Eerste week 2013

De natuur staat nooit stil , dus ik ook niet denk ik wel eens. Ook deze week was weer prettig gevuld.

De eerste hoofdactiviteit was het verder werken aan de monumentale en bijzondere bomen routes. Mogelijk wordt hun titel: ‘Bomen om bij weg te dromen’ Inmiddels (5 jan) zijn er 5 routes uitgewerkt:naast de fruit- en de kerkhovenroute en de digitale I-tourroute zijn het eerste ommetje in en om Hoofddorp klaar en de grootste (leukste) klus: een tocht langs het dikste/oudste exemplaar van elke sooort die we hebben meengenomen in ons onderzoek. Deze tocht heeft ongeveer 70 stops, die de geinteresseerde bomenliefhebber door alle uithoeken van onze polder voert.

De tweede hoofdactiviteit betrof de provincie Noord-Holland. De provincie is in 2012 en 2013 onze hoofdsponsor en is in die hoedanigheid goed bekend met wat MEERGroen doet en waarom. De 5 meerwaarden (maatschappelijke betrokkenheid, ecologisch beheer, natuureducatie,recreatie en sociale duurzaamheid) waar wij voor staan zijn niet alleen belangrijk in de Haarlemmermeer. Zij spelen maatschappij breed. Zeker nu onze regering in Den Haag aangeeft dat natuur vooral een kostenpost is en daarom 70 % van het ‘groen budget’ wegbezuinigt heeft. Dergelijke beslissingen geven aan dat het maatschappelijk draagvlak van ‘in evenwicht leven met onze leefomgeving’ leven verder weg dreigt te zakken dan ooit. Ook de provincie ondervindt de gevolgen hiervan. In die kontext is de sterke groei van de MEERgroen activiteiten een hoopvol teken dat het blijkbaar ook anders kan. Met betrokkenen die onze aanpak ondersteunen, hebben we deze week hard gewerkt om de MEERGroen aanpak en opzet duidelijk te maken op provinciaal politiek niveau om samen weg te zoeken om sociale cohesie en de plaats van ecologie in het provinciaal beleid de plek terugkrijgt die deze verdient.

In De Heimanshof zijn we van af 2 januari weer aan de gang gegaan. Hoogtepunt deze week was het bezoek van 30 (4-7 jarige) kinderen en leidsters van Buitenschoolse opvang Happy Kids. Sowieso een goed teken was al dat deze leidsters midden in de ‘winter’ zin hadden om een dagje buiten te avonturen. Het is hen 100 % meegevallen geloof ik , want met een stuk of 7 Heimanshof begeleiders hadden we een leuk programma samengesteld en ook het windstille weer viel alles mee met 10 graden.

Er waren 4 programmaonderdelen: het opstoken van onze leemoven om aan het eind zelf 2 pizza’s te bakken en op te eten. Verder hadden we een ontdektocht door de Heimanshof om de ca 25 planten die al volop in voorjaarstemming zijn te ontdekken, heksensoep te maken en talloze spanennde dingen te proeven, waaronder eetbare wilde paddenstoelen, suikerbiet, aardpeer en noem maar op.

Natuurlijk konden beestjes niet ontbreken. Bijen dit geval. We hebben samen aandacht gegeven aan het feit dat (solitaire) bijen het heel moeilijk hebben omdat er nergen smeer holletjes te vinden zijn waar ze hun jongen kunnen grootbrengen. Daarom hebebn alle kinderen hun eigen insectenhotel gemaakt. En als het klaar was kondenze lekke in de stuintuinspelen.En spelen dat hebben ze flink gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.