Volle kracht vooruit

De week begon op zondag met een verrassing toen een bus met Dak- en Thuizlozen (die een met de Magical Mystery tour onderweg waren) zich meldden voor De Heimanshof. Omdat ik er maar 5 minuten fietsen vanaf woon, ging het hek toch maar voor hen open en kregen ze een snelle voorjaars rondleiding voor ze aan de lunch gingen.Op deze 1e paasdag was het rustig genoeg om een educatieve bomen route om te werken. 2e paasdag gaf gelegenheid om het jaarverslag 2012 van Stichting MEERgroen te maken, die u binnenkort na goedkeuring van het bestuur wel op deze website zult zien verschijnen. Ook het jaarverslag van het contract met de gemeente betreffende het Wandelbos Hoofddorp en de wijktuin Houtwijkerveld profiteerden van de rust van deze 2e paasdag.

Op dinsdag was het tijd om de ravage die na de boomweggeefdag in de akkers was achter gebleven op te ruimen. De akkers werden bemest en daarna werd de droge, bevroren en zwaar betreden en dus beton harde grond een keer of 8 gespit met de spitmachine voor hij geschikt was om de zomergranen te ontvangen. In de avond bezochten we de St Maarten Scouting club achter De Heimanshof om kennis te maken met het bestuur en de mogelijkheden om een of meer gebouwen van hen over te nemen indien zij later dit jaar hun nieuwe gebouw in het Haarlemmermeerse bos zouden betrekken.

Woensdag ging het spitten door en maakten we tijdens een werkdiner kennis met een potentiële nieuwe medewerker van MEERGroen met veel ervaring in het overheids en commerciële circuit.

Op donderdag was het hoofdgerecht de evaluatie met de gemeente van het eerste jaar dat we als MEERgroen het Wandelbos en de wijktuin Houtwijkerveld beheerd hadden. Dat was wederzijds goed bevallen en er viel dus te praten over het in beheer nemen van andere gebieden, eventueel samen met een aannemer. Dat geeft de gemeente de mogelijkheid om hele gebieden over te dragen en ons de gelegenheid om geschikt werk voor vrijwilligers in grotere eenheden over te nemen.

Ook verscheen er een redelijk groot artikel in het Witte Weekblad op basis van geschikte vragen om mijn (grote) twijfels over de inrichting van onze samenleving uit een te zetten. En de Jeugdclub van de Heimanshof kwam 25 man sterk opdraven voor de 4e week, waarin alles over aardappels en aardappel teelt uiteen werd gezet.Als verrassing verlootte ik 6 ganzen eieren van een ′gekke′(soep)gans in mijn eigen tuin die elk jaar 30-45 eieren legt maar er zelden of nooit op broedt.

In de avond werd aflevering 17 van Haarlemmermeernatuur123 van Meertelevisie in elkaar gezet door Robin, die al aardig thuis begint te raken in het montageprogramma.

Op vrijdag dienden zich een groep Groei en Bloei leden aan die graag in De Heimanshof willen komen helpen tuinieren, het liefst gekoppeld aan ook een creatief element, onder de titel Zomeratelier. Die mogelijkheden gaan samen we onderzoeken. Groei en Bloei was nog niet weg toen de Talisha school zich melddde met 8 kinderen,die nog gene eigen schooltuin hebben en graag gebruik maakten van ons aanbod om aan te sluiten in de Jeugdclub tuinen. Er zijn nu nog 8 van de 60 tuintjes vrij.

En tijdens deze les begon de tuinders ploeg op het Tudorpark onder leiding van Hans Millenaar met hun derde zaaidag. Weer waren er maar 12 van de 40 tuintjes bemand. Eenderde van de tuintjes is nu tiptop, aan eenderde is iets a gedaan en eenderde heeft na drie weken nog geen enkele zorg gehad.

Op zaterdag 6 april was ik heel benieuwd naar de ontwikkelingen in Haarlem. Daar hadden mensen van Slowfood Haarlem mede geïnspireerd door hun betrokkeneheid bij de kas van Eerlijk Oogst een initiatief genomen om ook in Haarlem een stadslandbouwproject op te zetten. Ze hebben dat op een voor mij unieke wijze op de kaart gezet via een sociale media actie, waarmee ze in Haarlem daadwerkelijk de meeste steun van 30- 40 groen projecten kregen. Alleen noch zij, noch de sociale media mensen hebben verstand van tuinieren. Vandaag gingen we dus samen het terrein bekijken en de brainstorm en werkdag (al volgende week 11 en 12 april!) voorbereiden. De lap grond was 50- 90m en bestond voor de helft uit zand met veel gebroken puin van een exercitieterrein in de Ex Ripperda kazerne. Ruimte genoeg voor een groentetuin, een (natuur)speelplaats, een smikkelpad en een heemtuin en een leuke uitdaging. Wordt vervolgd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.