Haas

Op dit moment verzamelen de hazen zich in kleinere en grotere groepen voor het paringsritueel. Bij Schiphol- Rijk zag ik er 30 bij elkaar. De haas is vooral een
nachtdier. Overdag ligt hij meestal plat tegen de grond. Hij is zeer honkvast binnen
zijn leefgebied van zo’n 300 ha en raakt daarbuiten in stress. De paartijd
("rammeltijd") loopt van januari tot april. Als meerdere rammelaars op een moerhaas
afkomen, vechten zij om het recht om te paren. Deze gevechten lijken op kickboksen.
Na een tijdje zal de moer wegrennen. Alleen voor de grootste volhouder zal zij
stoppen. De haas krijgt 1-4 worpen per jaar. De jongen zijn nestvlieders. Pasgeboren
haasjes zijn geheel geurloos, zodat roofdieren ze niet kunnen ontdekken. Een
moeder zoogt ze slechts 5 minuten per dag, meestal na het invallen van het donker.
Jonge haasjes die alleen aangetroffen worden, zijn dus niet verlaten en kunnen het
beste met rust gelaten worden.

Bijzonder

Een haas drinkt zelden en haalt het meeste vocht uit zijn voedsel. Het gedrag van
hazen zijn in het vroege voorjaar is zo wild en onvoorspelbaar dat de uitdrukking "as
mad as a March hare" is ontstaan. Tijdens de vlucht kan hij sprongen maken van 3,5
meter lang en 1,5 meter hoog en snelheden tot 75 kilometer per uur halen.

Waar

Hazen leven het liefst in open grasvlakten met een gevarieerde begroeiing
De haas is een cultuurvolger. Oorspronkelijk komt hij uit de Midden- en Oost-
Europese steppen. Door de opkomst van landbouw heeft hij het grootste deel van
Europa weten te veroveren. De haas is geen bedreigde soort maar heeft veel te
leiden van moderne landbouw, verkeer en ziekte. Een haas kan 13 jaar oud worden,
maar haalt gemiddeld 1 jaar.

Terugmeldingen

Van de 15 zeldzame velduilen op Toolenburg- Zuid heeft zich 1 exemplaar te pletter
gevlogen tegen de ruiten van een kantoor bij de President.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.