Winterklaar maken tuinen

Hoewel het ontginnen en winterklaar maken van verschillende tuinen een beetje het zwaartepunt van de week was, gebeurde er natuurlijk nog veel meer.

Maandag 18 november

Op maandag groeit het aantal deelnemers gestaag. Deze week waren we met 9 mensen. Eerst krijgen de heemtuin en de aquaria een beurt en na de koffie vertrekken we naar het Wandelbos. Daar werkte een groepje aan het onder controle brengen van de ondergroei langs het kanaal.De ander helft ging verder met het opruimen van de stormschade en de takken die een aannemer in opdracht van de gemeente kriskras in het bos gedumpt had bij het opkronen van vele bomen. Een aparte klus was het aanpakken van de grote iep die al 3 maanden geleden door de iepenziekte was gedood en nog steeds niet weg was. Die konden wij mooi gebruiken voor ons paddenstoelen project: op iepen worden (eetbare) judasoren namelijk 4- 5 keer zo groot als op vlierstruiken. Deze dag zaagden we de boom (diameter 40 cm) om met de hand. Volgende week verzagen we het hout in meter stukken die we op kweek gaan zetten. Voor de vrijwilligers was het een hele ervaring om een boom van 500 kg door te zagen en (het laatste stukje) met donderend geweld om te trekken.In drie kwartier was het gebeurt. Na een ritje Kaag wen Rijsenhout milieustraat was het in de avond tijd om met de Greenteens en een jonge ontwerpster een Greenteens folder te maken, waar mee onze tieners voor de dag durven te komen om meer leeftijdsgenoten te werven.

Dinsdag

Deze vierde dinsdag op rij buiten de tuin was het onderwerp: ontginnen van een groentetuin van 250 m2 voor een bijzondere kinderopvang: De Boshoeve in Nieuw-Vennep.Hier worden zowel gezonde als gehandicapte kinderen samen opgevangen en wel in een super duurzaam gebouw. In de filosofie van de Boshoeve hoort er ook een inspirerende tuin en groentuin mogelijkheden bij. Helaas was de groente tuin 2 jaar verwaarloosd. Nog nooit heb ik een tuin gezien waarin een zo hoge dichtheid aan ongewenste kruiden domineerde: matten met kweek, heermoes en haagwinde. Daarbij was het de hele dag nat weer. Zelden ben ik zo nat en vies geweest. Maar zowel onze vrijwilligers als die van de Rabo bank werkten stug door. Uiteindelijk kregen we met bijna 20 mensen bijna 150 m2 klaar plus een flinke takkenril.Van de 150 m2 kwam wel ruim 3 m3 kweekwortels en ander ellende af!Maar de dankbare blikken van de staf en de hapjes en verrassingen van de kinderen maakten alles goed.

Woensdag en donderdag

Deze dagen werkten we in de tuin in een rustiger tempo. Om dat we nu zicht hebben op een gedoog vergunning van de gemeente voor het ontginnen van het braakliggende waterzuiveringsterrein verdubbelden we onze inspanningen om de tuintjes schoon te wieden en leeg te oogsten. Met de eerste nachtvorst was de soep die we om beurten maken met de Jeugdclub extra welkom.

Vrijdag 22 november

Voor de 8ste keer dit jaar was deze vrijdag gewijd aan het beheer van de Meermond natuurspeelplaats in Heemstede. Ook hier nemen de deelnemers aantallen toe: 14 mannen en vrouwen zelfs. Omdat we flink waren opgeschoten, wilden we graag een keer een schouw van de wethouder en de man van Openbare werken. Die ware positief onder de indruk en we konden meteen een aantal lijntjes naar de toekomst uitzetten, waaronder een structurele vergoeding voor ons werk. De leukste klus van deze dag was de uitbreiding van het wilgentenen labyrint.

zaterdag 23

Deze dag was gewijd aan het winterklaar maken met de 38 tuintjes van het Tudorpark. Er was 40 m3 compost gebracht als mest en alle tuintjes, de boomsingel , de vruchtbomen en de composthopen zouden worden klaargemaakt voor de winter. gelukkig was het mooi weer en er kwamen zowaar meer dan 40 mensen helpen. Daarmee(en wat koffie en koek) is de sfeer meteen goed. We gebruikten de werkkracht meteen om de keiharde ploegvoor (op 15 cm diepte) waarop het regenwater vorig winter bleef staan door te spitten met een stuk of 20 spaden. Laat nu het volgende seizoen maar komen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.