Meermond en Kern met Pit

Het weer blijft onveranderd extreem zacht. Het begint wee rop de winter 2011/2012 te lijken, waar achteraan staartje van min 20 graden volgde,waar alles wat in voorjaarsstemming was, kapot vroor.

Mijn fenologie gegevens dit jaar zijn daarom al redelijk uit gebreid:

– stinkend nieskruid bloeide: 21 december

– reuzen sneeuwklok: 30 december

– boeren sneeuwklok: 3 januari

– winter aconiet: 14 januari

– wrangwortel: 18 januari

– stengelloze sleutel bloem: 10 januari

– eerste honingbijen vlucht: 11 januari

– zingende kool mees: 11 januari

– roodborst: 21 december

– roepende groene specht: 16 januari

– zanglijster: 8 januari

– hazelaar: 11 januari

– zwarte els:15 januari

Al met al is goed weer om buiten te blijven werken. Dit jaar is het snoeien van de bramen geen kleumklus en ook het uit spitten van rietwortels blijft midden in de winter ( 40 cm onder het wateroppervlak) nog te doen zonder te bevriezen.

Toch begint het ook te kriebelen om weer wat bouwwerkzaamheden op te pakken. De eerste 6 insectenhotels hadden we begin deze weer gebouwd en geschilderd en in de loop van de week zijn er al 4 kunstig gevuld.

De leukste activiteiten deze week vonden plaats rond natuurspeelplaats Meermond in Heemstede. Op onze inmiddels reguliere werkdag kwamen 10 vrijwilligers, de WMO wethouder en een journalist van de lokale pers af om de vorderingen in ogenschouw te nemen. Die waren redelijk indrukwekkend: we hebben een prachtige natuuroever ontdek en in oorspronkelijke staat hersteld (riet weg, bramen weg, bomenopschot weg) waardoor intrigerende pluimzegges te voorschijn kwamen. Bij het bezoek doken er ook nog allerlei bijzondere soorten op zoals een noordse woelmuis (rode lijst soort, bosspitsmuis, groene specht , een havik met merel prooi en ook d e pluimzegge zelf is een rode lijst soort.

Op zaterdag stond ook Meermond centraal op een Heidemij Kern met Pit subsidieprijsvraag. Samen met 5 andere Noord-Hollandse groepen vielen we in de prijzen voor de 2014 nominatie, waarbij aan het eidn van 2014 sowieso 1000 euro wacht en als we het beste doen ook nog 4000. Dat gaan we gebruiken om de boomgaard op Meermond aan te leggen, zeer als de gemeente Heemstede di bedrag gaan de dubbelen op verdrievoudigen.

En ook bergen bramen opschot zijn elders onder controle gebracht en een helling van 150 m lang is klaar gemaakt voor het inrichten van een boomgaard.

Op vrijdag 17 zouden we de stand van zaken van de TEDX binnenhof keuze moeten horen, maar dat kwam nog niet door. Wel werd het een item in het lokale MEERtv week nieuws.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.