Stageweek

Deze week werd gedomineerd door een 10 tal jongeren van het Haarlemmermeerlyceum. VMBO groep 3 (ca 15/16 jaar oud) was deze hele week op maatschappelijke stage en deze 10 jongens hadden De Heimanshof/MEERGroen uitgekozen (al of niet bewust…)

Doel van Maatschappelijke stages is leerlingen de waarde te leren van vrijwillig de handen uit de mouwen te steken ten behoeve van maatschappelijke doelen. Wel is het oorspronkelijke plan van 6- 9 maanden sociale dienstplicht met grote vakkundigheid uitgehold. In 2010 waren er nog 70 uur verdeeld over de middelbare schooltijd van over en sinds vorig jaar nog 30!!!!!

Toch kun je, mits goed georganiseerd, deze jongeren in een week veel bijbrengen. Dat doe ik het liefst in de vorm van een projectweek. Zogenaamde lintstages, speciaal als de kinderen deze buiten schooluren moeten zien te vullen, zijn een ramp omdat ze meestal niet de discipline hebben om zo’n stage mee dan 3 keer achter elkaar vol te houden. En door de onderbrekingen komen ze niet echt in de stemming.

Via De Heimanshof /MEERgroen komen er jaarlijks zo’n 250- 300 stagiaires ervaren wat natuurontwikkeling allemaal inhoud.

Bij alle stage coördinatoren in de wijde omtrek is bekend dat ze bij ons bijna ongelimiteerd groepen kwijt kunnen. Er is altijd werk genoeg.

Deze week was een beetje bijzonder door het vorst- en sneeuwrijke weer. Onze opzet is dat ze elke dag iets anders kunnen doen. Maar de opzet gaat veel verder. Het leert ze, dat de theorie die ze op school krijgen niets waard is, als ze geen werk motivatie hebben als als ze geen praktisch inzicht ontwikkelen. Ze leren dat de belangrijkste natuurwet die van Murphy is. Endie is: dat alles wat fout kan gaan, ook fout gaat. Op de maandag hebben we een dag in het Wandelbos doorgebracht waar ze een orchideeëngroeiplaats van braamstruiken hebben ontdaan en waar we oever bomen hebben weggezaagd.Daar leerden ze al dat zagen een kunst is, waar je vele energie mee kunt verspillen als je het onhandig doet. 3 jongens waren meteen gemotiveerd en de rest wist niet wat hen overkwam. De tweede dag was een nog grotere schok, toen we ondanks een sneeuwbui toch in de Groene Weelde 200 elzen en wilgen gingen zagen. De pannenkoekenmaaltijd daarna maakte veel goed, maar de fietstocht daarna naar Aalsmeer om in onze biologische groente kas te werken was weer een schok. (Lekkere) Erwtensoep hielp niet, want geen van allen lustte dat. Maar het werken met de spitmachine beviel weer wel.

Woensdag , donderdag en vrijdag waren we in De Heimanshof zelf waar we 15 m3 mest verwerkten, de insectenhotels bouwden en ook weer (grote) bomen zaagden. Gaandeweg kwam de sfeer erin en begonnen praktisch inzicht en het nut van deze exercities door te breken. Wel stuiterden een aantal van de heren binnen 5 minuten van hun werk af als er niet een andere vrijwlliger hen begeleidde. Een letterlijk smaakmaker op donderdag en vrijdag was het bakken van eigen pizza’s in de leemoven. Op donderdag zelf gemaakt (en dus mislukt) en op vrijdag met wat extra adviezen. En ook het uitpluizen van braak ballen was een interessante exercitie. De hele week werd er intensief gediscussieerd over natuur, werk houding en duurzaamheid (op vrijdag geen vervuilende mierzoete pakjes drinken meer !) en de hele week werd vast gelegd in 15 gigabyte aan filmpjes ten behoeve van een rapportage op meertv.

De evaluatie duurde 3 uur en maakte het af. Deze week zullen ze niet snel meer vergeten.Ze weten nu wat moe en voldaan zijn is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.