Zwartkop

Het is volop voorjaar en dat betekent o.a. dat de meeste vogels druk bezig zijn met nestelen en het bevechten van een territorium, waarin ze
hun jongen veilig groot kunnen brengen. Zangvogels ´bevechten´ hun
territorium door luidkeels te zingen. Dat zingen is vooral bedoeld voor
andere paartjes van dezelfde soort. Hoe overtuigender een mannetje zingt
hoe meer zijn vrouwtje of vrouwtjes zich veilig voelen en hoe meer
respect naburige mannetjes voor hem hebben. Eén van de zangvogel-
soorten die het goed doet, dicht bij huizen voorkomt, maar toch niet erg
bekend is, is de zwartkop. Dat is jammer want hij heeft een prachtige
zang, die klinkt als een explosieve vorm van de merelzang. Zwartkop is
eigenlijk alleen van toepassing op het mannetje, dat een soort
alpinopet op heeft. Zijn vrouwtje heeft een bruine alpinopet.(zie foto)
Zwartkoppen maken een komvormig nest tussen de struiken. Dichte
bramenstruiken zijn geliefde nestplaatsen. De nestbouw wordt eerst door
het mannetje opgepakt. Hij begint met het ruwe werk en laat vervolgens
het vrouwtje voor de afwerking zorgen. Zwartkoppen zijn insecteneters,
maar lusten bij gebrek aan beter ook wel stukjes peer, appel, bessen of
de krenten en rozijnen uit krentenbrood. De zwartkoppen overwinteren
meestal in Zuid-Europa en rond de Middellandse zee en verschijnen in
april weer bij ons om te broeden.

Bijzonder

De zwartkop is een van de vogelsoorten die sterk profiteert van het feit
dat we de laatste tientallen jaren meer aandacht hebben voor natuurlijk
bosbeheer.

Waar

De zwartkop leeft het liefst in gemengde bossen meteen struiklaag en
redelijk grote bomen. Veel oudere tuinen voldoen hier ook aan. Alleen al
in De Heimanshof broeden tegenwoordig 4-5 paartjes. De zwartkop komt
bijna overal in Europa voor tot ver in Siberië, behalve in het hoge
noorden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.