Kerstweek 28 december

Deze week is altijd een ‘rustige’ week. Dwz De Heimanshof is een week dicht (behalve het voeren van de papagaai en de reuzenwandelende takken, het water geven in de kas en het controleren of de pomp in de beek die zuurstof inbrengt niet dichtslibt).

Dat geeft dus tijd om dingen te doen waar ik de rest van het jaar niet aan toekom: het op orde brengen van de financiën voor MEERGroen, De Heimanshof,. GenieAdvies en mijn persoonlijke financiën en het bewindvoerderscah van mijn bejaarde tante die een maand geleden overleden is tbv de belastingen, accountants en rechtbanken.

Ook is dat een tijd om te werken aan schrijven. Met Ans Roling ben ik al 1.5 jaar bezig met het onderzoek aan het volgende wandelboek. Het bomenpad en het insectenpad in het Haarlemmermeerse Bos waren ecologisch vrij ‘smalle’ thema’s op een klein gebied. Vorig jaar hebben we het Heimanshof boekje met 21 ontdekthema’s uitgebracht. Met dat boekje kunnen wandelaars ‘de diepte’ in gaan, door elke 3 weken een ander thema te verkennen. Daarom hadden we daarna de behoefte ‘om in de breedte’ te gaan. Dat onderwerp is het monumentale en bijzondere bomenboek geworden. Een jaar lang hebben we alle wegen, boerderijen,kerkhoven en straatjes in de Haarlemmermeer afgestruind op bijzondere en monumentale bomen. En van alle 500 locaties (met duizenden interessante en indrukwekende bomen) hebben we toestemming gevraagd (en niet altijd gekregen) om de bomen in routes op te nemen. Daarna volgde nog een bezoek met Ans of Cees van der Veer om zomer- en winterfoto’s te maken.

Nu dat materiaal er is, kunnen we overgaan tot het schrijven van de routes. En daar is deze ‘rustige’ week geschikt voor.Dan kan je er een paar dagen achter elkaar 8 – 10 uur aan besteden.

Zo zijn de kerkhoven route en de fruitroute klaar gekomen en begin ik nu aan de ommetje in elke woonkern. In totaal zullen er zo’n 18- 20 wandel-, fiets, en auto routes komen, zowel per plaats, per regio of per thema. Ook hebben we 21 december met het bedrijf I-tours en gefaciliteerd door de City- Marketeer van de gemeente een plan gemaakt om een aantal van de meest bijzondere bomen in een digitale I-tour op te nemen. Die kun je dan met een GPS systeem op een I-Phone volgen (met een ‘ping’ als je in de buurt komt van een interessante locatie en omkleed met teksten, filmpjes, quizjes en opdrachten.

Op zaterdag was de Kerstborrel in de Eerlijke Oogst Kas de we samen met Vork en Mes en een fantastische groep toegewijde vrijwilligers beheren. De kerstborrel viel samen met het eenjarig bestaan. Een jaar geleden stond de kas (300 m2) tot aan het dak vol met riet en distels. In dat jaar hebben we alles 30- 80 cm diep gespit, 50 m3 tegels en beton afgevoerd, 80 m3 grond aangevuld, gemest, 100 m3 stro verwerkt tot 15 m3 compost,zeer veel gewied ,gezaaid, maar vooral ontzettend veel plezier gehad in het aangaan en overwinnen van deze uitdaging. Sinds februari konden we in de helft zaaien, sinds juni hadden we het ongewenste kruid onder controle, sinds augustus was de hele kas ontgonnen en met Kerst waren alle paden en vakken pico bello. Dat konden we met z’n 10-en niet voor elkaar krijgen zonder veel hulp van buiten, waaronder schoolkinderen, Slowfood Haarlem en Amsterdam (met 3x groep van 30- 120 mensen!) , bedrijven en maatschappelijke stagiaires.

De resultaten van de kas in Aalsmeer hebben geïnspireerd tot vervolgacties. Zowel in Aalsmeer is er met de gemeente overleg ook andere leegstaande kassen ‘maatschappelijk recreatief en biologisch te gaan ontginnen en ook in de Haarlemmermeer wordt er gedacht om zo’n kas tbv de Voedselbank in gebruik te gaan nemen. Met een aantal telers heb ik deze week ‘het kostenplaatje ‘van het in gebruik nemen van een kas die we gevonden hebben te maken. Met dat kosten plaatsje kunnen we het gesprek met de maatschappelijke ‘stakeholders’ aangaan tbv de realisatie.

Om af en toe uit te waaien heb ik tussen door 100 m2 van m’n groente tuin gespit. En natuurlijk gaan de familie activiteiten en kerstdiners ook door. Familie komt op bezoek van beide kanten. Gezellig bij de open haard en overmorgen met z’n allen 400 eigen oliebollen bakken volgens recept van oma. Een traditie elk jaar.

O ja en vanavond gaan we met de Natuurtalenten van de Jeugdnatuurclub naar de sterrenwacht in Bloemendaal. De natuurtalenten zijnde oudere kinderen van de Jeugdnatuurclub, die het ‘saai’ vinden om met hun ouders op pad te gaan. Zij maken liever hun eigen programma met meer avontuurlijke trips zoals ’s nachts vleermuizen zoeken en in de boomhut slapen, kano-tochten in de natuur en zoals vanavond sterren kijken,.

Tussen de bedrijven door werk ik met Gerda en Piet aan het vorm geven van deze website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.