bovenfoto

Blog van Franke van der Laan

De eerste volle week in 2021, 9 jan 2021

 

boomuitlevertijd

Deze week begon met het inkuilen van de 1400 boompjes verzameld in Landgoed Mariënheuvel op 2 januari en een planning vergadering met de Meerbomen.nu groep in Zaandam om het uitleveren van de 125.000 boompjes die we nu her en der hebben staan, vorm te geven.

De zaken die we daarbij moeten combineren zijn, dat we nog lang niet 1 miljoen bomen bij elkaar hebben en da dat er met de Corona lock down ook niet erg in zit. Maar we willen iedereen die ( voor 15- 8) besteld heeft, wel vast iets geven. Dat wordt dus 10-15 %. Verder blijken de meeste leuke soorten in Park 2020 te staan. In de andere bom en hubs door het land staan maar beperkte sets van soorten.Dus we gaan die andere bomenhubs leeg trekken (en na 1 februari weer vullen) en naar Park 2020 overbrengen, maar daar is maar beperkte ruimte voor, dus we moeten woekeren met de beschikbare plek. Daar maken we per provincie de bestellingen klaar die met dezelfde kar terug gaan( zo dat de beschikbare ruimte geoptimaliseerd wordt) . Dat is dus weer een flinke logistieke puzzel omdat we ook rekening moeten houden met wat er op zand, klei en veen geplant kan worden, of het om een haag, een voedselbos of een klimaatbos gaat en of planten minder geschikt zijn voor opaarden ( zoals gewone esdoorns en taxus) of kinderen ( zoals taxus).Deze week zijn de eerste 3 ladingen als een soort experiment op gestart uit Drenthe, Limburg

en Zuid Holland. Dat liep prima. Dus volgende week kunnen we opschalen.

Haeding: de Forten

Maandag middag ging er een ploeg op Fort Hoofddorp en een op Fort Kudelstaart aan het werk. In Hoofddorp hebben we een boomgaardje aangelegd en een wijnbessen helling vorm gegeven. Gelukkig was dat werk in de luwte en moest er veel gegraven worden, zodat we redelijk warm bleven, want de temperaturen werden wel winters.

Park 2020

Op park 2020 hebben we de plukweide die helemaal verwilderd (en opgegeven)was overgenomen en ontgonnen en wordt dat onze pompoenen- en courgettevak 2021. Daarvoor moet er ruim 25 m3 compost in. 5 m3 uit eigen composthoop en 20 m3 van elders op heuvels waarop de planten komen te groeien.

Jansonius terrein

De rest van de week zijn we druk geweest met op kleine schaal boompjes oogsten, vooral uit Houtwijkerveld. Weer 1000 er bij . En op de 2e zaterdag van de maand was het weer tijd om op het Jansoniusterrein aan de gang te gaan. Ook daar hebben we de boomgraad uit gebreid en bij de al bestaande bomen en fruitstruikjes boomspiegels gemaakt waarop straks de mest kan komen. ( Als je die mest op het gras om de bomen legt, neemt het gras het grootste dele van de voeding op en dat willen we m natuurlijk niet: vandaar de boomspiegels: een kale cirkel of vierkant van aarde of compost zonder kruiden.

Oudere blogs:

datum

titel

open/dicht

3 jan 2021Kerst en Oud en Nieuw

Binnen zitten gaat me slecht af. Zeker bij boekhouden. Daarom is op een laag pitje het werk deze week toch doorgegaan. Met een paar vrijwilligers van Park 2020 hebben we een dagje de verwaarloosde pluktuin verder ontgonnen. De nog bruikbare planten daaruit gaan we in andere bloemenweides inzetten: Vooral; wilde Bertram. En dan kunnen we begin van 2021 weer 20 m3 compost bestellen om in dit vak van 150 m2 de pompoenen en courgettes heuvels te maken. Dan is de groente tuinweer ietsje groter.

Ook in de tuin op de Geniedijk was er nog flink wat te doen. Bramen snoeien en nog de helft van de 1000 m2 groentetuin spitten. Deze tuin heeft kleigrond en daar is het heel goed voor als het en keer door vriest.

Dicht geslempte grond vriest niet door en blijft dicht geslempt. Daar is niet in te zaaien. Maar na door vriezen is de grond weer los en kruimelig

De leukste dag was op 2 januari, met al weer 25 mensen een dagje in Mariënheuvel aan de gang,. Dat het 3 graden was, was geen probleem. Met boompjes uitgraven blijf je goed warm. De dag leverde weer ruiom1500 zaailingen en afleggers voro Meerbomen.nu op en ca 2000 m2 gereorganiseerd bos

Maar nu is het thuis zitten wel weer mooi geweest. De rest van het papier werk kan wel in de avond uren. Vanaf maandag 4 januari gaan we weer volle bak. Met als grootste klus het in 3 weken tijd verdelen van de (200.000) boompjes de tot nu toe klaar staan.

27 dec 2020Office time

Het ritme is al 9 jaar hetzelfde. Lekker elke dag buiten werken het hele jaar, behalve tussen kerst en oud en nieuw. Dat is de tijd om de balans van het jaar op te maken door jaarverslagen op te maken en de boekhouding plus de belastingaangiftes op orde te krijgen. Want dan kunnen we vanaf 1 of 2 januari weer lekker aan de gang.

Jaarverslagen maken is nog niet zulk slecht werk.En zeker niet van jaren dat het lekker gaat. 2020 is voor vele mensen misschien een rampjaar geweest, maar niet voor MEERGroen. Met al het buitenwerk hebben we niet of nauwelijks last van de pandemie, behalve van de regelgeving. Ruimte genoeg om te werken en onze weerstand is ook een stuk hoger dan gemiddeld. Ik ken nog niet eens mensen de Corona gehad hebben. Alleen 5 valse meldingen.

Voor MEERGroen was 2020 vooral het jaar van de doorbraak van lokaal/regionaal naar nationaal, vooral dankzij de meerbomen.nu coalitie.

Tegelijkertijd is het altijd leuk om alle ontwikkelingen op je in te laten werken en te evalueren. Dus vandaag had ik het concept jaarverslag al weer af. Die is nu naar een paar nauw betrokkenen voor feedback en kan hopelijk 1 januari op de site. Naast de meerbomen.nu actie was het leuk dat er weer een paar mooienieuwe projecten bijgekomen zijn zoals Fort Hoofddorp, Fort Kudelstaart en Landgoed Mariënheuvel.

Tegelijktijd ontdek je weer hoe moeizaam contacten, met name met overheden verlopen. Alles lijkt wel op slot te zitten,. Behalve voor project ontwikkelaars of bedrijven die met miljoenen of miljarden

aankomen. Ik wijd dat aan het feit dat overheden verstrikt zijn geraakt in een overmaat aan regelgeving van zich zelf, die ook nog eens vaak tegenstrijdig en niet compatibel is(en zeker als je het van uit verschillende perspectieven zoals milieu, Arbo, brandweer , etc. bekijkt). Hoe dat uitwerkt op mensen en organisaties kun je goed zien aan de toeslagenaffaire, of hoe de aardbevingsproblematiek in Groningen behandeld wordt. Maar ik zie het bijna in alle ‘dossiers’. Bijna alleen standaard zaken zoals gazonnetjes maaien, wegenonderhoud en alles wat op de automatische piloot kan, loopt gesmeerd (Dat is genoeg om blij mee te zijn overigens, het is niet allemaal kommer en kwel) Maar overal waar de menselijke maat, moreel kompas, ecologie en vooral het nemen van eigen verantwoordelijkheid om de hoek komt kijken, daar lijkt het te gaan schuren.En dat is waar onze zorg licht. Socviaerl cohesie en ecolosgcieh crises zoals klimaat gaan ons als samenleving de das omn doen als we op dezelde voet door blijven gaan. En daar lijkt het steeds meer op: leve de kortzichtigheid en de angst om te veranderen.

Zo liep het dit jaar weer niet lekker in Haarlem, in Amstelveen en vooral niet in Amsterdam, ondanks het feit dat we er veel tijd en energie in hadden gestoken. In de hiërarchie van de overheid is er altijd wel een partij die zaken op slot weet te zetten.

Maar de voortrekenen voor 2021 lijken gunstig.

Nu wordt het tijd om aan de minst leuke klussen van het jaar te beginnen: boekhouding en belastingaangiftes

Wens me sterkte

19 dec 2020Toch Corona perikelen

Van maart tm vorige week hadden we eigenlijk in ons werk geen last van de Corona perikelen. Maar deze week werd het echt serieus door het afkondigen van de bijna totaal lock down, die op iedereen van toepassing werd verklaard.

Wij hadden nog steeds een intensieve agenda om elke dag met 20-30 mensen ecologisch beheer te doen in het hele land en zo die 1.5 miljoen bomen bij elkaar te sprokkelen.

Maar bij het afkondigen van de lock down werd het verboden om ‘evenementen’ te organiseren. En in intensief overleg hebben we als meerbomen.nu besloten dat we het niet kunnen maken om toch door te gaan met het in de natuur te blijven werken. Tegelijkertijd weten en vinden we dat die ‘kantoor ’regels niet op van ons van toepassing zijn:

De Corona problematiek is nl er een die te maken heeft met het feit dat mensen geneigd zijn met te veel op elkaar te kruipen: bij wintersport, bij carnaval, bij voetbalwedstrijden en dansfestivals en bij black Friday koop gektes bv

Dat heeft met wij doen helemaal niets te maken: wat wij doen is in bossen, landgoederen en natuur gebieden van 10 tot 500 ha in de open lucht met groepjes van 2 of 3 op afstanden van 10 tot 100 meter te werken. Iedereen neemt daarbij zijn eigen lunch en mok mee. Dus er is nul kans op een Corona besmetting. Maar de angst van de beleidsmakers en politici om uitzonderingen te maken, maakt toch dat we geconfronteerd worden met imago schade en boetes. Dat is bijzonder tenenkrommend zoals vele zaken in onze samenleving. Dat heeft

de belasting toeslagen affaire wel aan het licht gebracht. Het onvermogen om in hiërarchische organisaties met 5 tot 20 lagen waar de top niet weet wat de basis doet en vice versa en waar bij elke overdracht tussen de lagen wel zaken verkeerd gecommuniceerd worden of vergeten worden wel duidelijk gemaakt. En wat wij observeren aan overheden en ander bureaucratieën is dat de toelagen miskleun eerder regel dan uitzondering zijn: in ELK soort beleid en uitvoering.

Dus als meerbomen.nu voegden wij ons knarsentandend naar deze bureauregels, maar als MEERGroen is daar altijd wel een draai aan te geven: Daarvoor is de urgentie om ecologie en ecologisch denken en handelen op de kaart te zetten te belangrijk. Dus deze week zijn we in kleine groepjes als bijna enigen gewoon door gegaan met ecologisch beheer en boompje verzamelen.

Zo hebben we meer dan 2000 wilgen en vlieren van 6 soorten uit Rotterdam en 1000 berkjes uit het groene carré verzameld en weer 1000 aalbessen struikjes en bos rozen uit het Wandelbos Hoofddorp en meer dan 1000 ligusters en meidoorns uit het bosplantsoen van Houtwijkerveld. Met deze 5000 struikjes erbij is het aantal geoogste soorten nu tegen de 80.000 gekomen. Dus bij lange na niet in de buurt van de 400.000 die het er zouden moeten zijn als we in 120 dagen die 1,5 miljoen willen halen. Maar ja, Corona gekte dus…

Een andere leuke ontwikkeling van deze week is het in beheer nemen van het fort Kudelstaart: het zeilfort. Meteen hebben we een beheergroepje gevormd die vanaf volgend week de handen aan de ploeg gaat slaan.

12 dec 2020De eerste winter week

Deze week werd het voor het eerst wat winters. Dwz temperaturen net onder en boven nul.

Dat voelt idd wel even anders dan de temperaturen boven de 10 graden.

Maandagmorgen hadden we daar niet zo veel last van met de 2 wekelijkse meerbomen.nu vergadering, die we bi Urgenda in Zaandam hielden. De domper daar was ,dat we toen nog maar 41.000 van de 1,5 miljoen benodigde boompjes op de verschillende bomenhubs bij elkaar hadden. Het afhaken van vele bedrijven door de Corona crisis was daar een oorzaak van. Een deel van het tekort kunnen we compenseren omdat veel van de boompjes die we oogsten groter zijn dan de zaailingen waarop we gerekend hadden. Dus we hebben er lang niet altijd 3 of 4 per m2 nodig. Vaak is 1 of 2 per m2 ook genoeg. Toch moeten we nog proberen flink op te schalen met het oogsten. Dus werd besloten voor een aantal turbo oogst periodes. De eerst e actie wordt in Schaarsbergen van 17 tm 21 december. We gaan kijken of we daar in dat terrein wat groot genoeg is over 500 of 1000 ha 100 mensen per dag een week lang aan de gang kunnen krijgen.

Die maandagmiddag was het weer nog steeds niet erg prettig. Dus het Fort werk lieten we zitten door in de Meijers laan aan insectenhotels en het schonen van zaden te wijden.

Dinsdag was het wel koud maar droog en togen we naar het Sorghbosch

in Heemstede, waar grote aantallen beuken en Europese Vogelkers te halen waren. En woensdag was de eerste werkdag in Ede. In dat terrein waren beuken, berken, Europese Lariks en vuilboom in overmaat aanwezig. De donderdag was nodig om alle oogst uit Ede netjes in te kuilen en er stond een interessant bezoek op het programma: betrokkenheid bij een groot project met 100 ha huizen en 200 ha natuur, waarvan 33 ha bos. Dit seizoen nog willen we 4 ha bos daarvan realiseren in 3 of 4 weekenden. De hulp van het bouwbedrijf en beherend boeren is daarbij een grote hulp en een leuk samenwerkingsexperiment. Als dat een succes wordt staan er nog veel meer van dit soort projecten voor volgend jaar op de nominatie.

Vrijdag was het weer snijdend koud, maar dat is geen probleem als je de werkzaamheden aanpast : wilgenknotten is dan een probaat middel om je lekker warm te werken. En dat leverde weer 20020 wilgen tenen van 4 soorten waarmee we konden planten en nog een hele berg die daar ongeschikt voor waren, maar die in een oeverbeschoeiing in Groenendaal van pas komen.

En zaterdag was de tweede werk dag in Landgoed Marienheuvel. Bijna 30 mensen hielpen mee en de oogst werd in twee partijen gedeeld: de helft werd in Haarzuilens ingekuild ende andere helft in De Waardrpolder in Haarlem voor verder distributie. En de eigenaar van het landgoed toonde zijn waardering door voor iedereen een fles wijn te brengen!

6 dec 2020Maatschappelijke acceptatie

Elke week is bijna interessant, maar deze week was wel heel bijzonder.

Reeds een jaar of 20 roer ik mij in de Haarlemmermeer om de urgentie van de mismatch tussen onze samenleving en het ons omringende ecosysteem aan te kaarten. Dat wordt mij niet in dank afgenomen. Wijd en zijd sta ik bekend als een ’moeilijke’ man.

De ene keer leidt dat tot ontslag en dan weer tot de noodzaak om in hongerstaking te gaan. Maar waar zit nu dat steeds terugkerende venijn?

Met mijn ecologische, VN en( wereldwijde) remote sensing achtergrond zie ik al vanaf mijn 17e de bui hangen dat we ons als menselijk beschaving in wel 20 of 30 ecologische crises storten. En ik zie ook hoe snel (exponentieel) zich die ecologische crises die allemaal de potentie hebben dat ze een bedreiging vormen voor het voortbestaan van de mensheid en al het mooie in de natuur zwaar te beschadigen. Dus met die visie probeer ik dat op de kaart te zetten en ik ben daarnaast ook nog zo sociaal en energiek dat ik denk dat er een oplossing is: als we maar willen.

Maar zo werkt het niet in de menselijk geest: De cultuur is dat iedereen verwacht dat er alleen ‘feel good ‘nieuws gebracht wordt en iedereen wil alleen horen dat ze zo goed bezig zijn. Hoe wolliger ingekleed des te beter! Ook als dat niet het geval is…. En het grote punt dat dat ‘men’ wishful denkt, dat het al 1000 jaar goed gegaan is en dat het ‘dus’ nog wel 1000 jaar duurt voor het fout gaat en men is zo krampachtig bang om een verandering aan te gaan, zo gemakzuchtig om een poot uit te steken en te kortzichtig om verder te denken dat de neus lang is, dat ik steeds als een halve gek wordt afgeschilderd als ik een appel doe om er wat aan te doen. Ik werk nl van uit het principe” think global en act local’, maar vrijwel iedereen denkt alleen aan”het hemd dat nader is dan de rok’ en heeft geen zin zich met meer dan zijn eigen korte termijn belangetjes bezig te houden. Verder zit het grootste deel van de samenleving vast in ‘geld’ denken. Als of het daar om gaat! Argumenten: als hoe betaal ik mijn huur, de schoorsteen moet roken etc. wordt mij telkens voor te voeten geworpen als ik de relatie tussen het dagelijkse leven en de 20 mondiale crises probeer aan te geven. Of ik krijg glazige blikken terug.

En daarnaast wordt groen ook vooral gezien als een kostenpost ipv aan levensvoorwaarde. Elke generatie went weer de beschikbare oppervlakte groen die er was in zijn

jeugd en bedenkt dat er elke 10 jaar wel weer 10 % vanaf kan. En zo jagen we erin 150 jaar 300 miljoen jaar evolutie door heen. Blind voor de risico’s en dat het ecosysteem op 20 vlakken in elkaar aan het storten is.

Mijn analyse is , dat niet ik de moeilijke man ben, maar 90 % van de mensen. Willens en weten stevenen zij af op een of meer van 20 potentiële wereldwijde catastrofes, waar honderden miljoenen mensen het slachtoffer van gaan worden ( en voor de mensen zelf aan de beurt zijn, jagen we er eerst 90 % van alle flora en fauna doorheen in de zoveelste massa extinctie) . En als ik daar op wijs krijgt je antwoorden als: het is toch heel goed als er minder mensje komen. Dat is het antwoord van een gemakzuchtige groei verslaafde de die niet meer weet hoeveel bibliotheken er vol geschreven zijn over de ellende die over het uit roeien van 6 miljoen joden inde 2e wereldoorlog zijn vol geschreven . Wat er op ons af komt is 100 keer erger dan de holocaust en 10.000 keer erger dan de Corona crisis. Maar er over praten mag niet en er wat aan doen moeten we aan ’een ander’ of aan de techniek overlaten .Dat is nl weer een mooi verdienmodel: niet groeien met olie energie maar met zonne- en windenergie.

Ook de gemeente Haarlemmermeer met al zijn instituties ,waaronder het duurzaamheid centrum NMCX zit vaak in die gedachtelijn en die hebben al 15 - 20 jaar lang weerstand tegen meer ecologisch en echt duurzaam beheer aan de dag gelegd. Daarom doe ik nu noodgedwongen al 15 jaar bijna gratis een stuk of 25 projecten, om te laten zien dat het kan en wat de resultaten zijn. Omdat er domweg geen visie is en dus gene geld voor is; Dat geld moet naar datacentra en huizenbouw….

Maar nu Urgenda, de boeren en talloze andere clubs ons Haarlemmermeerse boomweggeefmodel hebben omarmt en het in Nederland storm loopt, nu worden we op eens wel gezien En dat is het leuke van deze week. Nu was er eindelijk een SHARE bijeenkomst die niet als onderwerp technische duurzaamheid had, maar biodiversiteit , en waar wij een van de hoofdsprekers waren en er kwam een filmpje uit over onze bomenactie van het NMCX platform Heel Haarlemmeermeer die mij al 20 jaar negeert en weg drukt omdat papier en plastic opruimen belangrijker gevonden wordt. Laten we hopen dat we vanaf deze week niet meer in een hoek gedrukt worden en dat we samen de schouders er onder gaan zetten voor echte duurzaamheid op een manier die hout snijdt.

Het was dus een mooie week: Eindelijk erkenning die hopelijk een basis voor effectieve samenwerking inleidt.

29 nov 2020Bomen oogsten

De week begon met een Meerbomen.nu vergadering m de eerste 12 oogstdagen te evalueren. En dat viel niet meer. Om in 120 dagen van 15 november tot 15 maart 1,5 miljoen bomen te oogsten moeten dat er 12.500 gemiddeld per dag zijn. En het gemiddelde was maar ergens rond de 2000. Op zijn best. En dan gaan weer ook vanuit dat de meeste bomen door de ontvangers zelf geplant worden.

De turbo moet er dus op meer vele meer parallelle oogstdagen meervoudig door heth ele land.

Daarvoor hebben we meer vrijwilligers begeleiders en coördinatoren nodig.

Wel is het zo da we vaak vrij grote boompjes oogsten.

Die hoeven niet met 3 of 4 per m2.Soms kunnen we met een kwart toe. Dat valt weer mee.

Verder ging het de hele week weer lekker met boompjes verzamelen: Op het fort in Hoofddorp veel roosjes, uit het wandel bos aalbessen, een dagje naar Friesland met 4500 stuks ( vooral bremstruikjes) was de top dag ondanks een vrij kleine groep van16 mensen, in Meermond water wilgen en als laatste in Limburg in Watersley met 45+ 20 mensen in 2 ploegen veel eikjes, hazelaars en wal noten. Leuk om te doen.

Op naar de volgende week met een presentatie in een biodiversiteitsseminar onder de vlag van Share Haarlemmermeer en een dagje naar Ede en een Dagje Groene Weelde.

21 nov 2020Blog 21-11: Start oogstenb omen

Er zijn inmiddels 3 weken sinds de laatste blog voorbij gegaan. En dat is niet zonder reden. Het zijn drukke weken geweest waar ik weekenden achter elkaar op stap ben geweest door heel Nederland om een beeld te krijgen van de soorten en aantallen bomen die beschikbaar waren. Op 60 plekken heb ik over ca 15000 ha 250 miljoen zaailingen , afleggers en slieten geteld. Dus meer dan genoeg om aan de vragavan1.5 miljoen bestelde bomen te voldoen. Maar is is 1 catch: De bomen die aangeboden worden zijn vooral esdoorns, berken, wilgen. Amerikaanse eik , Amerikaanse vogelkers en dennetjes… en dat zijn dus net de bomen die niet gevraagd worden: iedereen wil meidoorn, perenbomen. Walnoot, lijsterbes en andere bloeiers en bes dragende soorten. En daar van heb ik er maar een kleine 1 miljoen gevonden….. Dus genoeg bomen om CO2 vast te leggen., maar onvoldoende om de biodiversiteit op te waarderen. Maar genoeg om te beginnen.

En na 2 theorie dagen in het Novotel zijn we 10 november ook daadwerkelijk begonnen met oogsten De eerst 12 dagen waren 12 oogstdagen met on-the-job training voor mensen die de ambitie hebben om lokaal en regionaal van betekenis te zijn, maar die zich nog onvoldoende zeker voelen om bv groep aan te sturen en winterkenmerken van 100 soorten uit elkaar te houden. Dus elke dag draaien we nu dagen met 20- 50 mensen om in allerlei biotopen te oefenen: op de kei, op het veen en op de zand grond: zowel de jonge en oude duinen en op het diluviale zand van de Veluwe. En zo levert elke dag een schat aan andere soortenop. Vandaag voor het eerst op Marienheuvel 2000 stuks

waarvan 1000 beuken, 200 lijsterbessen en 100 lindes, gistre in Meermond veel kersenbomen en klimrozen waterwilg, eergister in Den Haag vooral pracht frambozen en hulst, daarvoor in het Sorghbosch vooral Europese vogelkers, esdoorn en taxus, in Groenendaal kardinaalsmuts en beuk, in het Amsterdamse bos meidoorn, en hondsroos, in Houtwijkerveld essen, liguster en grauwe abeel , maar ook budleia, in Limburg walnoot en tamme kastanje en in het wandelbos vooral rode aalbes , hazelaar en es. Zo komen we elke dag aan 1000-3000 exemplaren van 15- 25 soorten. Maandag gaan we vergaderen over het werkschema van de komende 2 maanden en dan gaan we niet allen oogstdagen maar ook plantdagen plannen met het inmiddels geoogste materiaal dat op 10- 20 inkuil locaties beschikbaar is.

Elke dag is een feest met een totaal onervaren ploeg die elkaar niet kent en waar binnen 2-3 uur een soepel op elkaar ingesteld geolied team ontstaat. Super voldoening scheppend!

Ook de PR houdt gelijke trend: met deze week het jeugdjournaal, RTL 4, Op 1 en vele andere regionale en nationale nieuws uitingen waardoor er ook een gestage aangroei van oogst- en plantplekken en vrijwilligers is. En zo wordt de drempel steeds lager voor overheden en grote bedrijvingen om hun rol te nemen en in te stappen.

Het gewone werk leidt nu wel een beetje onder de bomen acties. Maar Park 2020, Meermond., het fort hoofddorp en Houtwijkerveld hebben we bij kunnen houden. En we hebben inmiddels film bewijs dat de slechtvalken onze nestkast aan het accepteren en gebruiken zijn

7 nov 2020Veel landelijke PR over de bomen

Meerbomen.nu actie inde startblokken en de database

Deze periode had een heel duidelijk thema. Het bomenseizoen komt er aan en we werken samen met Urgenda keihard om de enorm logistieke puzzel over 1,5 miljoen bestelde bomen op 500 locaties 50 oogst locaties, 1000 vrijwilligers en 30 bomenhubs in goede banen te leiden. Cruciaal, naast het feit dat we deze elementen goed over Nederland verdeeld hebben, is het functioneren van de database waarmee we alles met elkaar kunnen verbinden en de logistiek kunnen regelen met alles en iedereen .En die database werd deze maand steeds functioneler.

1,5 miljoen bestelde bomen vinden

Het 2e element wat deze maand belangrijk was dat we 1,5 miljoen bestellingen aan boompje hebben.(1 miljoen inplant plekken en 500.000 op50 boom wege gef locaties). Dus nu de vraag er is, moetn we ook leveren. Het is de taak van MEERGroen in het Meerbomen.nu team om de boompjes ook te vinden/leveren. En dat viel niet mee. Er spelen 2 zaken: 1: De meeste beheerders en eigenaren hebben geen idee wat ze in huis hebben en noemen meestal alleen maar berken, wilgen, dennen en esdoorns,. Dat nomen wij de bulk bomen en bijna niemand wil die soorten hebben in de aantallen dat ze beschik baar zijn: We hebben er daarvan nu ongeveer 250 miljoen geteld. Meer dan genoeg zou je zeggen, . Niet dus want iedereen wil perenbomen, meidoorntjes, walnoten en andere bloeiers. En daar hebben we er inmiddels maar 700.000 van gevonden. Dus ben ik elke weekend door heel Nederland op pad geweest om die soorten te vinden en te tellen. Dat waren hele leuke trips:1 weekend door Flevoland

Friesland, Groningen en Drenthe, 1 weekend door Limburg en Brabant , en 1 weekend door het Gooi, Utrecht, Gelderland en weer Brabant. Dat levert fantastische resultaten op zoals plekken met 1000 walnoten, met 1000 tamme kastanjes,. Met 50,000 hulstjes of met 20.000 frambozen. Now we are talking!

2: De meeste eigenaren hebben geen idee welke soorten en aantallen ze in huis hebben, dus moeten we ze zelf tellen. Want voor we gaan planten op 500 plekken maakt het heel veel uit als we weten of we in heel Nederland 50000 meidoorntjes hebben of dat het er 250,000 zijn. Dan wordt de verdeel sleutel heel anders.!

De PR

Het 3e beeld bepalende punt deze maand was de PR. Op 21 oktober werden we verrast met een heel mooi bijna pagina groot artikel in het Algemeen Dagblad dat ook in de Gelderlander en in de Limburger verscheen. Dat gaf een golf van reacties en aanmeldingen van mensen die mee wilden doen. En toen kwam op 28 oktober de Volkskrant er overheen met een volle pagina op blz 3. Om 7 uur inde morgen die dag hadden we al een radio interview achter de kiezen en 70 mailtjes binnen. Aan het einde van de dag hadden we 500 mailtjes verwerkt en hadden we niet meer 450 vrijwilligers maar bijna 1000 in de pool. De actie staat nu wel op de kaart! En dat slecht de drempelvrees van steeds meer organisaties en overheden om ook mee te doen.

Meedoen?

Als je het werk wat we doen leuk vindt: kom een keer kijken, maar nog liever kom een keer helpen. Van f 13 november gaan we bijna elke dag boompjes oogsten en planten: Zie de landelijke agenda daarvoor op meerbomen.nu en schrijf je in

31 okt 2020Bomen , bomen nog meer bomen

Tussen deze en de vorige blog zit niet 1 week maar 2 weken. Dat komt omdat het gewoon te druk was. Prettig druk wel te verstaan. We hebben met de meerbomen.nu actie flink de wind in de rug. De actie nam de eerste spurt in deze periode met een groot artikel in het Algemeen Dagblad half oktober. Daar kwamen tientallen reacties, steunbetuigingen, nieuwe vrijwilligers en nieuwe oogst- en plantplekken door binnen. Die hadden we nauwelijks verwerkt toen daar op 28 oktober de Volkskrant overheen kwam met een artikel van een hele pagina. Toen kwam de stroom pas echt op gang. Om 7 uur die ochtend hadden we al 70 mailtjes, om kwart over 6 in de morgen al het eerste radio interview (met een slaperige stem) en aan het einde van die dag hadden we 450 nieuwe vrijwilligers ingeschreven en nog steeds komen er elke dag vragen en aanbiedingen binnen van mensen en organisaties die mee willen doen. Dat is het soort problemen die we graag hebben: luxe problemen. Inmiddels hebben we de database op orde zodat we ook beter bij kunnen houden wat we hebben en hoe we dat logistiek gaan uitvoeren. Zo blijken er inmiddels 132 verzoeken voor voedselbossen te zijn, staan er 1000 vrijwilligers klaar die willen helpen, hebben we 250 miljoen te oogsten boompjes geteld, waarvan de meeste bulkbomen zijn zoals berk, den, esdoorn en wilg en ruim 700.000 van erg gewenste soorten zoals meidoorn en walnoot. Dus we weten ook dat we nog wel 800.000 ‘leuke’

soorten zoeken om aan de 1.5 miljoen geplaatste bestellingen te voldoen .

Daarom rijd ik nog elke weekend het land door. Afgelopen weekend Utrecht , Gelderland en weer Brabant en komend weekend west Neder land. Daar kom je overal leuke mensen en mooie plekjes tegen, soms een bos dat we ook kunnen kopen, soms een arboretum . Gaaf om te doen.

Inmiddels is ook de agenda sectie van de website actief en zijn we begonnen met het invullen van de werk dagen door het hele land waar mensen zich voor in kunnen schrijven. Vanaf 13 november gaan we los.

Park 2020

Intussen gaan de gewone projecten door. In park 2020 hebben we 40 m3 compost geleverd gekregen die we gebruiken om de tuinen weer klaar te maken voor ene nieuw seizoen. Dat willen we graag voor half november op orde hebben zodat we ons meer op de bomenacties kunnen concentreren.

heading : Rijnland

Een constructief gesprek met het waterschap Rijnland over samenwerking op het gebied van biodiversiteit was ook veelbelovend.

GreenTeens

En de GreenTeens zijn na 6 maanden ook weer samen op pad geweest met een zelf georganiseerde dropping. Zeer geslaagd en een activiteit die smaakte naar meer.

18 okt 2020Blog 18-10: Bomen zoeken in Limburg, Brabant en België

Het Meerbomen.nu project

Het bomen project komt er aan en drukt wekelijks een groter stempel op de activiteiten. Deze week begon met de 2e Novotel regionale coördinatoren kennismakingsdag.

Leuk dat we weer bijna gratis in het Novotel terecht konden voor deze workshop van een week met ca 25 mensen. Net als in de eerste bijeenkomst maakt zo’n kennismakingsdag een heleboel enthousiasme en energie los bij de deelnemers. Daarmee hebben naast een tiental boswachters, die het zelf wel kunnen nu ook een 40tal vrijwilligers die lokaal en regionaal de kar willen trekken met PR, groepen begeleiden en netwerken. Op deze dag zijn we op een klei- en een duinzand locatie (Houtwijkerveld en landgoed Mariënheuvel) langs gegaan om de praktijk te proeven. Dat leverde ook een mooi filmpje op waarin iedereen een motiverende zin insprak. Zie meerbomen.nu op youtube.

De tocht in Flevoland, Friesland,. Groningen Drenthe om oogstplekken te inventariseren was zo goed bevallen dat we de hele week aan de telefoon zaten om nog 3 van die tochten te organiseren. Eentje in Limburg en Brabant ( en België) , eentje in midden en oost Nederland en eentje in west Nederland. En dan moet het duidelijk zijn waar we wat kunnen oogsten zodat we weten wat we op de plant locaties kunnen aanbieden. En dat valt niet mee. De meeste oogst locaties bieden alleen bulk soorten aan zoals berk, den en esdoorn, die ze graag kwijt willen. En die bulk soorten daar weten we wel van, dat er meer dan genoeg van zijn. Maar de meest plant locaties willen voedselbossen en biodiversiteit toevoegen en dat vereist bloeiers en bes dragende soorten zoals meidoorn, sleedoorn, vlier, lijsterbes, vuilboom, kersenbomen, enzovoorts. En die biedt niemand aan, maar als ik er langs ga vind ik ze bij bosjes. Dus er zit niets anders op om dan zelf maar op pad te gaan.

Deze week lukte het een om hef afgelopen weekend vol te plannen met plekken in Limburg en Brabant. De eerst stop was een kloosterland goed bij Sittard, waar ze een voedselbos wilden planten, maar waar bij navraag talloze leuke soorten ook nog voor

het opscheppen staan. Vooral honderden walnotenbomen. Die wil iedereen wel. Een heel leuk, de lokale mensen brachten meteen groene organisaties bij elkaar die er ook bij kwamen Dat was dus bingo. Daarna naar een pril voedselbos in wording in Budel, en 1000 ha een bos van Brabants landschap in Rijsbergen, en als afsluiter net over de grens met België een voedselbos dat al 5 jaar in ontwikkeling is en zowel zaailingen oplevert als nog meer leuke soorten wil aan planten. Dat wordt een heel leuke locatie waar we met veel voedselbosadepten een excursie heen kunnen maken en in 1 dag zowel de gewenste soorten heen kunnen brengen als een 1000 tal eikjes, goudwilgen en kersenbomen kunnen halen.

De komende week dus maar weer vele bellen om een ritje Utrecht, Gelderland en nog een stukje Brabant te inventariseren.

De MEERGroen projecten deze week

Intussen gaat het gewone MEERGroen werk door. Er doemen wel donkere schaduwen op in de vorm van Corona maatregelen. Maar alleen bedrijven zeggen tot nu toe massaal af aan deelnemen. Maar onze gewone werkdagen gaan door met een beetje extra aandacht voor de groepsgrootte waarmee we werken. Maar meestal werken we al verspreid in de open lucht in kleine groepjes. Dus dat maakt geen verschil. De afgelopen week werd gekarakteriseerd door mooi rustig en droog herfstweer. Heerlijk om buiten te weken. Op het fort Hoofddorp hebben we overeenstemming bereikt met het bestuur over de aanleg van een tuin en de bloemen wiedes en we zijn begonnen met het ontginnen van de wilde bloementuin op een steile helling. Verder zijn de bloemenweides in Hoofddorp inmiddels handmatig na gehooid zodat de balen (50 - 60 ton!) en het losse hooi afgevoerd kunnen worden en alle akkerkruidenvelden zijn gefreesd zodat de kiemplanten nog flink kunnen uitgroeien voor het te koud wordt. In Heemstede is er wel gemaaid en gehooid, maar er zit geen schot in het frezen…

De sneeuwballen ( Viburnum) voorraad is inmiddels zo veel mogelijk vergeven en de laatste ( met meest dode planten ) potten zijn afgevoerd ter compostering. Als nabrander vonden we nog 600 hulststruikjes die we snel in veiligheid hebben gebracht op Park 2020.