Ee avonturen week voor MBO sta

Vorige week sloten we af met het Oogstfeest van de jeugdclub met 70 mensen op zaterdag. Maar op zondag 8 september ging het feest door bij een barbecue georganiseerd door Slowfood Haarlem in de Mobiele moestuin op de Ripperda kazerne. Daar genoten bijna 90 mensen van de laatste zomerse momenten van deze zomer en natuurlijk van het heerlijke eten en de inspirerende tuin ambiance van een open lucht BBQ. En om half 9 die avond was deze zomer afgelopen en begonnen er donder- den regenbuien die de rest van de week doorgingen en abrupt de herfst inluidden. Naast regen deze week was een constante de volle week waarmee 2 18 jarige Wellant college MBO studenten hun eerste stage week van het eerste leerjaar begonnen. De rest van het leerjaar komen Mike en Cees alleen op dinsdag en vrijdag. Alle reden dus om ze een warm en gevarieerd welkom te bereiden.

Op maandag waren we met z′n zessen en tijdens de eerst e 2 uur Heimanshofwerkzaamheden konden we kennis maken en zou stage coördinator van school komen ( die verstek liet gaan) . Daarna togen we gezessen naar het Wandel bos waar we een schouw met de gemeente ambtenaar over ons afgelopen werk en de planning voor de winter zouden houden. Deze verscheen echter ook niet. Dus we konden rustig paden vrijmaken, takken rillen fatsoeneren, boomsoorten oefenen ( ze kenden er als aankomende hoveniers nog geen een….) en het maaisel afvoeren wat we de week ervoor op hopen hadden gezet ( en nu nog maar de helft van het volume had). Die middag hoefden we op de Kaag de groentuinen geen water te geven zoals de maanden ervoor en konden we met 5 man ook eindelijk korte metten maken met alle achterstallig wied- en oogst werk. Verder bleef er tijd over voor het navullen van het 2e insectenhotel, het bespreken van het fruitfeest op 27 september met iemand die echter niet verscheen en een cultureel rondje op het eiland met details over de bodemvorming, het landschap en het landgebruik.Ook hierop hadden ze nooit gelet of ooit bij stil gestaan. Het duizelde ze dus al na 1 dag. De perfecte afsluiter van de dag waren de 5 hardhouten palen en de 500 kg natuur steen die we konden scoren op de milieustraat. Dinsdag 10 was ook flink nat. Die ochtend werkten we weer in de tuin en bleef er weinig anders om te doen dan de kas te snoeien, de aquaria te verzorgen en granen te dorsen. De Kas in Aalsmeer was een perfecte plek voor de natte middag. Daar namen we met 12 man de tomatenplanten onderhanden om massaal de soms 5 m lange planten te dieven. Die techniek kregen ze in 3 uur nog niet helemaal in de vingers. Die avond stak een NW storm op met zeer veel regen. In die storm en regen was ik uitgenodigd om een stadslandbouwproject in Uitgeest te bekijken. Ik werd alleen drijfnat. De andere 3 werden drijfnat en verspeelden hun parapluie. Een misvatting bleek dat men dacht dat ik die 3 ha stadslandbouw op me zou gaan nemen inclusief alle benodigde investeringen. Daar gaan we nu een lokale ondernemer voor zoeken.Op woensdag 11 was het weer iets beter en konden we de akkers van De Heimanshof frezen en vrij van ongeregeldheden maken en op donderdag 5 wintergranen ( rogge, wintertarwe, baardjes tarwe en wintergerst) inzaaien. De woensdagmiddag met de Jeugdclub was zoals gebruikelijk zelfs warm en zonnig en leverde een record oogst van 14 emmers bonen, courgettes, pompoenen, bieten,oerbieten ,reuzen aardappels ( Agria ras) koolrabi, sla en ruccola op. Het kon gewoon niet op .De beide stagiaires konden de drukte niet helemaal aan en bonden de door de storm omgewaaide 4.5 m hoge aardperenplanten op. De dag werd afgesloten door een Oerakkerbezoeker ( stichting die vergeten landbouw en teeltrassen probeert te documenteren en verbouwen) die voor 3 subsidiepotjes op het gebied van granen, paddenstoelen en fruit samenwerking zocht. Met 2 onderwerpen konden we hem helpen. Die avond ging ik op bezoek bij een Badhoevedorps bedrijf om te bepleiten dat we hun oude bomen en fruitrassen in onze bomenroutes mogen opnemen. Naast een halve toezegging daartoe bleek deze man prehistorische huizen te bouwen, die mogelijk een antwoord vormen op het feit dat we op het waterzuiverings terrein geen gebouw mogen zetten maar er wel willen kunnen schuilen en koffie drinken.

Op donderdag continueerden de stagiaires hun kassensnoei werk en nam ik ze in de middag mee naar een congres over de toekomst van de Haarlemmermeer in de Meerse. In dat gezelschap (ter gelegenheid van het afscheid van een wethouder) voelden ze zich duidelijk niet thuis en en konden ze het taalgebruik ook niet volgen, maar het maakte hen wel duidelijk dat er in de wereld meer is dan computer spelletjes en ook dat de wereld niet ophoudt bij het bestraten en beplanten van tuinen. Wie weet helpt het ze om hun horizon dit jaar iets te verbreden. Vrijdagochtend was iets rustiger en gaf ons tijd om iets aan basiskennis te doen: het aanleggen van een herbarium van alle 230 boomsoorten in de tuin (deze herfst) als voorloper van (800) kruiden volgend jaar. Van de eerst 10 boomsoorten kenden er 1 er 2 van en de ander geen een ( nog nooit naar bomen gekeken vanachter hun mobiele telefoons….)

En deze vrijdagmiddag was het weer feest: op het Tudorpark deze keer, waar Vork en Mes ( na het werken van 1 tot 5) een lopend buffet van streekproducten had ingericht. Gelukkig wel onder een party tent. O ja we kwamen nog wel iets te laat omdat een kweker opbelde die vroeg of we belangstelling hadden voor 350 vijgenbomen en 30 olijvenbomen voor de boomweggeefdag. En het kostte 2 ritten om die op te halen en het verzamelen van boompjes was nog niet eens begonnen.

Op zaterdag was een werkdag op Houtwijkerveld. 3 weken geleden hadden we met 25 man gehooid en zaad verzameld. Met wat extra zaad van De Heimanshof gingen we nu het terrein weer frezen en bijzaaien met bloemzaad, rogge en tarwe.Het zag er na 6 uur werk weer zeer veelbelovend uit. Ook de amfibieenpoel kreeg een beurt en er ontstonden plannen voor een eigen fruitboomgaard. Tussendoor vulden we nog een prijsvraag in voor € 10000 euro en begonnen we met de voorbereiding van de folder van de Greenteens en een ontwerp wedstrijd voor het waterzuiveringsterrein

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.