Stadslandbouw rukt op

Op zondag 20 openbaarde zich een diepe kuch die ik had opgelopen door onbesuisd in mijn T-shirt van binnen in de Kas naar buiten aan het werk te gaan. Een temperatuur verschil van + 35 naar 10. Omdat ik met los gehoeste longen buiten toch niet veel waard was werd het zondag werken aan een projectvoorstel om de 0.5 ha wijktuin van de Ripperda kazerne klaar te krijgen.

Maen mooie binnenklus was het op poten zetten van hun stage nadat ze een week aan ons programma hadden kunnen ruiken. Marijn en Wessel liepen vooral warm voor dieren en dat paste goed in mijn langdurig streven om meer kindertrekpleisters in de tuin te creëren. Hoewel de volwassen leden vooral voor de planten gaan, is de tuin bedoeld voor kindereducatie en die hebben nu eenmaal heel weinig met ′stilstaand′groen. Hoe mooi het soms ook bloeit. 1 kans om dieren te introduceren is via zand- en muurhagedissen en hazelwormen. Maar die hebben een vergunning nodig. De halve ochtend hebben we ons door laten sturen aan de telefoon van politie naar ander politie, AID, Ministerie van Landbouw (5 afdelingen) en zo voorts. Het resultaat was dat niemand wist hoe je een vergunning moest aanvragen. Tot zover onze goede wil om het project legaal op te zetten.De 2e dieren optie was het in de kas introduceren van een onderwater ontdekwereld met zoveel mogelijk aquaria en onderwater soorten (snoek, paling, kreeft, krab,slakken, voorns, etc).Reeds 6 maanden was ik op jacht bij glashandels om oude dikke (etalage) ruiten te mogen gebruiken voor dit doel en Marijn had gewerkt in een aquarium winkel en had ze gebouwd. Dus als excursie togen wij gedrieën maar weer eens naar een welwillende glashandel… en laat die nu 8 ruiten, goed voor 11 grote aquaria hebben klaar staat.Daar konden de jongens de rest van de week mee aan de gang. Ook maar meteen een informatieve avond georganiseerd (11 mei) met de lokale beroepsvisser om ons op de hoogte te stellen van soorten en allerlei speciale verzorgingseisen.

Die middag toch maar weer op jacht op het Kaageiland voor watervast multiplex en de verzorging van de tuintjes erna naar de milieustraat voor hard houten palen en planken.

Net op tijd terug voor een Maatschappelijke stage bijeenkomst met MEERwaarde, de wethouder en betrokken scholen en stagebieders. Onderwerp: hoe om te gaan met het afbouwprogramma uit Den Haag. Van die bijeenkomst kreeg ik letterlijk hoofdpijn: van de Wethouder die nog sneller dan de minister het geoormerkte geld voor andere doelen ter beschikking stelde en van de hele kolom van Ministerie, gemeente, stage makelaar en scholen, die alle beschikbare geld wegsluizen zodat er niets meer over is voor de (vrijwilliger) stagebiedende organisaties die het meest werk moeten doen…….En terwijl de de hand op de knip houden zingen ze permanent lof over het ′harde′[papier) werk dat ze zelf doen. Misselend makend.

Dinsdag 23 was een dag om van de nood een deugd te maken in De Heimanshof. Nog steeds niet erg lekker verzamelende we emmers met daslook, broedbolletjes van armbloemig look en zevenblad: alle maal plaag planten in de tuin , die het heel goed doen in de keuken van Vork en Mes. De kas was weer leuk met een klas van de St Jozef school. Vooral om dat nu de temperatuur zo is dat er van alles groeide en geoogste en verspeend kon worden. Gelukkig hielp Willeke met begeleiden want mijn stem en conditie was nog niet optimaal.Na afloop een gesprek met de Greenport organisatie,die door de Aalsmeerse wethouder gevraagd was of er niet nog een kas te vinden was voor een groep vrijwilligers met stadslandbouwidealen.

Woensdag 24 was een prachtige dag, waarin mijn conditie weer aardig op niveau kwam. Dat was ook wel nodig met 70 bezoekers en werkers in de tuin en de algemene ledenvergadering van De Heimanshof in de avond waar een nieuw en verjongd bestuur en een vijf jaren plan op de agenda stonden. Deze ALV lijkt de omslag te zijn waarop de ′oude′en de ′nieuw′leden op weg gingen naar de nieuwe toekomst. Deze sfeer was zeker te danken aan de 1.5 jaar discussie over het vijfjaren plan, de vele nieuwe leden op de vergadering en de inbreng van Ans (organisatie van de open weekenden 2013) en Marijn (het stage plan dierentrekpleisters)

Op donderdag werd er nog meer look en broedbolletjes geoogst/gewied. De belangrijkste gebeurtenis was echter het gesprek met de provincie als onze belangrijkste sponsor in 2012 en 2013. De rapportage naar de provincie was niet echt volgens plan verlopen door 2 vertrekkende penningmeesters in het MEERgroen bestuur.Voor dit gesprek hadden we het jaarverslag klaar gemaakt en de progressie van zowel de vrijwilligers-activiteiten als de financiële zaken waren boven verwachting. Voortaan doe ik zelf de financiën en kan ik ook de rapportages verzorgen volgens schema. Ook was er goed nieuws voor de gesprekken met Landschap Noord Holland.

Vrijdag was een natte dag, die gelukkig deels gevuld kon worden met het bouwen van insectenhotels en deels met het bijwonen aan een bijeenkomst stadslandbouw in Haarlem. Daar zijn we bij betrokken geraakt via het Ripperda project.De gemeente pakt stadslandbouw voortvarend aan en heeft ca 15 locaties voor al of niet tijdelijk natuur en stadslandbouw aangegeven en onderzocht(gif en beschikbaarheid). Deze dag ging over hoe we deze kansen konden invullen. Van uit MEERgroen konden we hier een duidelijk geluid laten horen, waar vast wel vervolg op komt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.