Productieve week

Maandag was meteen de belangrijkste dag van de week, gevuld met 3 vergaderingen :De eerste was met het Natuur en Milieu centrum en het Heimanshofbestuur om de plannen rond de waterzuivering (uitbreiding van de heemtuin met 1.5 ha) en de plannen met de kas op de heemtuin te bespreken. OP het waterzuiveringterrein willen we de tuintjes van de jeugdclub van 60 naar op termijn 300– 500 uitbreiden en de rest als heemtuin inrichten tot ca 2040 als er huizen moeten komen. Hiervoor is geld van Stichting Doen aangevraagd waarvan een 2e locatie manager iig 4 jaar betaald kan worden. De plannen rond de kas op De Heimanshof gaan over het inspireren van kinderen, die meestal niets met de hobby van 65 plussers (planten) hebben, maar met dieren hebben ze wel wat. Van daar het plan om in de kas een onderwaterwereld met aquaria te beginnen en in de tropische kas een tropische vlinderkas. (en in de heemtuin zelf hazelwormen, boomkikkers en hagedissen). Maar we willen dat samen met partners zoals het NMCH (om ook lessen te maken). Gelukkig vielen de plannen in goede aarde en konden we met een OK verder.

De 2e vergadering was met de nieuwe directeur van Landschap Noord-Holland en het MEERgroenbestuur. In dit gesprek ging het over kennis maken en van elkaars aanpak leren om meer mensen bij de natuur en bij landschapsbeheer te betrekken tbv een groter maatschappelijk en politiek draagvlak. Dit gesprek eindigde met een aanbod onzerzijds om een aantal concrete samenwerkingsvoorstellen op papier te zetten. De 3e vergadering was met een grote aannemer die met de steun van MEERGroen samen wil bieden op 600 ha Groengebied om sociale en ecologische meerwaarde naast het machine werk te kunnen aanbieden,. Wordt vervolgd.

Intussen barstte de natuur uit zijn voegen en was de dinsdag hard nodig om dravikken, kleef kruid, heggen en woekeraars zoals zevenblad, daslook en brandnetel onder controle te krijgen met de hulp van ca 12 GGZ cliënten. En de middag werd besteed naast de kas in Aalsmeer om buiten de ingezaaide groenten te wieden. Leuk was dat om dat samen met mijn zoon Marijn te doen die op dit moment stage loopt.En tussen door was er een groep van ca 15 75 plussers die een rondleiding in De Heimanshof kregen.Woensdag was het zulk mooi weer dat we het aandurfden een 2e zaaironde van granen, vlas e warme gewassen zoals mais, sojabonen, quinoa en boekweit in te zaaien. Ook met de jeugdclub gingen we op de warme toer met het zaaien van pompoenen, courgettes en het plaatsen van bonenstaken( en het planten van bonen) . Naast massaal wieden natuurlijk.

Donderdag was Hemelvaartsdag. Het plan was om niet naar De Heimanshof te gaan, maar er werd keer op keer gebeld en naast het uitlenen van de sleutel van het hek verbleef ik er toch 3 uur met een journalist van Meerhistorie. De rest van de dag besteedde ik aan het afmaken van de fruitroute en aan het uitmesten van de financiële situatie van MEERgroen van 2012(waarvan ik min of meer het penningmeesterschap heb overgenomen) En in de avond hebben Robin en ik aflevering 20 voor MEertv gemonteerd en zijn we begonnen met 21 (en ontdekten we dat aflevering 19 waar 4 uurwerk in zat verwijderd was !!!)

Vrijdag na Hemelvaartsdag is voor mensen een vakantie dag, maar in de natuur is er in deze tijd teveel te doen. we hebben deze dag met 5 mensen de vijver in de kas gedempt met 5- 6 m3 zand om er aquaria te kunnen plaatsen en de zandbakken aangevuld en de kruidentuinheggetjes bijna afgekregen. Vooral de 15 m3 zand hakten er flink in. De jeugdclub was daarnaast actief om de 30 netkasten in het Wandelbos te controleren: allemaal nog eieren: De natuur is 2 – 2. 5 week achter op normaal, want anders hadden we jongen van ca 10 dagen oud in deze tijd..

En daar bleef het niet bij want zaterdag was en werkdag op Houtwijkerveld , waar we ook 20 m3 zand besteld hadden om de zandbak in de wadi weer aan te vullen,. Naast die klus hebben we de totempaal gepimpt, het informatiebord geplaatst, en de eerste van 3 steile wanden versterkt met hardhouten palen en planken. Daarin boren we nog wel gaten zodat ijsvogels en oeverzwaluwen er wel kunnen broeden in hun holen gangen.EN we hebben met de jeugdclub de 7 nestkasten gecontroleerd die in maar geplaatst waren. Dat resulteerde in een bosuil kast met een kauwen nest met 4 jongen , een pimpelmees nest met 15 eitjes, en een koolmeesnest waar de moeder zo broeds van was dat ze niet wegvloog. En we ontdekten dat het buizerd nest in het bos een havikken nest was…

OP zondag hebben we de nestkasten in het Haarlemmermeerse Bos, De Beetslaan en het Robin Hood bos gecontroleerd en werken 20 mensen in de tuin van de Ripperda kazerne.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.