bovenfoto

Blog van Franke van der Laan

Bomen oogsten, 29 nov 2020

 

De week begon met een Meerbomen.nu vergadering m de eerste 12 oogstdagen te evalueren. En dat viel niet meer. Om in 120 dagen van 15 november tot 15 maart 1,5 miljoen bomen te oogsten moeten dat er 12.500 gemiddeld per dag zijn. En het gemiddelde was maar ergens rond de 2000. Op zijn best. En dan gaan weer ook vanuit dat de meeste bomen door de ontvangers zelf geplant worden.

De turbo moet er dus op meer vele meer parallelle oogstdagen meervoudig door heth ele land.

Daarvoor hebben we meer vrijwilligers begeleiders en coördinatoren nodig.

Wel is het zo da we vaak vrij grote boompjes oogsten.

Die hoeven niet met 3 of 4 per m2.Soms kunnen we met een kwart toe. Dat valt weer mee.

Verder ging het de hele week weer lekker met boompjes verzamelen: Op het fort in Hoofddorp veel roosjes, uit het wandel bos aalbessen, een dagje naar Friesland met 4500 stuks ( vooral bremstruikjes) was de top dag ondanks een vrij kleine groep van16 mensen, in Meermond water wilgen en als laatste in Limburg in Watersley met 45+ 20 mensen in 2 ploegen veel eikjes, hazelaars en wal noten. Leuk om te doen.

Op naar de volgende week met een presentatie in een biodiversiteitsseminar onder de vlag van Share Haarlemmermeer en een dagje naar Ede en een Dagje Groene Weelde.

Oudere blogs:

datum

titel

open/dicht

21 nov 2020Blog 21-11: Start oogstenb omen

Er zijn inmiddels 3 weken sinds de laatste blog voorbij gegaan. En dat is niet zonder reden. Het zijn drukke weken geweest waar ik weekenden achter elkaar op stap ben geweest door heel Nederland om een beeld te krijgen van de soorten en aantallen bomen die beschikbaar waren. Op 60 plekken heb ik over ca 15000 ha 250 miljoen zaailingen , afleggers en slieten geteld. Dus meer dan genoeg om aan de vragavan1.5 miljoen bestelde bomen te voldoen. Maar is is 1 catch: De bomen die aangeboden worden zijn vooral esdoorns, berken, wilgen. Amerikaanse eik , Amerikaanse vogelkers en dennetjes… en dat zijn dus net de bomen die niet gevraagd worden: iedereen wil meidoorn, perenbomen. Walnoot, lijsterbes en andere bloeiers en bes dragende soorten. En daar van heb ik er maar een kleine 1 miljoen gevonden….. Dus genoeg bomen om CO2 vast te leggen., maar onvoldoende om de biodiversiteit op te waarderen. Maar genoeg om te beginnen.

En na 2 theorie dagen in het Novotel zijn we 10 november ook daadwerkelijk begonnen met oogsten De eerst 12 dagen waren 12 oogstdagen met on-the-job training voor mensen die de ambitie hebben om lokaal en regionaal van betekenis te zijn, maar die zich nog onvoldoende zeker voelen om bv groep aan te sturen en winterkenmerken van 100 soorten uit elkaar te houden. Dus elke dag draaien we nu dagen met 20- 50 mensen om in allerlei biotopen te oefenen: op de kei, op het veen en op de zand grond: zowel de jonge en oude duinen en op het diluviale zand van de Veluwe. En zo levert elke dag een schat aan andere soortenop. Vandaag voor het eerst op Marienheuvel 2000 stuks

waarvan 1000 beuken, 200 lijsterbessen en 100 lindes, gistre in Meermond veel kersenbomen en klimrozen waterwilg, eergister in Den Haag vooral pracht frambozen en hulst, daarvoor in het Sorghbosch vooral Europese vogelkers, esdoorn en taxus, in Groenendaal kardinaalsmuts en beuk, in het Amsterdamse bos meidoorn, en hondsroos, in Houtwijkerveld essen, liguster en grauwe abeel , maar ook budleia, in Limburg walnoot en tamme kastanje en in het wandelbos vooral rode aalbes , hazelaar en es. Zo komen we elke dag aan 1000-3000 exemplaren van 15- 25 soorten. Maandag gaan we vergaderen over het werkschema van de komende 2 maanden en dan gaan we niet allen oogstdagen maar ook plantdagen plannen met het inmiddels geoogste materiaal dat op 10- 20 inkuil locaties beschikbaar is.

Elke dag is een feest met een totaal onervaren ploeg die elkaar niet kent en waar binnen 2-3 uur een soepel op elkaar ingesteld geolied team ontstaat. Super voldoening scheppend!

Ook de PR houdt gelijke trend: met deze week het jeugdjournaal, RTL 4, Op 1 en vele andere regionale en nationale nieuws uitingen waardoor er ook een gestage aangroei van oogst- en plantplekken en vrijwilligers is. En zo wordt de drempel steeds lager voor overheden en grote bedrijvingen om hun rol te nemen en in te stappen.

Het gewone werk leidt nu wel een beetje onder de bomen acties. Maar Park 2020, Meermond., het fort hoofddorp en Houtwijkerveld hebben we bij kunnen houden. En we hebben inmiddels film bewijs dat de slechtvalken onze nestkast aan het accepteren en gebruiken zijn

7 nov 2020Veel landelijke PR over de bomen

Meerbomen.nu actie inde startblokken en de database

Deze periode had een heel duidelijk thema. Het bomenseizoen komt er aan en we werken samen met Urgenda keihard om de enorm logistieke puzzel over 1,5 miljoen bestelde bomen op 500 locaties 50 oogst locaties, 1000 vrijwilligers en 30 bomenhubs in goede banen te leiden. Cruciaal, naast het feit dat we deze elementen goed over Nederland verdeeld hebben, is het functioneren van de database waarmee we alles met elkaar kunnen verbinden en de logistiek kunnen regelen met alles en iedereen .En die database werd deze maand steeds functioneler.

1,5 miljoen bestelde bomen vinden

Het 2e element wat deze maand belangrijk was dat we 1,5 miljoen bestellingen aan boompje hebben.(1 miljoen inplant plekken en 500.000 op50 boom wege gef locaties). Dus nu de vraag er is, moetn we ook leveren. Het is de taak van MEERGroen in het Meerbomen.nu team om de boompjes ook te vinden/leveren. En dat viel niet mee. Er spelen 2 zaken: 1: De meeste beheerders en eigenaren hebben geen idee wat ze in huis hebben en noemen meestal alleen maar berken, wilgen, dennen en esdoorns,. Dat nomen wij de bulk bomen en bijna niemand wil die soorten hebben in de aantallen dat ze beschik baar zijn: We hebben er daarvan nu ongeveer 250 miljoen geteld. Meer dan genoeg zou je zeggen, . Niet dus want iedereen wil perenbomen, meidoorntjes, walnoten en andere bloeiers. En daar hebben we er inmiddels maar 700.000 van gevonden. Dus ben ik elke weekend door heel Nederland op pad geweest om die soorten te vinden en te tellen. Dat waren hele leuke trips:1 weekend door Flevoland

Friesland, Groningen en Drenthe, 1 weekend door Limburg en Brabant , en 1 weekend door het Gooi, Utrecht, Gelderland en weer Brabant. Dat levert fantastische resultaten op zoals plekken met 1000 walnoten, met 1000 tamme kastanjes,. Met 50,000 hulstjes of met 20.000 frambozen. Now we are talking!

2: De meeste eigenaren hebben geen idee welke soorten en aantallen ze in huis hebben, dus moeten we ze zelf tellen. Want voor we gaan planten op 500 plekken maakt het heel veel uit als we weten of we in heel Nederland 50000 meidoorntjes hebben of dat het er 250,000 zijn. Dan wordt de verdeel sleutel heel anders.!

De PR

Het 3e beeld bepalende punt deze maand was de PR. Op 21 oktober werden we verrast met een heel mooi bijna pagina groot artikel in het Algemeen Dagblad dat ook in de Gelderlander en in de Limburger verscheen. Dat gaf een golf van reacties en aanmeldingen van mensen die mee wilden doen. En toen kwam op 28 oktober de Volkskrant er overheen met een volle pagina op blz 3. Om 7 uur inde morgen die dag hadden we al een radio interview achter de kiezen en 70 mailtjes binnen. Aan het einde van de dag hadden we 500 mailtjes verwerkt en hadden we niet meer 450 vrijwilligers maar bijna 1000 in de pool. De actie staat nu wel op de kaart! En dat slecht de drempelvrees van steeds meer organisaties en overheden om ook mee te doen.

Meedoen?

Als je het werk wat we doen leuk vindt: kom een keer kijken, maar nog liever kom een keer helpen. Van f 13 november gaan we bijna elke dag boompjes oogsten en planten: Zie de landelijke agenda daarvoor op meerbomen.nu en schrijf je in

31 okt 2020Bomen , bomen nog meer bomen

Tussen deze en de vorige blog zit niet 1 week maar 2 weken. Dat komt omdat het gewoon te druk was. Prettig druk wel te verstaan. We hebben met de meerbomen.nu actie flink de wind in de rug. De actie nam de eerste spurt in deze periode met een groot artikel in het Algemeen Dagblad half oktober. Daar kwamen tientallen reacties, steunbetuigingen, nieuwe vrijwilligers en nieuwe oogst- en plantplekken door binnen. Die hadden we nauwelijks verwerkt toen daar op 28 oktober de Volkskrant overheen kwam met een artikel van een hele pagina. Toen kwam de stroom pas echt op gang. Om 7 uur die ochtend hadden we al 70 mailtjes, om kwart over 6 in de morgen al het eerste radio interview (met een slaperige stem) en aan het einde van die dag hadden we 450 nieuwe vrijwilligers ingeschreven en nog steeds komen er elke dag vragen en aanbiedingen binnen van mensen en organisaties die mee willen doen. Dat is het soort problemen die we graag hebben: luxe problemen. Inmiddels hebben we de database op orde zodat we ook beter bij kunnen houden wat we hebben en hoe we dat logistiek gaan uitvoeren. Zo blijken er inmiddels 132 verzoeken voor voedselbossen te zijn, staan er 1000 vrijwilligers klaar die willen helpen, hebben we 250 miljoen te oogsten boompjes geteld, waarvan de meeste bulkbomen zijn zoals berk, den, esdoorn en wilg en ruim 700.000 van erg gewenste soorten zoals meidoorn en walnoot. Dus we weten ook dat we nog wel 800.000 ‘leuke’

soorten zoeken om aan de 1.5 miljoen geplaatste bestellingen te voldoen .

Daarom rijd ik nog elke weekend het land door. Afgelopen weekend Utrecht , Gelderland en weer Brabant en komend weekend west Neder land. Daar kom je overal leuke mensen en mooie plekjes tegen, soms een bos dat we ook kunnen kopen, soms een arboretum . Gaaf om te doen.

Inmiddels is ook de agenda sectie van de website actief en zijn we begonnen met het invullen van de werk dagen door het hele land waar mensen zich voor in kunnen schrijven. Vanaf 13 november gaan we los.

Park 2020

Intussen gaan de gewone projecten door. In park 2020 hebben we 40 m3 compost geleverd gekregen die we gebruiken om de tuinen weer klaar te maken voor ene nieuw seizoen. Dat willen we graag voor half november op orde hebben zodat we ons meer op de bomenacties kunnen concentreren.

heading : Rijnland

Een constructief gesprek met het waterschap Rijnland over samenwerking op het gebied van biodiversiteit was ook veelbelovend.

GreenTeens

En de GreenTeens zijn na 6 maanden ook weer samen op pad geweest met een zelf georganiseerde dropping. Zeer geslaagd en een activiteit die smaakte naar meer.

18 okt 2020Blog 18-10: Bomen zoeken in Limburg, Brabant en België

Het Meerbomen.nu project

Het bomen project komt er aan en drukt wekelijks een groter stempel op de activiteiten. Deze week begon met de 2e Novotel regionale coördinatoren kennismakingsdag.

Leuk dat we weer bijna gratis in het Novotel terecht konden voor deze workshop van een week met ca 25 mensen. Net als in de eerste bijeenkomst maakt zo’n kennismakingsdag een heleboel enthousiasme en energie los bij de deelnemers. Daarmee hebben naast een tiental boswachters, die het zelf wel kunnen nu ook een 40tal vrijwilligers die lokaal en regionaal de kar willen trekken met PR, groepen begeleiden en netwerken. Op deze dag zijn we op een klei- en een duinzand locatie (Houtwijkerveld en landgoed Mariënheuvel) langs gegaan om de praktijk te proeven. Dat leverde ook een mooi filmpje op waarin iedereen een motiverende zin insprak. Zie meerbomen.nu op youtube.

De tocht in Flevoland, Friesland,. Groningen Drenthe om oogstplekken te inventariseren was zo goed bevallen dat we de hele week aan de telefoon zaten om nog 3 van die tochten te organiseren. Eentje in Limburg en Brabant ( en België) , eentje in midden en oost Nederland en eentje in west Nederland. En dan moet het duidelijk zijn waar we wat kunnen oogsten zodat we weten wat we op de plant locaties kunnen aanbieden. En dat valt niet mee. De meeste oogst locaties bieden alleen bulk soorten aan zoals berk, den en esdoorn, die ze graag kwijt willen. En die bulk soorten daar weten we wel van, dat er meer dan genoeg van zijn. Maar de meest plant locaties willen voedselbossen en biodiversiteit toevoegen en dat vereist bloeiers en bes dragende soorten zoals meidoorn, sleedoorn, vlier, lijsterbes, vuilboom, kersenbomen, enzovoorts. En die biedt niemand aan, maar als ik er langs ga vind ik ze bij bosjes. Dus er zit niets anders op om dan zelf maar op pad te gaan.

Deze week lukte het een om hef afgelopen weekend vol te plannen met plekken in Limburg en Brabant. De eerst stop was een kloosterland goed bij Sittard, waar ze een voedselbos wilden planten, maar waar bij navraag talloze leuke soorten ook nog voor

het opscheppen staan. Vooral honderden walnotenbomen. Die wil iedereen wel. Een heel leuk, de lokale mensen brachten meteen groene organisaties bij elkaar die er ook bij kwamen Dat was dus bingo. Daarna naar een pril voedselbos in wording in Budel, en 1000 ha een bos van Brabants landschap in Rijsbergen, en als afsluiter net over de grens met België een voedselbos dat al 5 jaar in ontwikkeling is en zowel zaailingen oplevert als nog meer leuke soorten wil aan planten. Dat wordt een heel leuke locatie waar we met veel voedselbosadepten een excursie heen kunnen maken en in 1 dag zowel de gewenste soorten heen kunnen brengen als een 1000 tal eikjes, goudwilgen en kersenbomen kunnen halen.

De komende week dus maar weer vele bellen om een ritje Utrecht, Gelderland en nog een stukje Brabant te inventariseren.

De MEERGroen projecten deze week

Intussen gaat het gewone MEERGroen werk door. Er doemen wel donkere schaduwen op in de vorm van Corona maatregelen. Maar alleen bedrijven zeggen tot nu toe massaal af aan deelnemen. Maar onze gewone werkdagen gaan door met een beetje extra aandacht voor de groepsgrootte waarmee we werken. Maar meestal werken we al verspreid in de open lucht in kleine groepjes. Dus dat maakt geen verschil. De afgelopen week werd gekarakteriseerd door mooi rustig en droog herfstweer. Heerlijk om buiten te weken. Op het fort Hoofddorp hebben we overeenstemming bereikt met het bestuur over de aanleg van een tuin en de bloemen wiedes en we zijn begonnen met het ontginnen van de wilde bloementuin op een steile helling. Verder zijn de bloemenweides in Hoofddorp inmiddels handmatig na gehooid zodat de balen (50 - 60 ton!) en het losse hooi afgevoerd kunnen worden en alle akkerkruidenvelden zijn gefreesd zodat de kiemplanten nog flink kunnen uitgroeien voor het te koud wordt. In Heemstede is er wel gemaaid en gehooid, maar er zit geen schot in het frezen…

De sneeuwballen ( Viburnum) voorraad is inmiddels zo veel mogelijk vergeven en de laatste ( met meest dode planten ) potten zijn afgevoerd ter compostering. Als nabrander vonden we nog 600 hulststruikjes die we snel in veiligheid hebben gebracht op Park 2020.

10 okt 2020Blog 10-10: Bomen zoeken in Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe

Inmiddels hebben we 1 miljoen bestelde en ca 30 bomenhubs waar we ook elk nog wel 10.000 boompjes uitgaan delen. Dat betekent dat we met gemak 1,5 miljoen bomen gaan halen dit seizoen. Deze week was het begin van een campagne om die 1,5 miljoen of meer bomen die besteld zijn ook daadwerkelijk te vinden. Daarbij is het niet moeilijk om miljoenen berken, esdoorns, wilgen, dennen en sparren te krijgen. De uitdaging is om een leuke mix van soorten van te vinden waarmee ook echte voedselbossen en biodiverse hagen en klimaatbossen aan geplant kunnen worden.

We zijn inmiddels zo ver dat zich een indrukwekkende hoeveelheid organisaties heeft aangemeld om mee te doen. Heel fijn is het dat landschapsbeheerstichtingen (Plan Boom), Staatsbosbeheer (400.000 ha bos!) en deze week ook natuur monumenten zich hebben aangesloten om mee te doen. En gemeentes als Arnhem (1200 ha bos in beheer) en Amsterdam ( Amsterdamse Bos 1000 ha) helpt ook. Dus we komen er wel , maar het moet nog wel gebeuren. En de spontane aanmelding van boompjes van vooral leuke soorten viel tot dusver nogal tegen. De meeste beheerders komen niet verder dan dat ze graag van elzen, wilgen en berken af willen. Maar daar zoeken we niet zo zeer naar. Vooral uit

de eigen MEERGroen beheer gebieden hebben we tot nu toe de leukste soorten zoals meidoorn, kersenboom, ribes, sleedoorn, vlier, Europese vogelkers, kardinaalsmuts etc geïnventariseerd. En daarnaast hebben we natuurlijk de 90.000 perenbomen en 30.000 sneeuwballen( Viburnums) achter de hand gehouden. Voor de broodnodige aanvulling. Daarom zijn we maar eens op pad gegaan en zo kwam we in het Amsterdamse bos vele meidoorns en hondsrozen tegen en in Flevoland Japanse wijnbes, in het Fries Drentse Wold Brem en Lariks en in de Borger boswachterij frambozen. Dat kostte wel 600 km rijden en 12.500 ha bos bekijken. Nu nog zo’n tocht in Oost Nederland, in Zuid Nederland en in West Nederland. Dat kan een leuke maand worden.

Intussen gaat het werk in de MEERGroen projecten ook door En dat was een natte boel deze week. Op maandag legden we 140 m2graszoden in de stomende regen op het Fort Hoofddorp> maar er waren toch 12 mensen. Dat is heel mooi voor een nieuwe groep. Wat een inzet! Op dinsdag, donderdag en zaterdag harkten we nog 10 ton of meer hooi bij elkaar die waren blijven liggen bij het balenpersen overal in Hoofddorp van de bloemenweides en op woensdag was het zo nat dat we tijd kregen om veel rommel op te ruimen en voor de winter op te slaan.

26 sep 2020Een drukke en productieve week

Deze week had niet een hoofdthema. Het was gewoon lekker productief gevarieerd. Op deze manier combineerden we plezier en productiviteit :

- Sneeuwballen. Als vervolg op de perenbomenactie kwam er een ander kweker die ons 25000 sneeuwballen/Viburnums aanbood. Echter bij tellen bleken het er rond de 100,000 te zijn. Dat was dus weer een hele uitdaging om die een goede bestemming te geven. De meeste hebben rond deze tijd/ 1 oktober een bestemming gevonden. Zie hoe we dat deze op deze impressies. De ingekuilde peren bomen van augustus doen het verder prima en pakken nog flink was energie voor ze in november echt in rust gaan. Ziet er mooi uit

- Rond het fort Hoofddorp speelde het feit dat 25 september de uitgestelde officiële opening werd gehouden, van de door de Corona crisis in april uitgestelde versie. Om het fort er goed uit te laten zien hebben we als Buitenruimte-vrijwilligersgroep flink gewied, massa’s stenen geruimd en ook wat zichtlijnen gekapt inde bomen die rond de fort gracht staan. Helaas was de opening een natte boel.

- In het winkelcentrum van Hoofddorp bleek niemand enige moeite te willen doen om een kruiden- en bloemenparkje te onderhouden . Zodoende wordt het , jammer maar helaas, opgeruimd en hebben wij nog maar wat van de bijzondere planten gered.

- De wijk Houtwijkerveld bestond deze maand 40 jaar en dat was aanleiding voor een boekje en een feestelijke herdenking waarvoor ‘ons’ groen er ook goed uit moest zien. Er werd dus flinke gemaaid, gehooid, de amfibieënpoel op geknapt en die activiteit zorgde er weer voor dat er een paar extra mensen aanhaakten om te helpen.

- Op Park 2020 en onze andere tuinen is het

volop oogsttijd. Dankzij de tegen de konijnen gerestaureerde hekjes hebben we mega grote kolen en pompoenen. Maar ook is dit de tijd om tomaten, tomatillios, okra’s, citroenkomkommers, eindeloos veel pompoenen en courgettes en nog veel meer te oogsten.

- Ook hebben we de natuurmuur klaar gekregen en ingeplant. Omdat Andre Buikema de Park manager met pensioen gaat en hij veel heeft gedaan voor ons en het park wordt dit parkje bij zijn vertrek naar hem vernoemd. En hij mag het openen

- In september zijn de bloemenweiden uitgebloeid. We doen dan nog een 2e of 4e ronde ongewenste kruiden wieden handmatig, voor een tractor alle 20 ha maait, laat liggen zodat het zaad kan vallen en hooit. En daarna volgt nog frezen en soms bij zaaien

- In Meermond hebben we naast het moeras en de bramen bijhouden een nieuw stappenroute door het moeras gemaakt in aanvulling op het heksenpad en we zijn begonnen aan een megaklus om de rododendronvallei en -poel met een wilgentenen-vlechtwand te voor zien. Daar bij kwam bramen vrij die indrukwekkend in 4 richtingen slierten van 6 m hadden geproduceerd.

- Plezierig nieuws was dat we weer in de nationale duurzame top 100 van Trouw zijn gekomen. Vorig jaar op de 21 plek. Hopelijk dit jaar weer iets hoger. Dat horen we 8 oktober

- En last but not least: We hebben deze maand een 6-delige insectenhotel cursus afgerond op de Kompas school met 15 kinderen. Die hebben elk een insectenhotel voor zichzelf gemaakt en een combi van 6 stuks voor de school. Leuk om te doen, maar niet 3x 6 lessen achter elkaar. 1 serie is wel genoeg.

Als je het werk wat we doe leuk vind: kom een keer kijken, maar nog liever kom een keer helpen.

20 sep 2020Sneeuwballenactie

Vorige week was een reguliere week, maar deze week was het al weer flink minder rustig.

De week begon met wat onrust op het fort ,waar allerlei definities oer wat een bloemenweide is door het bestuur en de Vrijwilligersgroep anders werden geïnterpreteerd.

Maar dat werd in goed overleg op gelost en met een excursie naar het Cultuurcentrum waar een fort tentoonstelling liep, onderstreept. En volgende week gaan we op naar de officiële opening van het fort

Dinsdag kwam na 3 jaar opeens het boek over “natuur op eigen kracht’ uit van de provincie Noord-Holland . waar ook MEERGroen instond.Een exemplaar werd door een delegatie van de provincie gebracht, wat een interessant gesprek over samenwerkingsmogelijkheden opleverde

Maar de week werd wel een beetje gedomineerd door de sneeuwballen actie. Dat is na de perenbomenactie weer een bedrijf die overgeschoten struikjes beschikbaar maakt aan onze bomenactie. Sneeuwballen ( er zijn 50 soorten en rassen) zijn Viburnum soorten, waar ook bv de Gelderse roos onder valt. In dit geval ging het om 25000- 30,000 stuks die ergens in Amstelveen stonden en per 1 oktober daar weg moesten zijn. Het Urgenda team heeft daar weer een prachtige actie van gemaakt in te trand van de redt

de perenbomen’ nu ‘redt de sneeuwballen’, maar ook gekoppeld aan het Nationaal kampioenschap tegelwippen… en dan wel ‘tegel er uit: Sneeuwbal erin’. En de belangrijkste deelnemende partijen zijn daarbij Amsterdam en Rotterdam…

Vrijdag, zaterdag en zondag werd de transport operatie volop op gestart, maar toen bleken er geen 30,000 te staan maar ca 100,000 en naast sneeuwballen ook hulst, kamperfoelie en olijf wilgen. Tellen blijkt toch wel erg lastig te zijn. Dat tel probleem speelde ook bij verschillende boswachterijen, waarvan we verwachtten dat ze zo op zouden kunnen lepelen wat er aan zaailingen beschikbaar gemaakt kunnen worden… maar niet dus. Niemand lijkt er weg mee te weten, dus moeten ze we zelf voor langs komen om het tellen en soorten identificeren samen te doen. Een beetje lastig voor 20-100 locaties door heel Nederland van tienduizenden ha.

40 jarig bestaan Houtwijkerveld

Zaterdag 19 werd het 40 jarig bestaan van Houtwijkerveld gevierd met een boekje, een drankje en veel lof over het groene en de sociale cohesie. Jammer is alleen dat er 5 -10 mensen komen helpen als het over beheer gaan en dat er bij een drankje wel 100 mensen langs komen. Maar toch nog leuke gesprekken gevoerd en 2 nieuwe geïnteresseerde werkers die ingetekend hebben.

12 sep 2020Groenendaal weer eens

Deze week was een reguliere week.

Maandag morgen Park 2020. de laatste keer van het jaar gezaaid, en de kas op orde gebracht na 3 dagen afwezigheid. Maandagmiddag met 8 mensen op het fort gewerkt: een stuk van het dak ontgonnen t.b.v. of een groente tuin of een bloemenweide. Daar kwam wel 1 m3 tegels en plastic uit… niet zo goed. Maar wel lekker gewerkt. In de avond een MEERGroen bestuursvergadering met op de vergadering iemand die ons team wil komen versterken en na afloop een aanmelding voor nog iemand via internet.

Dinsdagmorgen: park 2020: vele geoogst tbv Lindenhoff en De biologische markten van Amsterdam, Zeist en Hilversum. In de middag een insectenhotelworkshop op een lagere school met 15 ‘talenten’ en daarna weer oogsten, wieden en zaaien.

Woensdagmorgen de natuurmuur op park 2020 afgemaakt en in

de middag op excursie naar Lindenhoff in Baambrugge om daar de tuinen en het assortiment bekijken. Indrukwekkend en leuk om te zien hoe we gelijk denken en elkaar aanvullen. Voor volgend jaar zit er nog meer in het vat.

Donderdag overleg over het Pop Up Parkje op het Raadhuisplein, bezoek van een landeigenaar uit Groningen om een plan voor een voedselbos plant van 5 ha in elkaar te zetten en om 6 uur nog een pilsje gedronken met een partij om het Central Park Hoofddorp concept nader in te vullen.

Vrijdag voor het eerst dit seizoen weer eens naar Groenendaal ipv Meermond. Het opknappen van de Rododendronvallei met een wilgentenenbeschoeiing en heel veel bramen verwijderen.

Zaterdag een dagje Jansonius terrein om het riet bij te houden en het voor de maaitractor makkelijk te maken om te werken: wij maaien rond de bomen en de oevers waar hij niet kan komen.

5 sep 2020Even bijkomen en de draad weer oppikken

Even bijkomen

Na de perenbomenactie was het even nodig om alle zaken die waren blijven liggen weer op orde te brengen. Dinsdag hebben we de balans op gemaakt met Urgenda. Inmiddels zijn er 1 miljoen 5000 besteld en tot in oktober willen we vooral werk maken om die bomen ook echt te verzamelen. Dat vereist contacten met boswachters en het rondmaken van de afspraken met SBB en groene organisaties.

Intern speelt de discussie: laten we de teller nu het zo lekker loopt door lopen topt 2, 5 of zelfs 10 miljoen of houden we het op de 1 miljoen, wat we kunnen behappen. Er is wat te zeggen voor beide strategieën. Als we de teller door laten lopen naar bv 5 miljoen, creëren we net als met de perenactie een luxe probleem, waarmee we andere partijen zoals het ministerie van landbouw kunnen betrekken om met de organisatie te helpen.

En houden we het op de 1 miljoen, dan kunnen we dat rustig gaan organiseren en volgend jaar naar de 10 miljoen opschalen. Wat is wijsheid?

Trouw Duurzame top 100

Deze week kregen we het bericht dat we als MEERGroen weer in de duurzame top honderd zijn verkozen. We weten natuurlijk niet op welke plek. Laten we hopen dat we hoger op komen dan de plek 21 van 2019

Andere projecten

In park 2020 kregen we de ene nare verrassing na de andere. Inmiddels weten we van ca 8 mensen of groepjes dat ze misbruik maken van onze faciliteiten en gastvrijheid. Er zijn hele families gesignaleerd die tassen vol met groente en tomaten oogsten 2 of 3x in de week als we er niet zijn. Waarschijnlijk betalen ze niet, maar als ze het wel doen zijn er ook mensen die elke dag

onze kluis legen. Ook zijn er mensen die gereedschappen, palen, gieters en slangen stelen bij het leven. Zo zijn er 20 palen van elk 20 kg die nog terug moeten en elk €35 kosten weg gehaald. Daar heb je een aanhanger voor nodig. En we hebben weer ongewenste bezoek van vandaaltjes. Alleen waren die zo dom dit weekend om pizza in de kas te laten bezorgen en de bonnen met hun naam en telefoonnummer te laten liggen, naast alle rotzooi die die ook achterlaten. Daarom hebben we nu maar besloten als we er niet zijn de kas op slot te doen. Wat een kut mentaliteit. Jammer dat de 99 % weldenkende en zich gedragende mensen moeten lijden onder die paar idioten en profiteurs.

Verder hebbend we de draad weer op gepakt op het fort ( 8 mensen), het stenenveld ( 4 mensen) , Houtwijker veld ( 8 mensen) en Meermond (12 mensen). Het was weer een welbestede week. Vooral Houtwijkerveld was leuk omdat het de opmaat was naar het vieren van het 40jarig bestaan van de wijk op 19 september.

Nieuw landgoed

Terwijl het aangaan van het beheer van het Sorghbosch onder de dynamische aansturing van de gemeente Heemstede nu als 3 jaar lang stil staat, hebben we een nieuw project in Heemstede bij een particuliere eigenaar ontdekt. Na een eerste kennismaking in juli en het schrijven van een beheerplan kwam daar deze week een akkoord op. We gaan vanaf november het beheer van Landgoed Mariënheuvel van 17 ha doen en daar een eigen vrijwilligers groep voor vormen. In Mariënheuvel komt een conferentie centrum, voor bedrijven die in intern beraad gaan, vaak over hun maatschappelijke positie en duurzaamheid beleid en ook daarin krijgen we een rol door het geven van presentaties en het uitvoeren van werkzaamheden met conferentie groepen.

Zo moet het en zo snijdt het mes aan twee kanten.

29 aug 20201 miljoen bomen besteld !

1 miljoen bomen!

Vorige week liep de perenbomen actie viraal. Uiteindelijk zijn er van de 190.000 bomen 90.000 ingekuild voor de winter projecten en zijn er 100.000 uitgedeeld op 19 locaties door het hele land.

Deze actie zette onze doelstellingen goed op de kaart en als gevolg daarvan kwamen er ook voor de reguliere actie (van15 nov tm 15 maart) veel meer reacties binnen. Dat heeft deze week geleid tot het feit dat ons streefaantal van 1 miljoen zaailingen inmiddels gehaald is. Dat wil bij 1-4 boompjes per m2 zeggen dat er 2500 tot 10.000 ha klimaatbos ‘besteld is’ in 3 maanden.

De grote vraag is nu of we het daarbij gaan laten omdat we daar de capaciteit voor hebben gepland) of dat we door gaan op deze golf van enthousiasme. Dat is de grote vraag voor volgende week. Als het aan mijl ligt zou ik door willen stomen naar 5 miljoen of 10 miljoen bestellingen en dat

melden bij provinciale en nationale overheden om die aantallen ook te gaan verwerken en dit maatschappelijk draagvlak om te zetten in daadwerkelijke actie.

De week begon met een bijeenkomst in het Novotel Hoofddorp met 25 geïnteresseerden om lokaal of regionale coördinator te worden. Ook daar ontstond het momentum om de schouders eronder te zetten. Ik hoop dat er nog meer mensen bijkomen zodat we echt in het hele land kunnen gaan oogsten en planten van bomen, heggen, voedselbossen en klimaatbossen.

Wordt vervolgd

andere projecten

Na de 2 hectische perenbomen weken hebben we het deze week een beetje rustig aan gedaan. Het was tijd om de andere projecten weer op orde te krijgen .Zo hebben we op het fort gewerkt, is de voedseltuin van park2020 weer op orde ( met veel verkoop van groente) , is er een vlog over de bomenactie gemaakt en is het hooien en frezen van onze 20 ha bloemenweides op de rails gezet.