Eindelijk mooi weer

Deze week begon met het open weekend van De Heimanshof, waar van de eerste dag nog viel onder kil weer, maar de 2e dag was eindelijk het begin van een week waarin pompoenen en bonen willen groeien (en waar natuurlijk ook de mensen blij van worden)Dit open weekend markeert naar mijn gevoel de overgang in de Heimanshof van de oude garde naar een nieuwe generatie actieve leden. Deze nieuwe generatie bestaat voor een groot dele uit de GGZ leden en de jeugdclub (zowel ouders als kinderen. Zoals dat hoort gaat dat gepaard met een andere aanpak. De 3 open weekenden van 2013 zijn bv gecombineerd in de Natuurtoerfestival met elk weekend z′n eigen thema: dit eerste weekend had als thema kunst (2 exposities, beelden in de tuin, gedichten, zelf schilderen, maar ook muziek maken). En er waren allerlei workshops. Spectaculair de eerst dag was ook de duurzame wasstraat. Dat was en initiatief van de Greenteens, die een eigen bestuur hebben gevormd en het ouderbestuur (tot ons genoegen) hebben afgezet. Maar voor hun eigen programma, film en folder moet er natuurlijk wel geld op tafel komen en dat gingen ze verdienen met die duurzame wasstraat (wassen met regen water, zuigen met zonnestroom en en poetsen met handkracht). Een flinke domper was een aanrijding van iemand die de controle over het stuur verloor in de eerste 10 minuten en daarbij 3 auto′s beschadigde waarvan 1 total loss! De tweede dag was met stralend weer eigenlijk beter geschikt geweest voor de wasstraat, maar de pret was er niet minder om. Het tweede weekend krijgt als thema beestjes (29 en 30 juni) en het derde weekend (3/4 augustus) : eten uit de natuur

Maandag was het natuurlijk nog flink opruimen. Maar dankzij 3 stagiaires ging dat zo vlot dat we eindelijk de ruiten voor 11 aquaria (die 1 juni gesneden waren) konden op halen om een begin te maken met de bouw van de aquaria.En we vonden nog tijd om een deel van fluitenkruid langs de paden in het wandelbos te maaien en af te voeren.

Dinsdag kregen we de eerste 2 aquaria af. Maar de rest van de week lukte dat niet meer door het bezoek van 3 x 25 maatschappelijke stagiaires. Daarmee was het alle hens aan dek.

Op woensdag werkten we in De Heimanshof en kregen ze een ’crash-course’ ecologie. We hadden 4 begeleiders dus konden we in 4 groepen aan de gang na een intro over de tuin en wat maatschappelijke stage inhoudt. Het werd de struintuin wieden, paden schoonmaken en paden van de schooltuinen opknappen. Donderdag was het programma intensiever: samen met 5 begeleiders, 15 GGZ cliënten waren we met ruim 40 man om de paden van het wandelbos te behoeden voor omvallend fluitenkruid en brandnetels. Er waren 6 ploegen aan het werk met zeisen, op hopen harken, op een kar laden en navegen. Het was flink warm weer en lekker om in de schaduw van het oudste bos van de Haarlemmermeer te werken. Maar uitputtend was het wel met praktijkschoolleerlingen waarvan de meesten de ambitie van een opzichters baan hadden, gezien de graagte waarmee ze met de handen in de zakken naar het werk van anderen keken. De Eco-Wild life mannen waren na afloop dermate uitgeteld dat er geen energie meer was om aquaria in elkaar te zetten. Wel gingen we samen in de avond naar Nieuwkoop naar een Natuurmonumenten centrum waar ze meer ervaring hebben met zoet water aquaria. Dat bezoek was zeer nuttig. Vrijdag was ook weer zwaar. In de morgen gingen we met 10 man begeleiding en 25 stagiaires ′orchideeën redden′in het Groene Carré. Dat wil zeggen 6 ploegen werkten aan het trekken, uitsteken en omzagen van de overmaat aan berken in de kuil van het Groene Carré en 2 ploegen hielpen mij om riet en lisdodden uit de amfibieënkuil te trekken/steken. En dat programma werd natuurlijk omlijst door rondleidingen en pauzes. Het plan om met iedereen pizza′s te bakken liep schipbreuk omdat de pizzaoven niet op tijd op temperatuur kwam. Daardoor raakten we wel achter op schema en overlapte de stage klus met de schooltuinles die ik altijd geef. En die overlapte weer met een BSO natuurcursus waarvan de laatste les bestond uit insectenhotels bouwen op De Heimanshof. Aan lunchen kwam ik die dag niet toe.En de vrijdag avonden het weekend kwamen daarna als geroepen om een beetje bij te komen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.