Onderwaterontdekwereld

Maandag 24 juni was regenachtig en werd besteed aan het met een bosmaaier namaaien van alle paden van het Wandelbos in Hoofddorp en vooral de 1000 m die zo met gras en takken begroeid was dat er in de weken er voor met een zeis niet door heen te komen was.. Helaas kwam er geen stagiaire opdraven om te te helpen en een andere vrijwilliger pas aan het einde van de ochtend. Daarna was die middag het verspenen van vooral bieten- en wortelplantjes op mijn tuinen op het Kaageiland een verademing.

Om 4 uur moest ik terug zijn voor een MEERGroen bestuursvergadering waar de samenwerking met de provincie, Landschap Noord-Holland, de gemeente Heemstede, het overnemen van het oude waterzuiveringsterrein van Hoofddorp, de gevolgen van de participatie wet en de Green Challenge prijsvraag de belangrijkste onderwerpen waren.

Dinsdag werd de ochtend gewijd aan het klaarstomen van de heemtuin voor het open weekend: maaien,paden knippen en werd er hard gewerkt aan het lekvrij maken van de aquaria die in elkaar gelijmd waren de afgelopen weken. Ook woensdag werd hier grotendeels aan gewijd. Ook de grote vakantie werd zijn schaduwen vooruit: hoewel de schooltuingewassen nog absoluut niet uitgegroeid zijn, worden ze helemaal leeg geoogst door de kinderen omdat de vakantie belangrijker gevonden wordt. De 100 vrijkomende tuintjes nemen we dan over met de Jeugdclub leden om dat de leukste tuintijd eigen pas pas net begonnen is. Het principe daar bij is dat een derde van de tuintje smet compost van de heemtuincomposthopen wordt bedekt, waarop we zo snel mogelijk pompoenen en courgettes inzaaien. Een derde van de tuintjes wordt voorzien met bonenstaken (en bonen) een een derde van de tuintje wordt verdeeld onder belangstellenden en iig ingezaaid met gewassen die tot december nog oogstbaar zijn: winterwortels, boerenkool, koolrabi, koolrapen, maar ook sla en ruccola, radijzen, etc. Met de 30 jeugdclub ouders en kinderen van de woensdag middag zagen we kans 23 van de 28 tuintjes in te richten van de kleine schooltuinen, die d e vrijdag ervoor leeg waren gehaald. Op vrijdagochtend 28 juni kwamen er 40 vierkante tuintjes vrij, waarvan er om 5 uur al weer 15 waren ingericht en ingezaaid met 3 eigen vrijwilligers en 25 tuinleden van de Tabitha school.

Op donderdag deden we in de ochtend een ′buitenklus′: de klaprozen velden die we de week ervoor met L ′Oreal niet af kregen kregen we deze ochtend voor 80 % wel klaar met 10 GGZ cliënten. We trokken 4 m3 van vooral distels en zuring uit de klaprozen velden. En hoe raar het ook mag klinken: iedereen vond het leuk den dankbaar werk. Die middag was het spitsroeden lopen om de aquaria echt klaar te krijgen inclusief pompjes en filters installeren. Vrijdag om 1 uur stond eindelijk alles klaar om de vissen te ontvangen toen Van Egmond,de beroepsvisser van de Haarlemmermeer belde dat we ze konden komen halen. Er stonden toen klaar; 10 wolhandkrabben , 20 Amerikaanse rivierkreeften, 2 palingen, 8 bittervoorns, 25 schilder- en zwanenmossels (om het water schoon te filteren en voor de eitjes van de bittervoorns), 5 grondels, 5 baarsjes, 20 giebels (wilde soort goudvis) , 1 zeelt, 1 modderkruiper, 10 stekelbaarsjes, 20 blankvoorns, 2 spiegelkarpertjes, 5 brasempjes en nog 3 soorten waar we nog niet uit zijn. Al met al een gouden gift,waar we hem intens denkbaar voor zijn. En een snoekje en de meerval komt hij nog nabrengen. Om 3 uur toen we met de Hartenkamp groep een samen werkings overeenkomst sloten voor meer cliënten in de natuur zaten de meeste vissen net op hun plaats en het afregelen van de pompjes en filters duurde nog tot 7 uur in de avond.

Ook het klaarzetten van spullen voor het open weekend kon er nog tussendoor, maar een Meermond vergadering een Heemstede vergat ik door alle drukte. En in de avond kon er nog een jeugdclubactiviteit af: met kinderen en ouders water beestjes vangen in de Nanningabad om ze aan de gang te krijgen voor het vangen in hun eigen omgeving en ten behoeve van het dieren thema op het open weekend. een groot succes allen met regen wel erg nat.

Voor het open weekend (met 20 helpers) had ik nog ene vergadering met de Raad van Kerken en de Voedselbank in Aalsmeer voor het opzetten van een 2e kas, maar daarna was het genieten van alle het voorbereidende werk. Het weer was redelijk zonnig en iedereen (20 helpers en 80 bezoekers genoten elk op hun eigen manier)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.