bovenfoto

Blog van Franke van der Laan

Eindelijk droog weer, 29 mrt 2020

 

De laatste dagen van maart zorgde een groot hogedruk gebeid eindelijk voor een periode van droog weer. Sinds september liepen we op park 2020 tot onze enkels in de blubber en het water .In een dag of 10 van af 21 maart is dat water verdampt en de grond ingezakt. Dat hielp bij het bedienen van geïnteresseerden die boompjes kwamen uitzoeken.

Inmiddels zijn er 67000 boompjes meegenomen en volgende week gaan er nog 10.000 tot 20.000. Dus dan zijn we er aardig doorheen en blijven er misschien alleen nog wat esdoorns over en natuurlijk de Amerikaanse vogelkers, die we niet uitdelen. De meeste bomen zijn mee gegaan aan ca 15 Caring Farmers en daarnaast nog ca 15000 boompjes

aan andere boeren en bewoners van overal al nergens: Hoofddorp, Heemstede, Lijnden, Badhoevedorp, maar ook Hilversum, Haarlem, Utrecht, Gouda en ga zo maar door. Totaal zijn er tegen de 200 afnemers geweest tot dusver.

Tussen het ontvangen van bezoekers door zijn we al begonnen met het zaai rijp maken van de vrij gekomen grond en zijn er al een stuk of 20 gewassen ingezaaid en uitgepoot.

Insectenhotels

En deze week vonden we eindelijk tijd om de 4 insectenhotels bij de zonnepanelenweide te plaatsen. De staan mooi, pallangs de N201 (rondweg Hoofddorp)en volgende week gaan we de bijbehorende bloemenweide plannen.

Oudere blogs:

datum

titel

open/dicht

21 mrt 2020Boomweggeefactie van start

Na 6 maanden boompjes verzamelen op Park2020was het dan eindelijk tijd om de voorraad uit te zetten. Dat verzamelen ging nog redelijk apart: Omdat er geen schot kwam in oppervlaktes om klimaatbos aan te planten hadden we niet toe gewerkt naar de gehoopte 200.000 tot 300.000 stuks. Want die zouden we dan toch niet kwijt kunnen. Zo stonden er maandag 9 maart 40.000 stuks klaar. En toen meldde zich Urgenda met een bestelling van 60,000 stuks.

Dat gaf de gelegenheid om om alsnog de turbo er opzetten en hebben in 10 dagen tijd het aantal naar ruim100,.000 opgeschroefd Daarbij hielp het dat daarin het NLdoet weekend zat met extra handjes dat 25.000 stuks opleverde.

Direct na NLdoet konden grootgebruiker, waaronder de Caring Farmers onder de vlag

van Urgenda al komen halen. Hoewel de nationale boomfeest dag niet door ging deden wij het wel (met een beetje aandacht voor weerstand op bouwen en afstand houden). En zijn er sinds 15 maart nu al 61000 boompjes op bestemming gekomen. En volgende week gaan er nog 10.000 naar een klimaatbos en houden we er 25000 in reserve voor een klimaat plantsoen, waarvan de financiering pas op 2 april duidelijk wordt.

Al met al was het een top week met veel blije gezichten vele inspirerende gesprekken , die hopelijk vele vervolg contacten op gaan leveren. En over 1 week ( als alle boompjes in onze groentuinen een bestemming hebben) kunnen we ons weer focussen op het groente soezen. En de planning voor het volgende klimaatbos seizoen waar bij we misschien wel een miljoen bomen beschikbaar willen maken (en planten)

16 mrt 2020Urganda teamt mee op

Al sinds 2008 houden we de boomweggeefactie. De kern daar =van is dat je met een beetje ecologische kennis en wat inzet honderden en duizenden zaailingen van allerlei soorten zo uit de natuur op kunt scheppen. Dat gebeurt bij regulier bosbeheer, maar dan worden ze versnipperd of op takkenrillen gelegd. Maar wij kwamen met het idee om leuke soorten en later zo veel mogelijk soorten apert te zetten en in te kuilen in lege groentetuinvakken vanaf half november en deze dan als bijdrage aan de boomfeestdag gratis beschikbaar te maken aan mensen om hun tuinen en terreinen natuurvriendelijker in te richten.

Zo zijn we van 2008 tot 2019 gaandeweg gegroeid van 500 naar 20.000 boompjes

Door het oprukken van de klimaatcrisis hebben we onze aandacht niet meer alleen gericht op de gemakzuchtige burger die zijn tuin betegeld, maar ook op overheden en andere terreineigenaren. De bedoeling daarbij is onze aanpak in te zetten voor de aanleg van klimaatbossen en meer biodiversiteit.

Al vanaf juli 2019 vergaderen we daarover met jan en alleman… maar veel gebeurt er niet behalve dat vergaderen. Dus van de 200.000 boompjes die we zouden kunnen verzamelen hadden we er 2 weken geleden nog maar 40,000 bij elkaar ( waarom meer verzamelen als er geen plek komt om ze uit te

planten)

En toen kwam Urgenda langs met hun actie van Caring Farmers. Zij wilden alleen wel 50.000 boompjes afnemen en zelf zagen we ook nog wel kansen voor een paar tienduizend. Dus toen hebben we er alsnog de turbo opgezet en in 10 dagen tijd hebben we er nog 62000 bij gezocht. Daarbij hielp het dat het 13 en 14 maart Nldoet was ( met meer handjes).

Als die boeren die 2000, 5000 en 10.000 stuks wilden laten we liever niet samen met de gewone burger komen die er 1 of 2 of 10 willen op 18 maart. Dus die boeren kunnen met voorkeur en aparte begeleiding al vanaf 8 maart langs komen. Zo zijn er tot op helden in 1 week al 3.4000 boompjes maar Texel, Groningen, De N.O.P, Drenthe, De Achterhoek, Overijsel en Noord Brabant gegaan. En sommige boeren kwam zelf helpen met uittrekken en uitsteken.

Nu is zelfs nationale boomfeestdag met het Corina geweld afgelast, maar wij gaan in de gezonde buitenlucht lekker door. De actie stopt op 4 april volgens de regel : wie het eerst komt ,het eerst maalt: Dus op is op. De rest die we dan nog hebben worden voor klimaatbossen of over andere Caring Farmers in bulk afgenomen. Dus alle boompjes gaan zoals altijd weg naar een nieuwe groei plek.

En volgend haar gaat we weer 5 keer over kop met een half miljoen of meer!

29 feb 2020Eindelijk klimaatbos explosie!

Klimaatbos

Jaren doen we al mee aan de nationale boom feestdag met onze boomweggeefactie. Deze actie is om te laten zien dat met een beetje ecologische kennis en wat inzet duizenden bomen zomaar voro het oprapen staan. We doen dat natuurlijk niet om als gekke pietje mensen die die kennis en inzet niet hebben gratis aan boompjes te helpen, maar om een maatschappelijk effect te bereiken.

Dit jaar was van af 2008 het 12e jaar op rij dat we van 500 boompjes per jaar uiteindelijk vorig jaar 25000 stuks hadden staan. En dit jaar hoopten we op een doorbraak om van bomen voor individuele afnemers in de regio door te stoten naar geheel Nederland en een plek in overheidsland.

Sinds maart 2019 was dat een van de hoofd prioriteiten van MEERGroen en om dat voor elkaar te krijgen hebben we stad en land afgelobbied om medestanders en aandacht. En om dat proces kracht bij te zetten hebben we de turbo erop gezet om potentieel 200,000 boompjes die we kunnen verzamelen ook bij elkaar te krijgen. Daar bij werden we gemotiveerd door de aandacht bij de bedrijven op Park2020, maar wat we ook probeerden: er kwam niet veel op gang. Het bleef bij eindeloos overleggen een nieuwe contacten leggen. Daarom is het verzamelen ook niet met maximale inzet gebeurt zodat er per vorige week ‘slechts’ ca 40.000 exemplaren van 87 soorten bijeen

gebracht waren… wel bijna 2x zoveel als vorig jaar, maar bij lange na niet de potentiele 200,000.

En toen barste op eens de bom deze week: 1 ha in Flevoland, en op 2 of 3 plekken serieuze belangstelling in de Haarlemmermeer en als klap op de vuurpijl aandacht van Urgenda die alleen al wel 60.000 stuks wil afnemen. Daarom gaat de turbo er de komende weken nog alsnog op en vooral met Nldoet om toch nog inde buurt van de 100.000 te komen. Afgelopen vrijdag was daarbij een goede dag met in een dag met 8 mensen 8000 stuks.

En in Limburg heeft onze aanpak een vervolg gekregen met een groep die onze boomweggeefaanpak daar gaat gebruiken

Eikenprocessierups

Deze week aan het einde van de winter was ook het moment om onze knopen te tellen over de vleermuizenkasten en mezenkasten die we in Heemstede willen inzetten om de eikenprocessierups opmars in te dammen. Er kwam prima hulp van een Heemsteder met een eigen houtwerkplaats , dei er 10 zelf bouwde en van een ondernemer die er 20 kocht op eigen houtje. Z0 waren 124 klaar en was 29 febr 2020 de dag om ze allemaal op te hangen. Omdat zich niemand melde op een kranten oproep om te helpen, hebben we zelf met de Groenendaal boswachter de handen uit de mouwen gestoken en er op 1 dag 54 opgehangen. D e boswachter doet de rest op 2 maart.

Voor waar toch weer geen slechte week

9 feb 2020Top week

Het was een week met mooi weer waarin we verschillende keren al buiten konden koffie drinken ( 1e week februari!), maar ook in andere opzichten was het een topweek.

Gemeente Amsterdam

Zo legden we vruchtbare contacten met Amsterdamse e Ambtenaren die duurzaamheid en ecologie doen hoog in het vaandel hebben staan. Dat belooft vroeger of later een doorbraak in Amsterdams projecten

Klimaatbos

Ook begint er na 9 maande duwen en trekken een beetje beweging te komen in het maken van klimaatbos. Het verzamelen van boompjes hadden we al wat beperkt, maar nu er op 3 plekken uitzicht komt in het aanleggen van klimaatbos kon de turbo er weer op. Dat leverde deze week in 2 werkdagen meer dan 7000 zaailingen op. Vanaf nu van de 35000 op naar de 100.000. En ook de stichting nationale boomfeestdag begint te bewegen om de boomweggeefactie nationaal bekend te maken en er zijn signalen van meer plekken waar men wil gaan verzamelen en uitdelen

International school

Ook

de contacten met de internationaal school worden intensiever. Deze week concrete op tie bespreken om met de GreenTeams van deze school aan het werk te gaan. Hun reforestation ideeën passen goed op onze klimaatbosinitiatieven.

Hading: Projectvoorstellen

Met 2 loonwerkbedrijven zijner deze week concrete ideeën tot stand gekomen om projecten aan te kaarten. Het eerste project is met een agrarische loonwerker om biodiversiteit in agrarisch natuurbeheer op de kaart te zetten. Dat voorstel voor het Deltaplan biodiversiteit focust op een unieke samenwerking van vrijwilligers en machinewerk wat heel mooi complementair is een al 12 jaar steeds intensiever wordt.

Het 2e plan gaat om bermbeheer . Dat bermbeheer is meestal alleen gericht op maaien en veiligheid en biodiversiteit komt er bekaaid af. Onder de paraplu van Betrekken bij Groen hebben we met de reguliere beheerder die ook wel meer biodiversiteit wil, een plan voor 14 ha bermen geformuleerd.

Beide projecten vallen onder de noemer: waar een wil is, is een weg (of een mooie berm)

2 feb 2020Ijsvogelwand

Temperatuur en Fenologie

Het ongewoon warme weer had de laatste week van januari weer uitschieters naar 12 graden. Geen ijs te bekennen en bloemenweides ( Die groeien boven de 10 graden) worden steeds groener. Vooral de voorjaarsbollen zoals krokus zijn extreem vroeg: in plaats van half maart beginnen ze al massaal te bloeien 1 februari en ook groot hoefblad bloeit al op Meermond: beide 6- 8 weken vroeger dan gebruikelijk.

werkzaamheden

Zoals gebruikelijk inde winter werken we in een mix van binnen- en buitenprojecten. Zo proberen we elke week 1 van de 12 verhoogde teeltvakken van de voedsel tuin van Park 2020 te repareren door de oude verrotte planken en hekken met nieuwe planken te voorzien. Deze week kwam vak 7 klaar en met vak 8 werd een begin geweest. Omdat het zo zacht is en we genoeg compost hebben zijn we ook begonnen met de fruitboomgaarden: boomspiegels maken en compost rond de voet brengen en snoeien. De helt van de 45 bomen op Meermond zijn klaar, de 40 peren van Park 2020, 6 van de 8 bomen bij restaurant Den Burgh en 20 van 80 Goudrenetten van de Ijtocht zone. Die laatste zijn in 15 jaar nog nooit gesnoeid , alleen opgekroond. Dus daar komt heel wat hout uit voor er weer licht in de kroon kan komen. Alleen op de Kaag en in Houtwijkerveld zijn we nog niet begonnen.

Binnenwerk

De binnen werkzaamheden bestonden uit het installeren van de ijsvogel wand voor de natuurbegraafplaats Heemstede ( naast Groenendaal) en het verzagen van het laatste hout voor mezen kasten. Inmiddels hebben we 35 vleermuizen

kasten en 40 mezenkasten klaar. Om meer hout te krijgen wachten we op hout van de boswachters en op medewerking van de bevolking na veenpersbericht om iets aan de eikenprocessierups te doen.

IJsvogelwand

De ijsvogelwand komt op een plek met duinzand. Daarvan verwachten we dat de oever niet stabiel genoeg zou zijn om een holletje in te graven. Daarom hadden we met 4 cm dikke hardhouten planken een wand gemaakt met daarin gaten en buizen. Toen we die wilden installeren bleken er 2 dingen: De grond was vergeven met hele en kapotte klinkers, waardoor we zelfs na 3 uur graven en boren de steunpalen niet de grond in konden krijgen en de oever zat vol met wortels die wel stabiliteit boden. Dus uiteindelijk was alleen afsteken wel een mogelijkheid.

Botshol

De week sloten we af met een bezoek aan een Natuurmonumentenwerk groep in Botshol. We hoopten daar bij op een plek waar vuilboompjes weggehaald konden worden voor de boomweggeefactie. Maar dat mocht niet zo zijn. Het bleek een zaagdag van dikke elzen en wilgen te worden, waar we maar een paar lijsterbessen aan over hielden. Maar toch lekker uitgewaaid.

Sequoia’se

Op Meermond verscheen een gemotiveerde bezoeker die net als wij veel met bomen op had. Hij vulde dat in met het opkweken van b v mammoetbomen( beide soorten) uit zaad, maar hij plantte die tussen het gras en het riet dat de 10 tot 30 cm hoge zaailingen helemaal zou verdringen. Dus daarom gaan we zijn250 planten in een apart plek opkweken tot ze groot genoeg zijn om uit te planten of in de boomweggeefactie op te nemen

26 jan 2020International School

Eindelijk droog weer

Afgelopen week werd gekarakteriseerd dooreen groot hogedruk gebied, waardoor het voor het eerst in maanden niet regelmatig regende. Zo konden de tuinen en bloemenweides een beetje opdrogen en dat was hard nodig. In Park 2020 liepen we op sommige plekken al weken tot onze enkels in de modder i.p.v. op het gras. De winter is überhaupt al weer angstwekkend zacht waardoor ook eigenlijk te laat ingezaaide bloemen weides er prachtig bijstaan omdat de groei gewoon door gaat bij 10 graden plus. Vooral de Vrijheidsdreef, Meermond en de Kohnstamlaan staan er perfect bij met honderden kiemplanten per m2, maar ook in de IJtocht zone, bij het Oude slot, op de ringvaartdijk en aan de Cruquius weg is het OK. Alleen de Thorbeckelaan laat te wensen over door te veel geloop en het storten van sloot bagger en op de Jansoniusstrook en Houtwijkerveld hebben we door de nattigheid niet eens kunnen frezen. Dat moet in April dan nog maar.

Bijzondere soorten voor de Boomweggeefactie

Zoal gebruikelijk werd maandag besteed om weer boompjes in te kuilen. Er zaten weer een paar bijzondere soorten bij: de Robinia of valse acacia en een paar gouden regen bomen. Vooral de Robinia is een waardevolle soort met een mooie boodschap. Hij bloeit nl uitbundig en is daarom een nectarbron voor bijen, maar hij levert onder Europese condities hout van hardhout kwaliteit. We zouden er dus bossen mee aan moeten leggen om te voorkomen dat we, uit gemakzucht als die regenwouden leegkappen.

Compost

Verder hadden we weer 25 m3 compost geleverd gekregen om de laatste groentevakken van de tuin van Park 2020 aan te vullen en om een nieuw aardbeivak aan te leggen. Van aardappels hebben we nl elk jaar te veel (eet niemand meer aardappels?) maar aan aardbeien hebben we schreeuwend te kort. Dat bloemenveld namen we over van de huishovenier, omdat er aan het beheer niets meer werd gedaan en het verwilderde. Maar er stond nog een heleboel interessant soorten in zoals wilde bertram en margriet. Die hebben er bij het schoonmaken uitgehouden en dat leverde misschien wel 500 kg plan materiaal op (2000 stekken a 1- 5 euro)

die we op de bomendijkjes in de Ijtochtzone hebben geplant. Dat is een vast patroon in onze manier van werken: We hoeven niet te kopen als we onze velden en bossen zo beheren dat ze goed groeien. Zo kunnen we ze ook als kwekerij gebruiken. Het mooiste voorbeeld daarvan dateert uti 2006: toen hebben we 30.000 sneeuwklokjes uit een verlaten tuin uitgezet die in 2020 inmiddels vermeerderd zijn naar 250 miljoen( elk jaar verdubbelen en dikke pollensteedas splitsen!) En onze 100.000 - 200.000 zaailingen van de boomweggeefactie staan ook voor een waarde van ca €300.000 tot €600.000 als we die weg gaan geven. Met een beetje aandacht en planning ligt het geld overal op straat in in de velden! En tijd en geld zijn uit wisselbaar.

International School

Deze week kwam er ook een verzoek van de vrijwilligerscentrale Amstelveen om te helpen een soort maatschappelijke stage programma op de internationaal school te helpen op zetten. Daar doen we natuurlijk graag aan mee en naast het aanleggen vaneen natuurtuin op school, het op school bouwen van insectenhotels, etc zijn er ook tig projecten te verzinnen waar 700 kids aan mee kunnen doen: het weer in beheer nemen van de museumspoorlijn en bv boompjes verzamelen en uit planten in klimaatbos. Wordt vervolgd.

Groenendaal

Deze week was het op vrijdag weer tijd om in Groenendaal aan het werk te gaan. De ene helft van de groep hielp de boswachters om ruw gezaagde eikenhouten planken van gevelde bomen op droog plekken en naar de gemeentelijke werkplaats te brengen. Daar worden ze geschikt gemaakt als planken voor bankjes, tafels en om er nestkasten etc van te bouwen. De andere helft hielp om een stukje Groenendaal langs het hek van de Glipperdreef op te knappen. Daar stond het helemaal dicht met esdoorn, kardinaalsmuts en vogelkers. Het werk leverde weer 3000 zaailingen voor de boomweggeefactie op en een strook waar we in de herfst stinsenbollen kunnen planten en een paar aantrekkelijke doorkijkjes die mensen laat zien hoe mooi het landgoed kan zijn. Een daarvan was het doorzicht over de vijver tussen Groenendaal en de begraafplaats en daar hebben we met een knipoog ook een bord op gehangen om de aandacht erop te vestigen

18 jan 2020Start van 2020

Kklimaaturgentie

We zijn het jaar 2020 met veel energie ingegaan omdat er veel leuke dingen te doen zijn en om dat er een steeds grotere urgentie is om vaart te maken met het onderwerp dat ons het meest bezig houd: de vernietiging van het ecosysteem om ons heen omdat we als mensheid alleen maar ons zelf en korte termijn belangen boven alles stellen.

Het is verbijsterend om te moeten constateren dat geen enkele nieuwe klimaatramp brand (Australië, Siberië, Indonesië, Amazone, etc) , orkanen (Filipijnen, Bangladesh, Japan, VS, etc), etc, etc leidt tot effectieve actie (mislukken van klimaatconferentie in Madrid.

En nog erger: ook het onwerkbaar worden van spoorwegvervoer (bv kromme rails door hitte), de stikstofproblematiek, etc leidt allen tot de conclusie dat er meer geld nodig is door en voor elke belangenpartij.

Op vrijwel geen enkel vlak wordt de echte fundamentele oorzaak ook maar besproken: er zijn gewoon teveel mensen en die vormen een te zware belasting voor wat het ecosysteem aan kan, zowel in inname van materialen als in uitstoot van alles. Zolang we deze fundamentele problemen niet eerst bespreekbaar maken en vervolgens aanpakken, gaat geen enkel ‘duurzaamheids’ beleid weren. Heel simpel gesteld: vliegen en auto rijden is hele maal niet slecht, maar 4 miljard auto’s en 5 miljard vliegreizen zijn dat wel. En het maakt niet uit of we dat gaan vervangen door elektrisch vervoer. Want te veel elektrisch rijden wordt ook weer net zo’n probleem. Net als eeuwige groei nastreven met zonnepanelen e windmolens in plaats van kolen - en gas centrales. De dosis is het probleem, niet de techniek zelf.

Start van het jaar

Na de kerst vakantie nam iedereen 1 of 2 weken om zich te organiseren en in de 3e week barstte het overleg circus in volle hevigheid los. Die hele week was daarom gevuld met overleg, vergaderingen en conferenties. In ons geval over de klimaatproblematiek: In Park 2020 over de organisatie die nodig is om ons klimaatbosproject op de rails te zetten, bilaterale contacten om in Nederland en in het buitenland klimaatbossen en CO2 certificaten op de rails te zetten, en een conferentie van de samenwerkende natuur- en milieuorganisaties om klimaatbuffers een rol te laten spelen. Helaas ging die conferentie weer vooral over het gebruik van de natuur om een rol te spelen in bv water opslag etc. Dat is helaas weer een in Nederland dominante denkwijze dat we ons moeten( kunnen?) wapenen tegen de gevolgen van de klimaatveranderingen en is niet gericht op het oplossen of voorkomen daarvan. ( we laten het dus gelaten over ons heenkomen!) En helaas komt die gedachte voort uit het denken dat we het allemaal wel (technisch) kunnen oplossen.

Ik twijfel daar steeds meer aan. 2 voorbeelden waarom ik dat denk: in 2008 dachten de wetenschappers dat de noordelijke Noordpool route zomers bevaarbaar zou zijn in 2040, in 2009 werd dat bijgesteld tot 2030 en in2014 was het zo ver. De mens en ook diep studerende wetenschappers denken nog steeds lineair en op korte termijn. Maar de natuur werkt exponentieel en op lange termijn, waarbij allerlei ecologische processen elkaar steeds verder versterken: denk maar aan de hockey stick van de bevolkingsgroei. Dat leidt tot voor beeld 2 , wat direct voor Nederland relevant is: de zeespiegelstijging. 10 jaar geleden was de inschatting van wetenschappers dat in 2100 de zee tussen de 20 en 40 cm gestegen zou zijn. Vorige week werd dat bijgesteld naar misschien wel 1.5 meter. Die schatting is mede ingegeven om niet teveel paniek te creëren en het idee fixe van een technologie oplossing (en daarvoor geld te vragen) hoog te houden. Neem van mij aan dat voordat het 2100 is, die schatring bijgesteld zal moeten worden tot 3, 4 of zelfs 6m zeespiegel stijging of meer. We blijven met zijn allen hardleers om niet aan de echte oplossing te willen werken. Het idee dat groei de enige weg voorwaarts is lijkt op een

verslaving.

Aan het werk

Tot zover de klimaaturgentie. Dat is een beetje de punt op de horizon, waar we naar toe werken. Vanuit de gedachte: ‘Think global and act local’ is er ook deze week weer een boel werk verzet. Het plezier daarin en de bereikte resultaten vormen naast de urgente dat er meer moet gebeuren een bron van energie om ‘lekker‘ door te gaan.

Bouwwerkzaamheden

In de winter bouwen we veel insectenhotels en nestkasten in het volste vertrouwen dat ze allemaal een mooie bestemming zullen krijgen. En deze week gebeurde er op dat vlak veel: zo kwam er interesse om maar liefst 4 grote insectenhotels

op het 60 ha grote zonnepanelenveld van SADC bij Hoofddorp te plaatsen gecombineerd met een bloemenweide. Bij Gamma gaan we weer een workshop doen ( 22 februari) om insectenhotels , nestkasten en vleermuizen kasten in te zetten als ecologisch middel om eikenprocessie rupsen(EPR) en buxus motten ‘in even wicht te houden’, maar ook daarmee mensen erop te wijzen dat spuiten niet de beste aanpak is. Vleemuizen eten nl de nachtvlinders en mezen de rupsen. En ook de gemeente Heemstede wil die kant op: 3 jaar geleden waren daar 2 EPR nesten, 2 jaar geleden 20-, vorig jaar 50 en je kunt op je vingers natellen dat dat er in 2020 80 tot 100 zullen worden. De zorg van de mensen daarover is een prima manier om ecologische bestrijding en zelf mee doen in het blikveld te brengen.

In Heemstede gebeurde nog meer; bij de bibliotheek ontstaat een leuke nieuwe samenwerking om kruidentuinen, een boomgaard en speelplekken te maken, in de nieuwe natuurbegraafplaats kunnen we een ijsvogelwand maken. Leuk toch?

Park 2020 en compost

Op park 2020 gaan we in 2020 het 6 jaar is van een driejarig contract. Maar de infrastructuur was ingesteld op 3 jaar. De bouwgrond is zo slecht (Natte en dichtgereden klei) dat we eigenlijk alleen in verhoogde compost bakken telen en die bakken worden omsloten door planken die inmiddels verrot zijn. Dus we zijn nu bezig om 700 m nieuwe planken aan te leggen voor de komend 2-3 jaar. En dan maken we meteen de hekwerken om de bakken ook weer dicht om de bloeiende konijnenpopulatie eruit te houden.

Tegelijkertijd hogen we de grond weer op. Eerst met 25 m3 compost, maar we kwamen nog 10 m3 tekort. Die kregen we deze week geleverd met nog 15 m3 die we gebruiken om al onze boomgaarden te verzorgen: Fruitbomen leveren het meeste op als je ze goed snoeit zodat er licht in de kroon komt, als je de concurrentie van grassen om de voet terug dringt ( dat heet een boomspiegel) en op die plek brengen we dan een flinke berg voedselrijke compost op. Dat doen we ook bij de fruit bomen en fruitstruiken op de Jansonius natuurstrook. Alles bij elkaar 15 m3 voor meer dan 300 bomen en struiken op 12 plekken.

Jansonius

De brugboom over de amfibieënpoel in Jansonius is bedoeld als een speelobject. Maar zo’n stam is vrij glad. Dus om hem voor de jeugd bruikbaar te maken is een soort leuning wel handig. Maar de bestaande leuning liep diagonaal , dus men moest er halverwege de overtocht onderdoor. Dat werkt niet. Dus ook daar hebben we wat aan gedaan en we hebben antislip kippengaas aan gebracht. En we hebben de Janoniuswilgen die met groot geweld geknot zijn (zodat de knot jaar na jaar steeds verder uit model groeit) een beetje gefatsoeneerd.

In de winter straat de natuur ca 5-6 maanden stil en dat geeft de mogelijkheid om allerlei zaken zo te maken dat het weer een groeiseizoen beheerbaar kan blijven.

HeadingL Meermond

Dan Park Meermond. Ook daar hebben we een boomgaard van 45 bomen en 60 fruitstruiken en zijn we begonnen met boomspiegels maken, en compost toedienen en snoeien. Dat hebben we met de helft van de bomen gedaan zodat de andere helft met de school kan gebeuren die de boomgaard geadopteerd heeft. En deze winter bood ook ‘lucht’ om iets te doen aan een plaag waar we al 5 jaar niet aan toe waren gekomen: Japanse duizendknoop. Op 4 plekken zijn er ( rond 2005) wortels van deze plant mee gekomen met de grond waarmee de onderliggende vuilnisbelt is afgedekt. Op 3 plekken hebben we die plant die tot 3 m diep wortels een beetje bijgehouden, maar op 1 plek is er een oerwoud van 3 m hoog en 110 lang en 15 m breed ontstaan. Daar hebben we deze winter ook maar eens de zaag, de spade en de bosmaaier ingezet. Niet met de hoop om het op te lossen, maar wel om deze kloon te verzwakken e beheersbaar te houden als hij niet meer in bloei komt

Heading : Groenendaal

Landgoed Groenendaal is een van de voornaamste plekken waar we zaailingen verzamelen voor onze boomweggeef actie. Inmiddels hebben we 21.000 stuks van 55-60 soorten verzameld en de meeste komen van Groenendaal en van knotwilgen in Meermond.

In Groenendaal kwamen we terecht op een leuk stuk bos met heel veel zaailingen, vooral natuurlijk esdoorns, maar ook interessante soorten als vogelkers, kruisbes en aalbes. En achter al die zaailingen kwamen prachtige doorkijkjes over de waterpartij bij de begraafplaats tevoorschijn. Dat bracht ons weer op de gedachte (met een knipoog) dat de meest mensen dat niet opmerken en daarom hangen we er ws een bord neer vanaf de Glipperdreef met de tekst: ‘Dit uitzicht wordt u aangeboden door de gemeente Heemstede en stichting MEERGroen’.

11 jan 2020Start van 2020

Het nieuwe jaar is weer begonnen, maar eigenlijk zijn we niet gestopt,. Toch is het handig om aan te haken op het gevoel dat veel mensen een nieuwe start willen maken> We surfen dus lekker mee op deze positieve vibe.

RTV Noord Holland Strijders ( nr 14)

Het jaar begon goed met een uitzending van het programma Strijders van RTV Noord Holland op 2 januari ( opgenomen in november). Het is een programma dat probeert mensen een podium te geven die ondanks alle traagheid en tegen werking toch iets weten te bereiken. Om daarmee de Noord Hollanders die ook een maatschappelijk idee hebben een hart onder de riem te steken.

Zie https://www.youtube.com/watch?v=H3W0iW8CcBU&t=79s of ons eigen youtubekanaal St. meergroen

Klimaatbos

Inmiddels hebben we 21000 boompjes van 56 soorten verzameld voor de boomweggeefactie en de aanleg van klimaatbos en we zijn bezig met 2 plekken, mogelijk drie waar er kansen zouden kunnen zijn om die in te planten.

Park 2020

De voedseltuin hebben we nu voor het 6e jaar ( van een 3 jarig contract) in beheer. Op de klei van de bouwrijp gemaakte grond kun je niet telen omdat die zo kleiig is en in de winter zo nat dat er geen groenten groeien. Daarom telen we op met

compost verrijkte verhoogde teeltvakken. Om die grond bij elkaar te houden zijn die verhoogde bakken om sloten door planken ( samen 700 m lang). Maar die infrastructuur voor 3 jaar was na 5 jaar nattigheid helemaal verrot. Dan is het in de winter een mooie tijd om die 700 m bakken weer te herstellen. En dan nemen we meteen de bescherming tegen de biodiversiteit ook mee. Er zitten nl tussen de 100 en250 konijnen die ook wel groenten lusten. En de vossen- en bunzingpaartjes kunnen de aanwas van de konijnen niet echt bijhouden. Daarom zijn alle teeltvakken naast een bak ook omsloten met een hek met kippengaasvan80 cm hoog … en ook die is na 5 jaar onhandig overstappen behoorlijk gehavend zodat de konijnen overal binnen dringen. Dus dat nemen we ook meteen mee.

Heemstede

In ons Heemsteeds centrum zijn we druk met het voorbereiden van het moment dat iedereen het voorjaar in zijn hoofd krijgt. En dan wil iedereen wel een nestkastje, vleermuizen kast, bloemenweide of insectenhotel. Dus wij zorgen dat we tegen die tijd er een paar100 klaar hebben om te verkopen of voor workshops. Zo gaan we 27 februari bij de Gamma in Hoofddorp zo’n workshop doen. Zowel bij de Gamma als in Heemstede hangen we deze workshops en acties op aan het idee om bijen en wespen te stimuleren en Eikenprocessie rups en buxus motten op ecologische wijze terug te dringen ipv met gif of branden. Misschien helpt het de bewustwording

5 jan 2020Frisse start van 2020

Afsluiting 2019

De week tussen kerst en oude en nieuw is een periode om terug te kijken en de balans van het jaar op te maken. Dat hebben we dan ook volop gedaan door het jaarverslag van MEERgroen te schrijven en de boekhouding klaar te maken voor de accountant.

Natuurmarketing

De vlogs op ons youtube kanaal st.meergoen zijn een poging om te visualiseren wat voor leuke dingen er het hele jaar door langs komen. En daarmee willen we natuurlijk zovele mogelijk mensen bij ons burgerparticipatie aanpak en de M.E.E.E.R. waarden betrekken.. Het is alleen lastig om afhankelijk te zijn van mensen die willen inspreken en andere mensen die willen monteren. Daarom is deze week ook tijd daarin geïnvesteerd is. De eerste geheel zelfstandige vlog productieis vlog 44.

RTV Noord Holland Strijders

Deze week kwam ook de uitzending14 van RTV NoordHolland uit van de Strijders serie. Die was 20 november op enomen. Het strijders programma is een lovenswaardig initiatief van RTV NH om mensen die ondanks soms enorme problemen en weerstanden toch doorzetten om, maatschappelijke initiatieven te realiseren, het woord te geven. En de intentie daarbij van RTV NH is om daarmee andere mensen de moed en de energie te geven om ook niet op te geven en voor hun passies te blijven gaan, Het is dus een eer om voor dit programma gevraagd te worden. Het resultaat staat op de site RTV NH maar ook op op eigens kanaal, St.meergroen

Klimaatbos

Met alle overstromingen, stormen, branden en mislukte klimaatconferenties gaat het met de klimaatcrisis nog niet de goede kant op. Daar over bezorgd, maar ook vastbesloten om er iets aan te doen, zijn we met een groepje voortrekkers rond park 2020 bezig om een ‘Future Forest’ concept op poten te zetten. De achterliggende ideeën en doelen daar bij zijn:

- De wereldgemeenschap

heeft tot op heden geen effectief antwoord op de exponentieel

uit de hand lopende klimaatveranderingen

- Een groot deel van de mensheid kan lange termijn ecologische processen geen handen en

voeten geven en om die reden ontstaat er onvoldoende maatschappelijk en politiek

draagvlak.

- Overheden en bedrijfsleven zien duurzaamheid nog te veel als nieuw technisch

verdienmodel om verder te groeien, terwijl de kern van het probleem juist groei is

door het feit dat het wereld ecosysteem de inname en de uitstoot van de mensheid niet

meer kan bufferen

Dit leidt tot de volgende doelstellingen van Stichting FutureForest:

1: Het mobiliseren van maatschappelijk, commercieel en politiek draagvlak voor een ecologische aanpak van het klimaatprobleem;

2: Om complementair aan alle andere duurzaamheidsinitiatieven , natuurkrachten te mobiliseren om de overmaat van CO2 uit de dampkring te fixeren;

3: Zodat er tijd gewonnen wordt om de te langzaam op gang komende herstructurering in evenwicht met de draagkracht van het ecosysteem te realiseren;

4: Daarbij wordt burgerparticipatie en het verzamelen van zaailingen uit de natuur ingezet als middel omdat maatschappelijk draagvlak te generen en betaalbaar te maken;

5: Deze zaailingen worden ingezet voor de inrichting van klimaatbossen en moerassen als CO2 sink;

6: Te beginnen lokaal in een proof-of-concept project, maar zodra het aantal partners en draagvlak dat toelaat, ook regionaal, nationaal, Europees en wereldwijd, want alleen op wereldwijde schaal heeft deze aanpak het vereiste effect.

31 dec 2019Kerstrust of Kerstdrukte

Kerstrust of Kerstdrukte

De week tussen kerst en oud en nieuw is de tijd dat de meeste vrijwilligers thuis willen zijn. In die week loopt het jaar ten einde en kan de balans op gemaakt worden. Daarom wordt deze week al sinds jaar en dag gebruikt om de boekhouding en de jaarverslagen op orde te krijgen. Dan kan van af 1 januari weer fris met een nieuw jaar begonnen worden.

Het op orde maken van die zaken is, heeft ook zijn eigen charme. Het jaar komt in perspectief te staan het wordt duidelijk of en hoe veel geld er over is. En dat is weer leuk omdat we pas dan bepalen hoeveel er voor onze eigen inzet beschikbaar is.

Dat valt soms tegen en soms mee. Zo draaiden de 4 Haarlemmermeerse projecten dit jaar een negatief saldo. Maar elders was er wel wat over. Maar genoeg om de 3359 uur organisatie die er in 2019 MEERGroen in de organisatie geïnvesteerd is, is er niet. En dat was er nog nooit. In die zin lijken we op het bedrijf Uber, wat ook alleen maar verlies draait, maar toch succesvol is.

Code Rood

Met de vele contacten met de grote bedrijven op Park 2020 begon het dit jaar al te knellen dat het boekje met onze werkwijze en filosofie alleen in het Nederlands beschikbaar is. Dus in deze periode is er ook

tijd gevonden om een Engelstalige versie te maken en te proberen de merendeels Nederlandse context met meer internationaal aansprekende voor beelden aan te vullen. De Nederlandstalige versie heeft 10 jaar nodig gehad voor hij in druk kon verschijnen. Laten we hopen dat deze versie wat sneller kan.

Naar buiten moet ook even elke dag!

Een hele dag binnen zitten is niets voor obs. Daarom nemen we elke dag ook ook nog een paar uur om de tuin op de Geniedijk klaar te maken voor een nieuw seizoen. En daar is met 1000 m2 natuurtuin en 1000 m2 groentetuin genoeg werk aan via spitten, wortelkruiden zoals heksenkruid en haagwinde terug dringen, bramen snoeien,. Compost hopen bouwen, bemesten en overmatige boomgroei terug dringen.

Vandalisme

En last but not least proberen we het sinds oktober constante vandalisme op Park 2020 met achtergelaten rotzooi, brandjes, kotsplekken en in Meermond met vernielingen terug te dringen door er regel matig langs te gaan, ook in avond en nacht.

Plezier

En bij al die activiteit blijft er nog genoeg tijd over voor familiebezoek, oliebollen bakken, op excursie te gaan met de GeeenTeens, te leren vlogje op te nemen en te monteren ( zie de eerste volledig eigen productie Vlog 44 op youtube kanaal st.meergroen en op deze site!)