Doorbraak naar Landelijk schaa

Algemeen

Het was me het weekje wel. Zeer gevarieerd en met het eerste echte herfstweer

Maandag

Met z′n vieren togen we na de koffie naar het wandelbos om te ontdekken dat er een aannemer aan het opkronen was geweest.Dat nodigde uit tot een ander werkprogramma. Nl om de dikste berk die er in de Haarlemmermeer nog niet ontdekt was, omdat hij door bosjes omgeven was, vrij te zagen.Die takken konden mooi op de takkenhopen die door die aannemer versnipperd zouden gaan worden. Volgende week gaan we de boom meten. Verder ontdekten we een extra walnotenboom en een moerbei boom (de enige in de polder en dus meteen de dikste).Het bezoek aan de Kaag gebruikten we om het schoolplein van de Willibrordus school te inspecteren op mogelijkheden om er een natuurspeelplaats te maken. Op de 4 x 6 m die de school in de planning had, zagen we niet veel brood. Maar elders vonden we wel 4000 m2. En dat biedt meer perspectieven

Dieavond bespraken we het afgelopen jaar in de jeugdclub en bedachten het jaarprogramma voor 2014.

Dinsdag

Deze dag was zo′n beetje de laatste mooie dag voor het losbarsten van de herfst met veel regen en wind. Die gebruikten we om de hele Heimanshof met bosmaaier en maaimachine en ook met de hand klaar te maken voor de winter.Daarna kan dat bijna niet meer vanwege het natte plakkerige gras. Het bezoek aan de kas in Aalsmeer werd verkort om ruimte te maken voor een vergadering op het gemeentehuis met een procesmanager en de polderecoloog over het waterzuiveringsterrein. Deze ecoloog had nl vleermuizen en bijzondere dieren ontdekt,waardoor ons project geen doorgang kon vinden, In het gesprek bleek dat de vleermuizen buiten het terrein woonden en broeden en in de nacht (buiten onze werkuren) daar actief zijn bij hunjacht. De ′bijzondere′ dieren bestonden vooral uit de meest algemene dagactieve nachtvlinders:Het gammauiltje. Dus ook dat lijkt geen probleem. Maar blijkbaar mag een ambtenaar elke tegenwerping verzinnen en moeten de arme burgers die hij als ambtenaar hoort te dienen, maar een manier verzinnen om het tegendeel te bewijzen. Laat hij zijn energie beter gebruiken om de 50 % van de polder die onder beton en asfalt wordt gelegd te behouden en geen geestverwanten die ecologisch beheer gaan uit voeren dwars te zitten!

Woensdag topdag

De woensdag viel wat weer nog flink mee, zodat we handmatig nog veel meer biotopen winter klaar konden maken. Daarmee is de tuin echt klaar en kunnen we ons richten op het ombouwen van de tropisch kas op tropische vlinderkas en zijn we klaar om aan het waterzuiveringsterrein te beginnen als de gemeente en Rijnland zo ver zijn. Deze dag kwam ook het programma van de 12 natuurwerkdag-projecten rond. Maar de leukste gebeurtenis was het telefoontje van het Nationale Groenfonds dat we genomineerd waren voor een van de 10.000 euro prijzen voor de wedstrijd: Groen en Gezondheid. En niet zomaar: We staken met kop en schouders boven de andere 80 voorstellen uit!

Ook de jeugdclub was leuk met maar liefst 27 verschillende groentes om te verdelen en een moeder die lekkere pompoensoep had gemaakt.

Donderdag

Met de regen die flink begon de vallen de afgelopen nacht, wordt het bouwen van een droge opslag vooral ons bouwhout steeds urgenter. We laten nu niet 1 vrijwilliger ermee aan de gang,maar zetten een ploeg van 6 man in.We maken een uitbouw die we aan het frame van de kas vastmaken. Die middag overleg met de beheerder van recreatieschap Spaarnwoude voor de mogelijkheden van het winter werkprogramma. Dat wordt zo veelomvattend, dat hij er ook weer wat financiën voor over heeft (na 2 jaar zonder)

Haading: Vrijdag

Dit wordt de natste en koudste 11 oktober sinds jaren. De hele dag en nacht met bakken uit de lucht. En net deze dag heeft het ROC Leiden uitgekozen om 35 en 39 Sociaal en maatschappelijke cultureel werkers op stage snuffel dag naar de Heimanshof te sturen. Het gros (niet gemotiveerd? ) Haakt af en een behapbare groep van 7 en 10 komt wel. Dat levert veel interessante gespreks- en overdenkstof op wederzijds. Hopelijk komen er een aantal stage lopen. Die middag volgt ook een afsluitingscursus met naschoolse opvangkinderen (12 + 9 ouders en begeleiders) met een vissen- en een insectenhotel programmma. Ze bouwen allemaal een eigen insectenhotels(droge binnenactiviteit) en worden net als ik drijfnat bij het vangen van 1.5 ons wormen voor de vissen Maar leuk was het wel.

Zaterdag burgemeester en Lintje voor Horst

Op zaterdag 12 is de jaarlijkse vrijwilligersdag georganiseerd, die bedoeld is om de verschillende groepen vrijwilligers op de tuin elkaar te laten ontmoeten. We doen dat als Amerikaanse party waarbij iedereen iets te eten mee neemt. Van de 12 mensen die opgegeven hadden iets te maken, komen er 70 (!) opdagen. Dat komt mede om dat we de gemeente gevraagd hebben Horst een erespeld te geven. Ook kom het koor Morrend volk met 25 man ook langs. Nog nooit is de Kijkdoos zo vol geweest. En de sfeer was super. Echt een dag om de voelen dat er een energie en een nieuwe generatie is, die de tuin en de vereniging overneemt. Wel anders dan vroeger, maar daar kan iedereen vrede mee hebben.

Die morgen ga ik met de voorzitter van de voedsel bank Aalsmeer nog langs bij de 2 tuinders om de hun wensen en kosten op te nemen om met ons in zee te gaan. Dat was een intensieve morgen, waar wel 10- 20 scenario′s en opties voor uitgewerkt moeten worden om voor februari aan de gang te kunnen gaan. En ik ga langs bij de in de krant genoemde slooppanden voor de omlegging van de A9 om er dakpannen te vinden voor onze insectenhotels en meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.