12-jan-13

Met de kinderactiviteit met 30 Happy Kids van 3 januari, waren we door het materiaal heen dat we 4 weken lang hadden verzameld om insectenhotels te bouwen en te vullen.De meest bewerkelijke inhoud bestaat uit blokken hout die we voorzien van gaten in alerlei boordiameters. Het zagen van stukjes bamboe van 15 cm lang van de stapel van 3000 bamboe stokken , die we voor dezse winter uit Groningen hadden opgeduikeld is met onze zaagtafel in een mum van tijd weer nieuwe ‘vulling’te maken. De eerste uren van maandag 7 gingen op met het verzagen van 200 bamboe stokken en inmiddels voldoende gedroogde balken en boomstammetjes. Omdat er komend weekend (13 januari) een groep kinderen en ouders van de jeugdclub komt bouwen en de week erna 5 dagen lang een groep van 10 maatschahppelijke stagiares van het Haarlmeemrmeer college, was deze vooraad lang niet genoeg. Die middag ging ik zoals elke maandag middag naar het Kaageiland om mijn twee groentetuinen aldaar te verzorgen (mest uitrijden in dit geval, maar vooral om in de houtcontainer te zoeken naar geschikte stukken watervast triplex om nieuwe insectenhotels te bouwen. En daarna door naar de miliuestraat van de Meerlanden. Gezien de snel geslonken voorraad aan(makkelijk in te boren) balken van 10 x 10 en 7 x 7 cm, lag de prioriteit bij het vinden van deze maten. Gelukkig was er uitbundig gesloopt aan tuinhekken in de kerstvakantie en kon ik mijn karretje vullen met wel 20 palen en balken van 1 – 3 m lang. De regeling met de Meerlanden en de Scheepswerf dateert van 2010, toen we op de vrijwilligersbeurs een deal gemaakt hebben over steun aan maatschappelijke projecten om burgers via nestkasten , insectenhotels en natuurspeelplaatsen nader bij de natuur te betrekken.

Op dinsdag werkt mijn tijdelijke persoonlijke assistente Michelle. Zij heeft in mei 2012 Havo examen gedaan en wilde zich daarn aeen jaar orienteren op haar toekomst. Naast werken en reizen werd onderdeel van dit jaar om eens in de keuken van De Heimanshof en Stichting MEERGroen te kijken om zich maatschappelijk en ecologisch te orienteren. De vorm die we in de loop van augustus samen vonden was om invulling te geven aan de prille samenwerking met MEERtv om elke week een natuurprogramma op de lokale tv te maken. Dankzij Michelle is dat gelukt in de vorm van de wekelijkse Haarlemmermeernatuur123 afleveringen, waarbij 1 staat voor: wat is er leuk om buiten te bekijken?: 2 voor: wat gebeurt er zoal op het terrien van natuurbeheer en duurzaamheid en 3 bestaat uit oproepen om zelf ook een keer mee te doen. Deze week werd 1: een uitleg van heksenbezems, 2: een werkverslag over de bouw van insectenhotels en 3: een oproep aan iedereen om er zelf een te komen bouwen.

De dinsdag vrijwlligers groep hielp driftig mee aan de bouw en zo konden we in de ochtend filmen en in de middag kon Michelle monteren. Op dinsdagavond stond het al online en on youtube. In de tussen tiij was ik al druk bezig in de Groentekas in Aalsmeer van Eerlijke oogst waar we 30 m3 mest konden binnenrijden. Het leuke van dit porject was dat alle kasvrijwlligers en keuken- en bediendend personeel van restaurant Vork en Mes ook meehielpen en dat met een paar extra Heimansghofkruiwagens en rieken de hele klus in 1 dag geklaard was. Ook ontdekte iedereen dat eerlijke biologische ruige mest niet eens stinkt. Het ruikt kruidig naar een niet onaangename mix van ammonia en zwavel.

Op woensdag lag er 4 m3 rode mijnsteen en 15 m3 mest in de Hiemanshof waar we de resp de hoofdpaden en de groentetuintjes mee konden bedienen.De Heimanshofvrijwlligers vonden hun uitdaging in de paden en de Juegdclub in de mest voor hun tuintjes.

Donderdag en vrijdag werden overdag gevuld met het nog meer zagen, aschilderen en boren voor insectenhotels en de avonden met hetverder uitwerken van het script en de filmpejs en foto’s die nofig zijn voro het uitbrengen van een van de 20 monumentale bomen routes als digitale GPS route. Dat doe ik vooral samen met Ans Roling, di ook een onschatbare rol gheeft in hetbegeleiden vand e Jeugdclub. Ook zaterdag werd er in de snijdende koude maar wel met mooi licht gefilmd. Tussendoor schrijf ik aan mijn Sociale en Solitaire bijen lezing voor de Imkervereniging in Amstelveen, aan nog een paar bomen routes, aan aandachtpunten voor De Heimanshof- en Meergroen bestuursvergaderingen, minj wekelijkse Flora en Fauna column en werk ik een zaaiplan uit samen met Jonathan Karpathios voor de kas in Aalsmeer.

Zo is het nooit saai.Er gebeurt nog wel meer, maar dat komt volgende week wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.