Turbo Tuinieren

Deze week begon zondag midden op het open weekend van De Heimanshof. En deze dag was het prachtig weer. Weer om naar het strand te gaan. Dus daarom hadden we ongeveer evenveel bezoekers als op de zaterdag: ca 80, terwijl het meestal vel meer is. Deze week was de laatste voor het zomervakanties van de scholen, dus werden de 100 schooltuintjes op de tuin rap leeg geoogst,zelfs als bietjes, uien en aardappelen nog niet uitgegroeid waren. Jammer: tuinieren van april tot november is veel leuker. In juni begint het groeiseizoen pas echt. Daarom neem ik met de Jeugdclub (en andere vrijwilligers) de kans waar, om de 100 tuintjes tot maart volgend jaar een nuttige bestemming te geven. Ongeveer een derde van de tuintjes bouwen we vol met composthopen waarop we pompoenen en courgettes zaaien, een derde van de tuintjes worden met bonenstaken vol gezet en de rest van de tuintjes word verdeeld onder nieuwe en bestaande leden en belangstellenden en met gewassen ingezaaaid zoals sla, radijs ruccola, winterwortels, boeren kool spruiten, bieten, en alles wat tot de winter doorgroeid. Maar het is wel zaak om het snel te doen, zodat we zelf ook klaar zijn voor ook onze leden (deels) op vakantie gaan. Deze week hebben we het record gevestigd om in een week bijna 70 tuintjes schoon te wieden en in te zaaien. De andere 30 lukken volgende week dan ook wel. En dan kunnen we rustig op stap.

Verder is het pieken in de natuur. De klaprozen velden in Floriande, Overbos en elders staan massaal in bloei…,maar daar groeien ook distels en zuring tussen door, die voor visuele en zaad overlast zorgen. Daarom trekken we die er uit. En dat werd een kuub of 12 dit jaar. Toch weer 4 m3 meer dan vorig jaar. In totaal hebben we met 5 groepen de 25 percelen van samen 2.5 ha door gewaad en geschoond. En de distels komen op De Heimanshof composthopen. Hetzelfde lot is het fluitenkruid en het gras langs de paden in het Wandelbos beschoren. Ook daarvan is ca 9 m3 meegenomen over en periode van ca 2 maanden. Maar deze week was dit werk klaar met 2 namaairondes, eentje met een bos maaier voor het groffe werk en 1x met 2 benzine grasmaaiers voor het namaaien. Nu blijft als enige punt van aandacht de over het pad groeiende takken.

Met een OK van het MEeergroenbestuur en veel hulp van Marike Bos en anderen is ook het Green Challenge voorstel klaargekomen wat voor 17 juli bij de postcode loterij binnen moet zijn en met hulp van Nathalie Heidegger en en Arno Vaes het conceptsubsidie aanvraag voor 2014 van De Heimanshof voor de bestuurs vergadering van de 10e.

Op zaterdag 6 juli was de eerste werk dag van Werkgroep Heem stede van MEERgroen gepland. Helaas was het zulk prachtig weer dat (weer) iedereen naar het strand ging. We stonden er met 2 vrijwilligers uit Hoofddorp en de Heemstede coördinator en de wethouder om 10 uur. Ook een ambtenaar en 2 journalisten meldden zich. Toch hebben we met de wethouder en 3 werkers nog veel kunnen doen: het vervangen van een insectenhotel dat afgelopen week verbrand was en en meer dan 200 wilgjes moesten eraan geloven. Van een tiental wilgjes hebben we knotwilgen gemaakt.Aan het omlieren van een aantal grote dode bomen kwamen we niet toe.

En de afronding van de week word ook nog leuk; 2 dagen kamperen en wadlopen op Texel met de Greenteens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.