Weer een gevarieerde week

Start van de week

Deze week begin zoals de meeste weken de laatste tijd met een groepje van 4 en een kop koffie op De Heimanshof en daarna om op gang te komen het verzorgen van de aquaria (en de vissen). Dat bestond deze week uit het vangen en voeren van ca een ons wormen (grote wormen aan de paling, het schildpad, de baarzen en de zoetwaterkreeften en de kleine aan de rest van de 20 soorten). Ook verversten we bij 4 van de 10 bakken een deel van het water. Daarna was het tijd voor het Wandelbos. Daar waren de grasstroken niet heel precies gemaaid door een aannemer en stond er nog volop riet en gras langs de oevers en de bosrand over 0.8 ha. Ook het aan harken was niet erg goed gebeurt (deels door hellingen en deels door te laat te harken) dus dat hebben we met de bosmaaier en hooiharken zelf gecorrigeerd. De klus kwam niet af zodat we na ons rondje Kaag en de Meerlanden (voor bouwmaterialen tbv insectenhotels) van 4- 5 uur de rest hebben afgemaakt.

Veel nieuwe vrijwilligers

Dat er iets aan de hand is in de samenleving merken we elke dag meer aan het aantal mensen die zich meldt als vrijwilliger.Deze week kwamen maar liefst 5 mensen kennismaken. Van jong tot oud.Dat kost wel 5 keer 1- 2 uur. Als er daarvan 2 of 3 langdurig als vrijwilligers blijven is dat een goede investering, maar meestal is het rendement een stuk lager.

Vork en Mes evenementen

Na de Jeugdclub op woensdag ( met een record van 16 groentensoorten om te verdelen) was de lancering van het echte eetboek van Jonathan Karpathios in zijn restaurant met ca 100 journalisten en bezoekers. Zowel het boek en een film die gelijktijdig uitkwam, ging over de biologische streekproductenfilosofie die Jonathan en zijn producenten aanhangen. Het boek was dan ook aan zijn producenten opgedragen en natuurlijk omlijst met talloze toepasselijke en onvergetelijk hapjes en drankjes. En op zondag deden we het nog een dunnetjes over met 1000 klanten en vrienden.

Frezen bloemenweides Floriande en Overbos

Sinds 2006/2007 hebben we ca 2.5 ha bloemenweides in Overbos en Floriande in beheer. Een deel er van is weide, dat hoeft alleen gemaaid en afgevoerd te worden in september, maar akkerkruiden zijn pionier planten, die vereisen dat de graszode fijn gefreesd wordt. Maaien en afvoeren doet de gemeente en als MEERgroen zorgen we voor het frezen vanaf 2011. Vorig jaar stonden de klaprozenvelden er daarom weer perfect bij en na de freesbeurt van deze week volgend jaar vast weer.

natuurspeelplaats Buitenkaag

Ondanks de activiteiten van de Kaag school in het Smikkelpad sinds 2007,was de nieuwe directrice niet bekend met de bemoeienis van MEERgroen. Daarom was het te verrassender dat ze ons toch wist te vinden om met een al geregeld budget een natuurspeelplaats rond de school te ontwerpen en uit voeren.

Uitbreiding stadslandbouw Aalsmeer en Amsterdam Noord

Het succes van de Eerlijke Oogstkas in Aalsmeer is niet onopgemerkt gebleven en ook wij zoeken meer plekken waar we dit concept uit kunnen bouwen. Met de Voedselbank Aalsmeer en de Raad van Kerken aldaar is een artikel in de krant geplaatst met een oproep. Daar hebben 2 tuinders op gereageerd die mee willen werken. Deze hebben we deze week bezocht en kennis gemaakt. In vergelijking met de Eerlijke Oogstkas waar we 250 m3 distels en riet uit moesten verwijderen na 10 jaar leegstand, waren deze kassen de hemel op aarde. Er werd grotendeels nog in geteeld. Volgende week gaan we verder overleggen tbv een plan van aanpak.

Er waren nog meer stadslandbouw ontwikkelingen deze week. De kerngroep van het Melkwegsportcomplex waar de stadsdeelraad een sociaal stadslandbouw project wil laten uitvoeren, heeft voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd en deze vrijdag bespraken we de strategische overwegingen en de aanpak bij de presentatie aan de stadsdeelraad op 18 oktober. Als het lukt kunnen we nog 3 ha stadslandbouw aan het areaal toevoegen met veel potentie. Varkens lopen er al vanaf deze week en bierbrouwers, kinderopvang, paddestoelenkwekers,kookkunstenaars, horeca en telers komen er spoedig als het aan ons ligt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.