Start van MEERGroen blog

Elke dag zijn er ontwikkelingen. In 8 jaar tijd zijn we als vereniging met een werkkracht van 1000 mandagen op 1 ha in De Heimanshof uitgegroeid naar een beweging met een werkkracht van 7000 mandagen op 50 ha in ca 30 verschillende projecten. Deze projecten zijn allemaal gericht op inzicht in en affiniteit met de ons omringende natuur. De projecten hebben een grote verscheidenheid: bloemenweides, ecologisch bosbeheer, wijktuinen, stadslandbouw, insectenhotels, natuurspeelplaatsen, heemtuin, natuureducatie,ringslangen,etc etc. Sinds september 2011 worden de projecten die eerst vanuit heemtuin De Heimanshof werden uitgevoerd onder de vlag van zowel De Heimanshof (in de heemtuin) en van Stichting MEERGroen (alle projecten buiten de heemtuin). Wekelijks staan onze projecten die bedoeld zijn als een uitdaging in de krant, op tv of op youtube. Maar deze berichtgeving geeft vaak een gedeeltelijke of vertekend beeld. In deze blog gaan we in op de verbanden, de achtergronden, de actualiteit en de ontwikkelingen.

Een greep uit de ontwikkelingen van deze week:

– maandag met de polderecoloog 6 vleemuizennestkasten opgehangen bij de fortboerderij van Fort Aalsmeer om de vleermuizen populaties die in holle bomen huizen een alternatief te bieden als deze bomen op termijn van een jaar of 3 omgezaagd gaan worden.

– dinsdag: Mijn persoonlijke assistente Michelle is na 2 weken Portugal en ziekte weer aanwezig. Samen werken we sinds augustus aan de wekelijkse MEERtv filmpjes van het programma. Haarlemmermeernatuur 123. Michelle monteert aflevering nr 6 en 7 en met Stagiaire Donny neem ik 4 items op daarvoor: een oproep voor de boomweggeefdag, 2 eetbare paddenstoelen:fluweelpootje en judasoor en een item over de heksenbezems (die al 3 keer eerder mislukt is, om verschillende redenen)

– Woensdag :De jeugdnatuurclub komt zondag 23 dec. uilen braakballen onderzoeken. Om ‘de muizen’ wereld die daarachter zit meer dimensie te geven, werken we 3 weken aan een programma om met life traps zoveel mogelijk levende muizen te vangen met de kinderen.Dat vereist dat ze zich verdiepen in de voeding en de biotopen waar je (10 soorten) muizen kunt aantreffen. Woensdag hadden we 20 lifetraps ter beschikking, die met spekjes kaas, caviavoer, danish blue, belegen kaas, pepernoten, speculaas, en papagaaien voer gevuld werden.Donderdag leverde dat een huismuis (in het bos) een bosmuis (in de kas) en 5 leeggegeten vallen die niet goed afgesteld waren op. Foto’s van de vangst worden rondgemaild.

– donderdag snoeien van de boomgaard en 3 kennismakings gesprekken met nieuwe vrijwilligers.Hard gewerkt aan insectenhotels: de eerste 2 zijn gezaagd, geschilderd en gevuld met bamboe en ingeboord hout. En we werken hard aan het maken van een 40tal kleine insectenhotels voor een groep van 40 buitenschoolse opvang kinderen die 3 januari De Heimanshof komen bezoeken. Als we de kastjes en de ‘vulling’ klaar hebben, kunnen ze hun eigen insectenhotel maken.(een succes ervaring)

– vrijdag; overleg met de gemeente en een bedrijf om de mooiste monumentale bomen van de polder in een digitale route op te nemen.

– zaterdag: kerstborrel in ‘onze’ biologische kas in Aalsmeer die we met en voor restaurant vork en mes sinds kerst 2011 in productie hebben genomen. Inmiddels is er een vaste groep toegewijde vrijwilligers en fungeert de kas als een voorbeeld aan burgers, bedrijven en overheden hoe leuk en nuttig dit soort initiatieven kunnen zijn. Dat zou in 2013 kunnen leiden tot uitbreiden naar meer locaties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.