Er bestaat geen onkruid: Elke plant heeft wel een voedingswaarde, een medicinale waarde of een essentiële rol in een ecosysteem. Alle klaproossoorten bevatten bv een melksap met een opwekkende of rustgevende werking, al naar gelang de dosis. Als dit sap ingedroogd is en verzameld wordt, heet dit opium. Alleen de ene soort en variëteit bevat er veel meer van dan een andere. In Nederland verbouwen we naast de wilde klaproos de slaapbol, die niet honderden maar duizenden zaadjes per bloem produceert (foto). En klaproos zaadjes zijn niets anders dan maanzaad. Een andere variëteit van dezelfde slaapbolsoort die in Afghanistan wordt gebruikt, produceert veel sap waar daar opium van wordt gewonnen. Ook van de slaapbol en de wilde klaproos kan dit gewonnen worden (inzet). Alleen kost het nog 100-1000 keer zoveel moeite als het in Afghanistan al kost. Maar het is wel leuk om met kinderen in hun groentetuin het principe uit te legen en ze het intens bittere sap te laten proeven. Dan zijn ze meteen genezen van mogelijk ongezonde intenties.

Alle klaprozen hebben een ingenieus zaadsysteem. De zaaddozen hebben deurtjes die pas open gaan als de zaadjes rijp zijn. En verder is elk zaadje voorzien van een suikerkorreltje: Om dat ‘mierenbroodje’ slepen insecten vele meters met die zaadjes.

Waar

Klaprozen zijn pioniersoorten van tijdelijk kale gronden. Zowel op rijke als op arme gronden komen ze voor. Indien niet door kunstmatig ploegen en/of frezen de kale akkeromstandigheden elk jaar opnieuw worden gecreëerd is in het tweede seizoen al 80% van de exemplaren weg en na 2 jaar vrijwel alles. En dat doen we daarom elk jaar in onze akkerkruiden weiden in Overbos, Floriande, Houtwijkerveld en De Heimanshof. De komende weken loont het de moeite om daar eens langs te fietsen en te wandelen, naast de klaprozen bloeien er nog 10 – 20 andere soorten uitbundig: eigen aan hun pioniersbestaan. De slaapbol is een gekweekte klaproos die ook op akkers in de Haarlemmermeer wordt verbouwd.