bovenfoto

Blog van Franke van der Laan

Blog 18-10: Bomen zoeken in Limburg, Brabant en België, 18 okt 2020

 

Het Meerbomen.nu project

Het bomen project komt er aan en drukt wekelijks een groter stempel op de activiteiten. Deze week begon met de 2e Novotel regionale coördinatoren kennismakingsdag.

Leuk dat we weer bijna gratis in het Novotel terecht konden voor deze workshop van een week met ca 25 mensen. Net als in de eerste bijeenkomst maakt zo’n kennismakingsdag een heleboel enthousiasme en energie los bij de deelnemers. Daarmee hebben naast een tiental boswachters, die het zelf wel kunnen nu ook een 40tal vrijwilligers die lokaal en regionaal de kar willen trekken met PR, groepen begeleiden en netwerken. Op deze dag zijn we op een klei- en een duinzand locatie (Houtwijkerveld en landgoed Mariënheuvel) langs gegaan om de praktijk te proeven. Dat leverde ook een mooi filmpje op waarin iedereen een motiverende zin insprak. Zie meerbomen.nu op youtube.

De tocht in Flevoland, Friesland,. Groningen Drenthe om oogstplekken te inventariseren was zo goed bevallen dat we de hele week aan de telefoon zaten om nog 3 van die tochten te organiseren. Eentje in Limburg en Brabant ( en België) , eentje in midden en oost Nederland en eentje in west Nederland. En dan moet het duidelijk zijn waar we wat kunnen oogsten zodat we weten wat we op de plant locaties kunnen aanbieden. En dat valt niet mee. De meeste oogst locaties bieden alleen bulk soorten aan zoals berk, den en esdoorn, die ze graag kwijt willen. En die bulk soorten daar weten we wel van, dat er meer dan genoeg van zijn. Maar de meest plant locaties willen voedselbossen en biodiversiteit toevoegen en dat vereist bloeiers en bes dragende soorten zoals meidoorn, sleedoorn, vlier, lijsterbes, vuilboom, kersenbomen, enzovoorts. En die biedt niemand aan, maar als ik er langs ga vind ik ze bij bosjes. Dus er zit niets anders op om dan zelf maar op pad te gaan.

Deze week lukte het een om hef afgelopen weekend vol te plannen met plekken in Limburg en Brabant. De eerst stop was een kloosterland goed bij Sittard, waar ze een voedselbos wilden planten, maar waar bij navraag talloze leuke soorten ook nog voor

het opscheppen staan. Vooral honderden walnotenbomen. Die wil iedereen wel. Een heel leuk, de lokale mensen brachten meteen groene organisaties bij elkaar die er ook bij kwamen Dat was dus bingo. Daarna naar een pril voedselbos in wording in Budel, en 1000 ha een bos van Brabants landschap in Rijsbergen, en als afsluiter net over de grens met België een voedselbos dat al 5 jaar in ontwikkeling is en zowel zaailingen oplevert als nog meer leuke soorten wil aan planten. Dat wordt een heel leuke locatie waar we met veel voedselbosadepten een excursie heen kunnen maken en in 1 dag zowel de gewenste soorten heen kunnen brengen als een 1000 tal eikjes, goudwilgen en kersenbomen kunnen halen.

De komende week dus maar weer vele bellen om een ritje Utrecht, Gelderland en nog een stukje Brabant te inventariseren.

De MEERGroen projecten deze week

Intussen gaat het gewone MEERGroen werk door. Er doemen wel donkere schaduwen op in de vorm van Corona maatregelen. Maar alleen bedrijven zeggen tot nu toe massaal af aan deelnemen. Maar onze gewone werkdagen gaan door met een beetje extra aandacht voor de groepsgrootte waarmee we werken. Maar meestal werken we al verspreid in de open lucht in kleine groepjes. Dus dat maakt geen verschil. De afgelopen week werd gekarakteriseerd door mooi rustig en droog herfstweer. Heerlijk om buiten te weken. Op het fort Hoofddorp hebben we overeenstemming bereikt met het bestuur over de aanleg van een tuin en de bloemen wiedes en we zijn begonnen met het ontginnen van de wilde bloementuin op een steile helling. Verder zijn de bloemenweides in Hoofddorp inmiddels handmatig na gehooid zodat de balen (50 - 60 ton!) en het losse hooi afgevoerd kunnen worden en alle akkerkruidenvelden zijn gefreesd zodat de kiemplanten nog flink kunnen uitgroeien voor het te koud wordt. In Heemstede is er wel gemaaid en gehooid, maar er zit geen schot in het frezen…

De sneeuwballen ( Viburnum) voorraad is inmiddels zo veel mogelijk vergeven en de laatste ( met meest dode planten ) potten zijn afgevoerd ter compostering. Als nabrander vonden we nog 600 hulststruikjes die we snel in veiligheid hebben gebracht op Park 2020.

Oudere blogs:

datum

titel

open/dicht

10 okt 2020Blog 10-10: Bomen zoeken in Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe

Inmiddels hebben we 1 miljoen bestelde en ca 30 bomenhubs waar we ook elk nog wel 10.000 boompjes uitgaan delen. Dat betekent dat we met gemak 1,5 miljoen bomen gaan halen dit seizoen. Deze week was het begin van een campagne om die 1,5 miljoen of meer bomen die besteld zijn ook daadwerkelijk te vinden. Daarbij is het niet moeilijk om miljoenen berken, esdoorns, wilgen, dennen en sparren te krijgen. De uitdaging is om een leuke mix van soorten van te vinden waarmee ook echte voedselbossen en biodiverse hagen en klimaatbossen aan geplant kunnen worden.

We zijn inmiddels zo ver dat zich een indrukwekkende hoeveelheid organisaties heeft aangemeld om mee te doen. Heel fijn is het dat landschapsbeheerstichtingen (Plan Boom), Staatsbosbeheer (400.000 ha bos!) en deze week ook natuur monumenten zich hebben aangesloten om mee te doen. En gemeentes als Arnhem (1200 ha bos in beheer) en Amsterdam ( Amsterdamse Bos 1000 ha) helpt ook. Dus we komen er wel , maar het moet nog wel gebeuren. En de spontane aanmelding van boompjes van vooral leuke soorten viel tot dusver nogal tegen. De meeste beheerders komen niet verder dan dat ze graag van elzen, wilgen en berken af willen. Maar daar zoeken we niet zo zeer naar. Vooral uit

de eigen MEERGroen beheer gebieden hebben we tot nu toe de leukste soorten zoals meidoorn, kersenboom, ribes, sleedoorn, vlier, Europese vogelkers, kardinaalsmuts etc geïnventariseerd. En daarnaast hebben we natuurlijk de 90.000 perenbomen en 30.000 sneeuwballen( Viburnums) achter de hand gehouden. Voor de broodnodige aanvulling. Daarom zijn we maar eens op pad gegaan en zo kwam we in het Amsterdamse bos vele meidoorns en hondsrozen tegen en in Flevoland Japanse wijnbes, in het Fries Drentse Wold Brem en Lariks en in de Borger boswachterij frambozen. Dat kostte wel 600 km rijden en 12.500 ha bos bekijken. Nu nog zo’n tocht in Oost Nederland, in Zuid Nederland en in West Nederland. Dat kan een leuke maand worden.

Intussen gaat het werk in de MEERGroen projecten ook door En dat was een natte boel deze week. Op maandag legden we 140 m2graszoden in de stomende regen op het Fort Hoofddorp> maar er waren toch 12 mensen. Dat is heel mooi voor een nieuwe groep. Wat een inzet! Op dinsdag, donderdag en zaterdag harkten we nog 10 ton of meer hooi bij elkaar die waren blijven liggen bij het balenpersen overal in Hoofddorp van de bloemenweides en op woensdag was het zo nat dat we tijd kregen om veel rommel op te ruimen en voor de winter op te slaan.

26 sep 2020Een drukke en productieve week

Deze week had niet een hoofdthema. Het was gewoon lekker productief gevarieerd. Op deze manier combineerden we plezier en productiviteit :

- Sneeuwballen. Als vervolg op de perenbomenactie kwam er een ander kweker die ons 25000 sneeuwballen/Viburnums aanbood. Echter bij tellen bleken het er rond de 100,000 te zijn. Dat was dus weer een hele uitdaging om die een goede bestemming te geven. De meeste hebben rond deze tijd/ 1 oktober een bestemming gevonden. Zie hoe we dat deze op deze impressies. De ingekuilde peren bomen van augustus doen het verder prima en pakken nog flink was energie voor ze in november echt in rust gaan. Ziet er mooi uit

- Rond het fort Hoofddorp speelde het feit dat 25 september de uitgestelde officiële opening werd gehouden, van de door de Corona crisis in april uitgestelde versie. Om het fort er goed uit te laten zien hebben we als Buitenruimte-vrijwilligersgroep flink gewied, massa’s stenen geruimd en ook wat zichtlijnen gekapt inde bomen die rond de fort gracht staan. Helaas was de opening een natte boel.

- In het winkelcentrum van Hoofddorp bleek niemand enige moeite te willen doen om een kruiden- en bloemenparkje te onderhouden . Zodoende wordt het , jammer maar helaas, opgeruimd en hebben wij nog maar wat van de bijzondere planten gered.

- De wijk Houtwijkerveld bestond deze maand 40 jaar en dat was aanleiding voor een boekje en een feestelijke herdenking waarvoor ‘ons’ groen er ook goed uit moest zien. Er werd dus flinke gemaaid, gehooid, de amfibieënpoel op geknapt en die activiteit zorgde er weer voor dat er een paar extra mensen aanhaakten om te helpen.

- Op Park 2020 en onze andere tuinen is het

volop oogsttijd. Dankzij de tegen de konijnen gerestaureerde hekjes hebben we mega grote kolen en pompoenen. Maar ook is dit de tijd om tomaten, tomatillios, okra’s, citroenkomkommers, eindeloos veel pompoenen en courgettes en nog veel meer te oogsten.

- Ook hebben we de natuurmuur klaar gekregen en ingeplant. Omdat Andre Buikema de Park manager met pensioen gaat en hij veel heeft gedaan voor ons en het park wordt dit parkje bij zijn vertrek naar hem vernoemd. En hij mag het openen

- In september zijn de bloemenweiden uitgebloeid. We doen dan nog een 2e of 4e ronde ongewenste kruiden wieden handmatig, voor een tractor alle 20 ha maait, laat liggen zodat het zaad kan vallen en hooit. En daarna volgt nog frezen en soms bij zaaien

- In Meermond hebben we naast het moeras en de bramen bijhouden een nieuw stappenroute door het moeras gemaakt in aanvulling op het heksenpad en we zijn begonnen aan een megaklus om de rododendronvallei en -poel met een wilgentenen-vlechtwand te voor zien. Daar bij kwam bramen vrij die indrukwekkend in 4 richtingen slierten van 6 m hadden geproduceerd.

- Plezierig nieuws was dat we weer in de nationale duurzame top 100 van Trouw zijn gekomen. Vorig jaar op de 21 plek. Hopelijk dit jaar weer iets hoger. Dat horen we 8 oktober

- En last but not least: We hebben deze maand een 6-delige insectenhotel cursus afgerond op de Kompas school met 15 kinderen. Die hebben elk een insectenhotel voor zichzelf gemaakt en een combi van 6 stuks voor de school. Leuk om te doen, maar niet 3x 6 lessen achter elkaar. 1 serie is wel genoeg.

Als je het werk wat we doe leuk vind: kom een keer kijken, maar nog liever kom een keer helpen.

20 sep 2020Sneeuwballenactie

Vorige week was een reguliere week, maar deze week was het al weer flink minder rustig.

De week begon met wat onrust op het fort ,waar allerlei definities oer wat een bloemenweide is door het bestuur en de Vrijwilligersgroep anders werden geïnterpreteerd.

Maar dat werd in goed overleg op gelost en met een excursie naar het Cultuurcentrum waar een fort tentoonstelling liep, onderstreept. En volgende week gaan we op naar de officiële opening van het fort

Dinsdag kwam na 3 jaar opeens het boek over “natuur op eigen kracht’ uit van de provincie Noord-Holland . waar ook MEERGroen instond.Een exemplaar werd door een delegatie van de provincie gebracht, wat een interessant gesprek over samenwerkingsmogelijkheden opleverde

Maar de week werd wel een beetje gedomineerd door de sneeuwballen actie. Dat is na de perenbomenactie weer een bedrijf die overgeschoten struikjes beschikbaar maakt aan onze bomenactie. Sneeuwballen ( er zijn 50 soorten en rassen) zijn Viburnum soorten, waar ook bv de Gelderse roos onder valt. In dit geval ging het om 25000- 30,000 stuks die ergens in Amstelveen stonden en per 1 oktober daar weg moesten zijn. Het Urgenda team heeft daar weer een prachtige actie van gemaakt in te trand van de redt

de perenbomen’ nu ‘redt de sneeuwballen’, maar ook gekoppeld aan het Nationaal kampioenschap tegelwippen… en dan wel ‘tegel er uit: Sneeuwbal erin’. En de belangrijkste deelnemende partijen zijn daarbij Amsterdam en Rotterdam…

Vrijdag, zaterdag en zondag werd de transport operatie volop op gestart, maar toen bleken er geen 30,000 te staan maar ca 100,000 en naast sneeuwballen ook hulst, kamperfoelie en olijf wilgen. Tellen blijkt toch wel erg lastig te zijn. Dat tel probleem speelde ook bij verschillende boswachterijen, waarvan we verwachtten dat ze zo op zouden kunnen lepelen wat er aan zaailingen beschikbaar gemaakt kunnen worden… maar niet dus. Niemand lijkt er weg mee te weten, dus moeten ze we zelf voor langs komen om het tellen en soorten identificeren samen te doen. Een beetje lastig voor 20-100 locaties door heel Nederland van tienduizenden ha.

40 jarig bestaan Houtwijkerveld

Zaterdag 19 werd het 40 jarig bestaan van Houtwijkerveld gevierd met een boekje, een drankje en veel lof over het groene en de sociale cohesie. Jammer is alleen dat er 5 -10 mensen komen helpen als het over beheer gaan en dat er bij een drankje wel 100 mensen langs komen. Maar toch nog leuke gesprekken gevoerd en 2 nieuwe geïnteresseerde werkers die ingetekend hebben.

12 sep 2020Groenendaal weer eens

Deze week was een reguliere week.

Maandag morgen Park 2020. de laatste keer van het jaar gezaaid, en de kas op orde gebracht na 3 dagen afwezigheid. Maandagmiddag met 8 mensen op het fort gewerkt: een stuk van het dak ontgonnen t.b.v. of een groente tuin of een bloemenweide. Daar kwam wel 1 m3 tegels en plastic uit… niet zo goed. Maar wel lekker gewerkt. In de avond een MEERGroen bestuursvergadering met op de vergadering iemand die ons team wil komen versterken en na afloop een aanmelding voor nog iemand via internet.

Dinsdagmorgen: park 2020: vele geoogst tbv Lindenhoff en De biologische markten van Amsterdam, Zeist en Hilversum. In de middag een insectenhotelworkshop op een lagere school met 15 ‘talenten’ en daarna weer oogsten, wieden en zaaien.

Woensdagmorgen de natuurmuur op park 2020 afgemaakt en in

de middag op excursie naar Lindenhoff in Baambrugge om daar de tuinen en het assortiment bekijken. Indrukwekkend en leuk om te zien hoe we gelijk denken en elkaar aanvullen. Voor volgend jaar zit er nog meer in het vat.

Donderdag overleg over het Pop Up Parkje op het Raadhuisplein, bezoek van een landeigenaar uit Groningen om een plan voor een voedselbos plant van 5 ha in elkaar te zetten en om 6 uur nog een pilsje gedronken met een partij om het Central Park Hoofddorp concept nader in te vullen.

Vrijdag voor het eerst dit seizoen weer eens naar Groenendaal ipv Meermond. Het opknappen van de Rododendronvallei met een wilgentenenbeschoeiing en heel veel bramen verwijderen.

Zaterdag een dagje Jansonius terrein om het riet bij te houden en het voor de maaitractor makkelijk te maken om te werken: wij maaien rond de bomen en de oevers waar hij niet kan komen.

5 sep 2020Even bijkomen en de draad weer oppikken

Even bijkomen

Na de perenbomenactie was het even nodig om alle zaken die waren blijven liggen weer op orde te brengen. Dinsdag hebben we de balans op gemaakt met Urgenda. Inmiddels zijn er 1 miljoen 5000 besteld en tot in oktober willen we vooral werk maken om die bomen ook echt te verzamelen. Dat vereist contacten met boswachters en het rondmaken van de afspraken met SBB en groene organisaties.

Intern speelt de discussie: laten we de teller nu het zo lekker loopt door lopen topt 2, 5 of zelfs 10 miljoen of houden we het op de 1 miljoen, wat we kunnen behappen. Er is wat te zeggen voor beide strategieën. Als we de teller door laten lopen naar bv 5 miljoen, creëren we net als met de perenactie een luxe probleem, waarmee we andere partijen zoals het ministerie van landbouw kunnen betrekken om met de organisatie te helpen.

En houden we het op de 1 miljoen, dan kunnen we dat rustig gaan organiseren en volgend jaar naar de 10 miljoen opschalen. Wat is wijsheid?

Trouw Duurzame top 100

Deze week kregen we het bericht dat we als MEERGroen weer in de duurzame top honderd zijn verkozen. We weten natuurlijk niet op welke plek. Laten we hopen dat we hoger op komen dan de plek 21 van 2019

Andere projecten

In park 2020 kregen we de ene nare verrassing na de andere. Inmiddels weten we van ca 8 mensen of groepjes dat ze misbruik maken van onze faciliteiten en gastvrijheid. Er zijn hele families gesignaleerd die tassen vol met groente en tomaten oogsten 2 of 3x in de week als we er niet zijn. Waarschijnlijk betalen ze niet, maar als ze het wel doen zijn er ook mensen die elke dag

onze kluis legen. Ook zijn er mensen die gereedschappen, palen, gieters en slangen stelen bij het leven. Zo zijn er 20 palen van elk 20 kg die nog terug moeten en elk €35 kosten weg gehaald. Daar heb je een aanhanger voor nodig. En we hebben weer ongewenste bezoek van vandaaltjes. Alleen waren die zo dom dit weekend om pizza in de kas te laten bezorgen en de bonnen met hun naam en telefoonnummer te laten liggen, naast alle rotzooi die die ook achterlaten. Daarom hebben we nu maar besloten als we er niet zijn de kas op slot te doen. Wat een kut mentaliteit. Jammer dat de 99 % weldenkende en zich gedragende mensen moeten lijden onder die paar idioten en profiteurs.

Verder hebbend we de draad weer op gepakt op het fort ( 8 mensen), het stenenveld ( 4 mensen) , Houtwijker veld ( 8 mensen) en Meermond (12 mensen). Het was weer een welbestede week. Vooral Houtwijkerveld was leuk omdat het de opmaat was naar het vieren van het 40jarig bestaan van de wijk op 19 september.

Nieuw landgoed

Terwijl het aangaan van het beheer van het Sorghbosch onder de dynamische aansturing van de gemeente Heemstede nu als 3 jaar lang stil staat, hebben we een nieuw project in Heemstede bij een particuliere eigenaar ontdekt. Na een eerste kennismaking in juli en het schrijven van een beheerplan kwam daar deze week een akkoord op. We gaan vanaf november het beheer van Landgoed Mariënheuvel van 17 ha doen en daar een eigen vrijwilligers groep voor vormen. In Mariënheuvel komt een conferentie centrum, voor bedrijven die in intern beraad gaan, vaak over hun maatschappelijke positie en duurzaamheid beleid en ook daarin krijgen we een rol door het geven van presentaties en het uitvoeren van werkzaamheden met conferentie groepen.

Zo moet het en zo snijdt het mes aan twee kanten.

29 aug 20201 miljoen bomen besteld !

1 miljoen bomen!

Vorige week liep de perenbomen actie viraal. Uiteindelijk zijn er van de 190.000 bomen 90.000 ingekuild voor de winter projecten en zijn er 100.000 uitgedeeld op 19 locaties door het hele land.

Deze actie zette onze doelstellingen goed op de kaart en als gevolg daarvan kwamen er ook voor de reguliere actie (van15 nov tm 15 maart) veel meer reacties binnen. Dat heeft deze week geleid tot het feit dat ons streefaantal van 1 miljoen zaailingen inmiddels gehaald is. Dat wil bij 1-4 boompjes per m2 zeggen dat er 2500 tot 10.000 ha klimaatbos ‘besteld is’ in 3 maanden.

De grote vraag is nu of we het daarbij gaan laten omdat we daar de capaciteit voor hebben gepland) of dat we door gaan op deze golf van enthousiasme. Dat is de grote vraag voor volgende week. Als het aan mijl ligt zou ik door willen stomen naar 5 miljoen of 10 miljoen bestellingen en dat

melden bij provinciale en nationale overheden om die aantallen ook te gaan verwerken en dit maatschappelijk draagvlak om te zetten in daadwerkelijke actie.

De week begon met een bijeenkomst in het Novotel Hoofddorp met 25 geïnteresseerden om lokaal of regionale coördinator te worden. Ook daar ontstond het momentum om de schouders eronder te zetten. Ik hoop dat er nog meer mensen bijkomen zodat we echt in het hele land kunnen gaan oogsten en planten van bomen, heggen, voedselbossen en klimaatbossen.

Wordt vervolgd

andere projecten

Na de 2 hectische perenbomen weken hebben we het deze week een beetje rustig aan gedaan. Het was tijd om de andere projecten weer op orde te krijgen .Zo hebben we op het fort gewerkt, is de voedseltuin van park2020 weer op orde ( met veel verkoop van groente) , is er een vlog over de bomenactie gemaakt en is het hooien en frezen van onze 20 ha bloemenweides op de rails gezet.

22 aug 2020Peren bomen actie loopt prettig uit de hand

Peren bomen

Deze week werd volledig gedomineerd door de perenbomen actie. Vorige week hebben we de 40.000 bomend ie we via Corazon voor een zacht prijsje konden kopen, ingekuild. Maar toen kwam er donderdag het bericht dat we nog 150.000 stuks konden krijgen voor niets. En dat midden in de hitte golf. Dat was even slikken, maar we houden wel van een leuke uitdaging( liefst schijnbaar onmogelijk), dus we zijner voor gegaan. Totaal waren het 44 grote vrachtwagens (trekker met 12 m lange oplegger) vol allemaal met elk ca 6000 boompjes op 12 pallets van elk 300 kg. We zagen wel aankomen met de aanloop problemen van de eerst 40,000 dat we die 150.000 er niet goed in zouden kunnen krijgen en dat het meer werk zou zijn dan we aankonden met onervaren boeren en vrijwilligers. Daarom besloten we om van de nood een deugd te maken en de helft van de bomen weg te geven, zodat we n ze niet hoefden in te ruilen. En dat werd een ge mag doorslaand succes in de pers en op sociale media. Geef in Nederland iets gratis weg een er komt massaal respons! Veel inkuilplekken begonnen met moeilijkheden omdat er 15000 bomen tegelijk aankwamen terwijl het maken van de inkuilvoren nog moest beginnen. In Hoofddorp hebben we de maandagmorgen gebruikt om proef te draaien met een ploegmethode en 3000 boompjes. Die liep perfect en leverde ruimte op voor 30.000 stuks. Dinsdag werd gebruikt om een onervaren plek in Breukelen bij te staan en woensdag kwam de eerste van onze eigen vrachtauto’s. Nog steeds was het heel heet en droog, met alleen een vervelend grote bui op zondag nacht waardoor de toegang van ons terrein 10-15 diepe blubber werd. , waardoor de aanvoer

dus niet meer met mijn eigen luxe wagen kon. Gelukkig hiep RVR ons (weer) uit de brand met een vork heftruck en een tractor net als bij het ploegen van een 40 cm diepe voor met een ploeg van Meer Historie.

Op woensdag gingen er 3000 bomen in. Op donderdag weer 3000. Omdat het niet hard genoeg ging hebben we ook maar besloten om aan de weggeefactie mee te doen. En dat gaf mega reuring. 150- 200 telefoontjes per dag, honderden auto’s en allemaal mensen die onhandig waren met parkeren en elkaar in de weg stonden en de toegang van het dieren asiel blokkeerden. Je leert de mens wel kennen op deze manier. Maar naast vervelende mensen kwamen er ook hartverwarmende contacten en suggesties los. Donderdag waren we nog lang niet klaar. Dus ook vrijdag en zaterdag werd er gewerkt en water gegeven. In totaal hebben ca 40 mensen geholpen in Hoofddorp en wel 300 over hele Nederland . Zaterdag om 3 uur zat de klus erop en waren er 8000 boompjes ingekuild en 1000 uitgedeeld. De vraag naar weggeef boompjes was zo groot dat onze 2e vracht auto elders heen is gegaan. Dat scheelde er weer 6000

De zondag gaan gebruiken voor terug en vooruit kijken op een coördinatoren kennismakingsdag in het Novotel

Maar voor het eerst in maanden heb ik een Meermonddag gemist.

Andere projecten

Ondanks de drukte vonden we nog tijd voor de voedseltuin, het fort en om de bloemenweides aan de Thorbeckelaan en de Vrijheidsdreef een wiedbeurt te geven voor er machinaal gehooid gaat worden. Op dinsdag middag de Thorbecke laan (600 m2)en op woensdag avond de vrijheidsdreef 1 ha)

15 aug 2020Fruitbomen

Fruitbomen

Deze week was het begin van de fruitbomenactie van meerbomen.nu. Die fruitbomen worden in Nederland in groten getalen gekweekt. Altijd blijven er wel een paar tienduizend over, maar dit jaar door de Corona beperking extra veel. Die bomen worden geënt, krijgen 2-3 jaar de kans om uit te groeien en gaan dan in koelcellen van waaruit ze worden geleverd. Maar langer dan van febr/maart tot augustus kunnen ze niet in die koelcellen blijven, want dan gaan ze schimmelen. Dus per begin augustus is het seizoen voorbij en worden ze normaliter vernietigd. Via stichting Corazon kregen we 40.000 appel- en perenbomen aangeboden die we voor de boomweggeefactie mochten gebruiken. Dat was natuurlijk net een slecht moment met de grootste hittegolf sinds mensenheugenis aan de gang. Dus we hebben kans gezien de levering een week uit te stellen, maar toen kwamen er 8-9 grote opleggers van 12m lang elk met 5000-6000 boompjes. Die zijn over heel Nederland verspreid: Groningen, Limburg, Brabant, Flevoland en ook Noord-Holland. Daar waren 2 locaties; Beverwijk en onze plek in de Haarlemmermeer. Er komt heel wat kijken bij zo’n actie. Vrachtwagens, chauffeurs, wie betaalt die en de diesel, een vork heftruck op locatie om de 300 -400 kg wegende pallets uit te laden. Het moet een plek zijn met water, want de boompjes zijn in winterrust en die denken dat het maart is en beginnen blaadjes en bloemen te maken. Dat lukt niet in kurkdroge grond. Dan heb je manieren nodig om een sleuf te maken en mensen om de boompjes in te kuilen en te verzorgen . En dat alles voor ze in de brandende zon bij 30- 35 graden dood zijn. In Beverwijk kwam woensdag 13 2 augustus 4 trucks met 20.000- 24000 stuks aan. En wij van MEERGroen gingen helpen mede als voorbereiding op de lading die we volgende week zelf gaan krijgen. Het duurde van 9 tot 14 uur voor de boompjes uitgeladen waren en ontdaan van de pallets die met de laatste truck mee terug moesten. 4000 konden we er kwijt in een sloot. Dat gaf lucht om ze een dag later in te kuilen en 3000 hebben we er naar Hoofddorp ontvoerd op ons eigen aanhangertje om er maandag 17 een inkuil proef met eigen materiaal mee te doen. Dat liet ca 15000 die inde brandende zon lagen te wachten. Een deel oplossing tegen verdroging was om ze af te dekken met zeilen en schaduw doek en ook een giertank met water af en toe langs sturen hielp. Om 14 uur zat de eerste boom erin. Dat lukte alleen met behulp ven een tractor die het klei veld 10 cm diep los freesde en eerst 1 en later 2 graafmachientjes die geulen groeven van 40 cm diep. Het werk op de eerste dag met 10 mensen bestond uit het er in zetten van bosjes bomen en de losse grond en bonken klei zo

over de wortels gooien dat ze diep genoeg en rechtop stonden. Om 9 uur die avond hadden we er 8000 in staan. De volgende dag begon het werk weer bij 30 graden om8 uur. En er 2 waren ca 25 helpers, waarvan 10-15 het binnen 1-3 uur voor gezien hielden. De kernploeg van 12 mensen kwam er zo goed in dat ze het graven van de 2 graafmachines goed bij konden houden zodat er op het eind van de ochtend 500 bomen per 10 minuten ingingen. Toen was het wel welletjes en was iedereen kapot. Dus 2000 resterende boompjes uit de sloot konden wel tot de zaterdag wachten. Een flinke pomp met een slang diameter van 10 cm zorgde ervoor dat de snel in blad schietende boompjes het vocht kregen wat ze behoefden. Maandag 17 gaan we in de Haarlemmermeer met een oude ploeg van Meerhistorie aan de gang om voren te trekken ,waarbij de volgende voor de boompjes in de vorige voor weer bedekt. Als dat lukt krijgen we donderdag 19 20.000 tot 40.000 stuks. Want dat had ik nog niet vermeld: Via een ander kweker krijgen we er nog 150.000 stuks bij totaal dus 200.000. Een deel daarvan gaan we vanaf plekken met eens sloot meteen verdelen in een dag of 10 (op 20 plekken in Nederland) . Als we er dan 50.000 kwijt kunnen scheelt dat aan zienlijk in het inkuil proces. En laten we hopen dat niet alleen fruit bomentelers mee gaan werken,maar ook kwekers van andere soorten.

Jansonius terrein

Op de Jansonius natuurstrook moet er elke maand gemaaid worden om het riet onder controle te houden. Dat proces houden we goed bij, maar in de amfibieënpoel van 3000 m2 neemt de begroeiing ook hand over hand toe. Deze week was de derde keer in 2 weken dat ik tot mijn middel door de poel ben gegaan om riet en lisdodde uit te steken of te trekken. En verbazingwekkend genoeg, het gaat ook nog: in 3+2+5 uur is 90 % van de vijver gedaan. Dat was een goede besteding van een paar werkdagen in een hittegolf! En daar heb je dus niet altijd een machine voor nodig. In die 10 uur heb ik ca 5 m3 bagger met wortels op de kant gekregen. Zo kan het terrein er weer een tijdje tegen. En kunnen de bloemen weides weer domineren.

De voedseltuin op Park 2020

Ook hier laat de hitte golf zijn sporen na. En die zijn beslist niet negatief. Op de plek van de komkommers en augurken hebben we een nieuwe serie bonen gezaaid , die met wat water in 4 dagen kiemden na 1 week al 40 cm hoog waren. Ook doen de okra’s ,meloenen, tomaten, pepers en paprika’s het prima. Zolang ze maar water hebben. En ook buiten gaat het prima. Vele water geven is nodig , maar dat levert dan ook20-30 kg courgettes en pompoenen per dag op n 8-10 emmers bonen per week op naast alle andere zaken.

8 aug 2020Hittegolf

Fort Hoofddorp

De eerste werk dag op het fort was maandagmiddag van de 30 belangstellenden kwamen er 12 helpen. Jammer alleen was het dat er net op het moment van beginnen een behoorlijk plensbui los barstte. Maar dat losten we creatief op door een uurtje in de kas van Park 2020 druiven te plukken en bonen te planten. Daarna werkten we nog tot 5 uur op het dak van het fort en de sfeer zat er zo goed in dat er ondanks het begin van de hittegolf op donderdag weer 7 mensen aan de gang wilden. Naast het terugdringen van de probleem planten loopt ook het planningsproces voor de zaken die we willen ontwikkelen. Er is daarom ook een coördinatie groepje van 5 mensen gevormd

Meerbomen.nu

Er warenweer talloze kleine ontwikkelingen en 2 grote. De eerste was dat we naast de 40,000 fruitbomen via stichting Corazon nog eens 180.000 fruitbomen aangeboden kregen. Het probleem is alleen dat de koelcellen nu uit gaan en de bomen eruit moeten op het moment dat de grootste hitte golf sinds mensenheugenis aan de gang is. En bomen uit de koelcel op het land gooien bij 35 graden in de bakkende zon is een garantie voor problemen, zeker als het er 40.000 en laat staan 220.000 zijn. Gelukkig hebben de 180.000 stuks nog wel even tijd zodat we een koelere periode af kunnen wachten. Maar de Corazonbomen komen al massaal onze kant op, zelfs op de dag waarop we ze totaal niet besteld hebben en er niemand klaar staat. We zijn dus nu druk bezig een enkelvoudige ploegschaar te regelen. Daar mee kunnen we met een tractor voren trekken en daarin met 15 menen honderden boompjes in

de voor leggen en met de volgende voor de boompjes toedekken. Met voren van 50- 100m gaat dat beter dan dat we ze met een spade moeten uitgraven. Dus dat is nog een dingetje. Wordt vervolgd

De voedseltuin op Park 2020

In de kas hebben de komkommer en augurken het na 500 kg oogst opeens massaal begeven. En we weten niet goed wat het is: Trips, spint, droogte of virus, of een combi. Maar we hadden toch al zoveel oogst dat we het nauwelijks kwijt konden. De tomaten hebben nergens last van en komen nu op stoom met 5, 10 ,20 of meer kg’s per halve week en dat wordt nog wel meer.

De dode planten gaan er nu dus uit en we planteen er bonenstaken en een nieuwe teelt van bonen voor in de plaats. Die komen dan ongeveer in productie als de eerst generatie bonen buiten uit geproduceerd is. Zo verlengen we het bonenseizoen en ook het pompoenen- en courgette -seizoen is volop aan gebroken. In 2 weken al 200 kg courgettes en deze week de eerst 40 kg pompoenen van 5 soorten

Jansonius

Omdat het Jansonius terrein naast fort ligt viel het op dat het riet daar niet alleen op het land maar ook steeds verder de vijver ingroeit. Daarom maken we van de hittegolf maar gebruik van het feit dat het niet onplezierig is om tot over de knieën door de amfibieënpoel te waden en de ongewenste riet en lisdodde planten er met wortel en al uit te halen. Dat hebben we nu 2x2 uur gedaan en de helft van de poel van 3000 m2 is al klaar. Daarnaast is al het riet op het land gemaaid, zodat we het volgende week als het droog en veel lichter is kunnen hooien met de wijk.

2 aug 2020Bomen, oogst , biodiversitieit en het Fort Hoofddorp

Fort Hoofddorp

Een smaakmaker deze week was dat er 30 belangstellenden af kwam op de informatieavond om van de buitenruimte van het Fort Hoofddorp (8000 m2) iets moois te maken.Daar gaan we nu mee aan de gang om plannen te maken en te werken

Meerbomen.nu

De afgelopen week was weer behoorlijk productief voor ons meerbomen.nu project. De Volkskrant kwam langs voor een flink artikel. Hopelijk komt daar een oproep in met veel respons met bomen om te planten, te verzamelen, handjes en fondsen. Ook maakten we kennis met een gemotiveerde boswachter die 13 landgoederen aanbod van totaal 750 om via ecologisch beheer als wingewesten te gebruiken ( voor overtallige zaailingen) . En dat niet voor 1 seizen maar voor een langdurige wederzijds voordelige ‘1+1=5 samenwerking> Daar werden we beide zeer blij van . Inmiddels staan het aantal bestelde bomen op 425000

De voedseltuin op Park2020

In de zomer is de voedselproductie maximaal. Dat is de oorsprong van de zomervakantie, waarin iedereen vrij kreeg om te helpen wieden, oogsten en inmaken zodat er de rest van het jaar iets te eten was. In het moderne concept van wegvluchten van dit verschrikkelijke land en het verschrikkelijk (kantoor) werk naar een bloedhete kust verpest en volgebouwd met foeilelijke hotels en zo ver mogelijk weg, is niets van dit concept meer overgebleven. Daar doen wij niet aan mee. Wij maken van elk terrein waarvan we het beheer krijgen een paradijsje waar je blij van wordt en het hele jaar van kunt genieten, zodat je niet weg hoeft en wilt.

De oogst van de Voedseltuin is daarom, net nu veel mensen weg zijn overvloedig: 3 soorten courgettes: (rond, groen, Lichtgroen en geel): Pompoenen (reuzen, groene, oranje, spaghetti en flespompoenen), Patison (geel, wit en groen) aardappel(gele Frieslanders en rode Laura) , tomaten (8 soorten ( geel, vlees, kers, normaal, zwart, Groen, saus), komkommer (4 soorten: Mexicaanse,. Ronde, en 2x gewoon) ),augurken ( groot en klein om zo als komkommer te tenen om thui s in teemaken of al door ons ingemaakt in zoetzuur) , Kool (6 soorten waaronder rode, spruiten, boerenkool, palmkool, koolrabi en winter bloemkool ), bieten(5 soorten waaronder gewone rode,. Oranje, oerbiet, snijbiet en Chioggia), sla ( eikenblad en lollo rossa) , ruccola, bramen( vers en als jam), basilicum, munt, Verveine, rabarber, radijs ( 4 types),raapjes, bonen (6 types waaronder groene, gele en paarse spekbonen, snijbonen, pronkbonen en kievitsbonen) rode en gele uien , knoflook en nog veel meer.

Biodiversiteit in kantoorparken

Wie wel eens langs of op de voedseltuin komt, kan de overweldigende bloemenweelde nauwelijks missen. Wij werken volgens het ecologische principe dat je beter met de natuur mee kunt werken, dan er tegen in. 3 voorbeelden

daarvan:

1:Dat maakt het mogelijk dat we 750 kg tomaten produceren met €4,80 aan zaad en 500 kg komkommer met 2 euro aan zaad, € 50 aan aspergestekken levert 20 jaar lang 50 kg asperges op, en 50 euro aan rabarberstekken levert over 20 jaar 6000 kg rabarber op (elk jaar 300 kg) .

2: Datzelfde principe maakt dat we graag gewassen samen en door elkaar verbouwen. Het eerste voordeel daarvan is risicospreiding bij ziekte. Maar belangrijker is dat we liever 8 x 80 % oogst van 8 gewassen hebben dan 1x 100 % van 1 gewas. Het rendement is dan namelijk meer dan 600%. Tegelijker tijd wijzen we absoluut en rigorreus elk gebruik van chemicaliën af , behalve compost en ruige mest.

3: De bloemenweelde in en om te groentetuinen is een derde uitvloeisel van dit principe. Wij (en iedereen die we spreken) worden blij van de overweldigende bloemenweelde. Dat leidt tot veel insecten, vlinders, konijnen, muizen , en ook bunzings, vogels, vossen en andere onderdelen van de voedselketen.

In de loop van de 7 jaar dat we nu op Park2020 zitten hebben we de volgende typen bloemenweiden ontwikkeld , waardoor er het hele jaar bloei is en dus ook voedsel in de vorm van nectar, stuifmeel, zaden en waardplanten:

- langs de kas is een bloemen weide waar weede, teunisbloem en kaardenbollen domineren ( met 20 andere soorten)

- Langs het nieuw aangelegd e trottoir ( over de oude bloemen weide!) hebben we een nieuwe bloemenstrook aan gelegd waar gipskruid, kaasjeskruid en wegdistel domineren

- In de groente tuin zelf staan volop Oost-Indische kers, munt, Ijzerhard, dropkruid en goudsbloem te bloeien.

- De 2 pluktuinen hebben we inmiddels ook overgenomen. Een vak hebben we omgebouwd tot een aardbeienveld en in het grootste vak staan nog steeds de wilde bertram en de lange ereprijs volop te bloeien.

- Een ontwikkeling van de afgelopen 6 weken is de natuurmuur die we op een helling aan het bouwen zijn bestaand uit natuursteen en dakpannen, met ertussen arme kalkrijke grond waarop oregano, tijm, en vetplanten het goed doen.

Al die bloemenweides zijn een voedsel bron voor tientallen soorten insecten waaronder vele wespen en sluipwespensoorten die hun eitjes leggen in bv de rupsen van koolvlinders ( en andere plaagsoorten), waardoor de we meer kool en andere groentes overhouden.

Behalve voedsel hebben dieren zoals insecten ook een plek nodig waar ze hun kroost veilig kunnen laten groot worden. En die plekken bieden we aan in de vorm van insectenhotels. Sommige van die insectenhotels staan er permanent en andere staan er voor de verkoop, maar worden intussen voorzien van een basispopulatie van allerlei solitaire bijen en wespen. Al die insectenhotels zitten vol met soorten waarvan er geen steekt of lastig is. Want solitaire bijen en wespen hebben zelfs geen angel.