Naast De Heimanshof probeer ik mij nuttig te maken met de verbouw
van biologische streekgroenten. Mijn grote afnemer is het Restaurant Vork
en Mes, het enige restaurant dat met hun hoofdmenu ´Laat je verrassen´
in staat is gebleken om de eindeloze variatie die de natuur van week tot
week produceert in een leuk menu om te zetten. Natuurlijk passeren ook
de wekelijkse bijzonderheden in de wilde natuur de revu. En elke keer als
er weer een leuke (dwz eetbare ) paddenstoel massaal ergens verschijnt
(b.v. de geschubde inktzwam, de reuzenbovist of de judasoor) , smeken
de koks mij om ze mee te nemen. Helaas voor hen, ben ik daar tot op
heden niet op in gegaan. Wel lever ik ze zevenblad, daslook, vogelmuur
en brandnetel uit het seizoen, maar wilde paddenstoelen gaat mij nog een
stap te ver. Daarom zijn we uit arrenmoed over gegaan op het kweken
van paddenstoelen en wel oesterzwammen, die het prima doen op tot de
kern natgemaakte strobalen. Maar toen. Wat verscheen er in de eigen
groentetuin voor het restaurant deze week: een groot aantal dicht opeen
groeiende clusters van grote paddenstoelen met donkere sporen, en een
geschubde hoed van wel 15 cm in diameter. Het was al snel duidelijk dat
het in ieder geval een soort wilde champignon moest zijn (die vrijwel altijd
eetbaar en smakelijk tot zeer smakelijk zijn) en de meest waarschijnlijke
soort was de grootsporige champignon..
Bijzonder
De Grootsporige champignon is de grootste van de ongeveer 15 wilde
champignon soorten. Hij kan een hoeddoorsnede van wel 25 cm hebben,
maar wordt meestel 10-20 groot. De soort is zeer zeldzaam en staat als
kwetsbaar op de rode lijst van beschermde paddenstoelen. Het is een zeer
smakelijke paddenstoel. De grootsporige champignon is vleziger dan de
gekweekte champignon.
Waar
De Grootsporige champignon groeit van augustus tot en met oktober op
grazige bij voorkeur lemige gronden. Tot op heden was deze soort niet
bekend uit de Haarlemmermeer.