinderen een weekje komen helpen in hun voorjaarsvakantie.

De rest van de week

Van het Groenhorstcollege begon stagiaire Nathan deze week. Na de eerste schoonmaak op maandag eerst naar het Wandelbos,waar we de bollen die we 8 jaargelden hebben geplant aan het verspenen zijn naar andere delen van het bos en waar we boompjes voor de boomweggeefdag verzameld hebben.

De dinsdagmiddag werd besteed aan het vervangen van ramen in de kas die door de zuiging van soms vlak overkomende vliegtuigen er uit getrokken waren (!!!).Het was nl zulk mooi en warm weer dat we met siliconenkit konden werken.

Vrijdag was MEERmond dag met een bezoekende journalist van het Haarlems Dagblad.Het weer was de hele dag nat en miezerig, maar toch waren we met 10 doorzetters en kregen we de planning voor een boomgaard van ca 100 bomen af en het verwijderen van de daarvoor benodigde braamstruiken en riet. Maar het weer was dermate erbarmelijk dat we allemaal doornat en beblubberd om half 3 huiswaarts gingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.